Ga samen de strijd tegen plastic aan - Goedkoop.be

Ga samen de strijd tegen plastic aan 

Eveline
Door Eveline
Laatste update op 0 reacties

Wist je dat er momenteel ongeveer 5 triljoen stukken plastic in de oceaan drijven? Al dat plastic samen heeft dezelfde grootte als Frankrijk, Duitsland en Spanje samen en het weegt evenveel als 500 vliegtuigen!

Dit is immens veel, en het slechte nieuws is dat deze plastic afvalberg jaarlijks groter en groter wordt. Dat kost elk jaar miljoenen dieren het leven. Denk aan schildpadden, vissen, vogels, zeehonden, walvissen en dolfijnen.

Doordat het plastic zo lang in vervuild water ligt, wordt het zelf giftig. Wanneer dieren de stukjes plastic aanzien voor eten, worden ze erdoor vergiftigd. Ook stikken dieren vaak in rondslingerende netten of ander plastic afval dat niet thuishoort in oceanen.

Van de kleinste tot de grootste zeedieren, ze komen allemaal in aanraking met plastic. Een kleine vis die plastic opeet, wordt opgegeten door een grotere vis, die dan weer door een nog grotere vis wordt opgegeten enzovoort. Totdat zo’n vis gevangen wordt om op ons bord te belanden en wij zelf plastic eten. Het is dus onze eigen schuld dat wij plastic eten, want de enige reden waarom er zo veel plastic in de oceanen rondzwerft is de mens.

The Ocean Cleanup Project en MBRC The Ocean

Gelukkig zijn er een aantal initiatieven die deze plastic soup willen tegengaan.

Ooit al eens gehoord van MBRC the ocean? Het is een organisatie die zijn steentje wil bijdragen aan het opruimen van de oceanen. Ze maken armbandjes van het plastic dat ze uit de zee vissen. Het idee hierachter is dat de organisatie iets mooi wil maken van iets lelijk.

Voor elke armband die verkocht wordt, schenkt MBRC € 5 aan hun partner Plastic Soup Foundation. Zo vechten ze samen tegen het plastic in de oceaan.

Het initiatief draait niet enkel om geld ophalen, ze willen ook een duidelijk statement maken met de armbandjes: genoeg is genoeg! Ze willen op die manier letterlijk en figuurlijk een betere wereld omarmen.

Ook The Ocean CleanUp Project heeft genoeg van al dat plastic. Het is een Nederlandse organisatie die als doel heeft de oceaan op te ruimen.

In totaal zijn er 5 grote plastic afvalhopen verspreid over alle oceanen in de wereld. Die bergen zijn ontstaan door stromingen die zo afval bij elkaar duwden.

De allergrootste afvalhoop bevindt zich in de Grote Oceaan in de buurt van Hawaii.

The Ocean Cleanup Project ontwikkelde een systeem dat de grootste afvalhoop in de komende 5 jaar met 50% zal verkleinen. Het uiteindelijke doel is een plasticvrije oceaan te hebben in 2050.

En daar kan jij bij helpen! Als we allemaal zelf goed opletten met wat we gebruiken en hoe we iets weggooien, dan zouden zo’n grote initiatieven zoals The Ocean Cleanup Project en MBRC The Ocean niet nodig zijn. Bekijk daarom zeker onderstaande tips om zelf makkelijk minder plastic te gebruiken, het is daarbovenop nog goed voor je portemonnee ook.

5 anti-plastic tips

Zeg nee tegen rietjes

Een rietje is een van de meest voorkomende plastic voorwerpen dat in zee terechtkomt. Het raakt vast in de neusgaten van schildpadden en vissen stikken erin. Een drankje drinken zonder rietje gaat echt wel maar drink je toch graag met een rietje, koop dan een ijzeren exemplaar. Deze zijn nu overal op de markt verkrijgbaar en minstens even handig.

Ga vaker naar de markt voor je groenten en fruit

GroentenWie houdt er nu niet van om in het weekend een markt te bezoeken.
Je bent op je gemak, je kiest zelf je hoeveelheden en het is bovendien een stuk goedkoper dan als je voedsel in supermarkten koopt.

Plus op markten wordt veel minder plastic gebruikt! Je neemt je eigen tas mee en daar leg je al je plasticvrije groenten en fruit in. Je vangt 2 vliegen in 1 klap: het is goedkoper en je verbruikt bijna geen plastic!

Steek je linnen tasje in je handtas

We weten allemaal hoe slecht de plastic tasjes in supermarkten voor de natuur zijn maar toch worden er dagelijks zoveel van verkocht. Dit komt omdat er erg veel mensen hun eigen tas van thuis vergeten of onverwacht een bezoekje brengen aan de supermarkt.

Vanaf nu is dat geen probleem meer, neem standaard een kleine linnen tas mee in je handtas. Dit neemt amper plaats in en je hebt geen plastic tasjes meer nodig! Bovendien spaar je hier ook nog eens geld mee uit, aangezien de tasjes in de winkel vaak 20 cent of meer kosten.

Koop een herbruikbare drinkfles

ContigoNiemand sleurt graag met zware plastic waterflessen. Waarom gebruik je geen herbruikbare drinkfles? Dan moet je nooit meer sleuren! Een extra voordeel is dat dit je ook nog geld zal besparen.

Schrap die wekelijkse flessen water maar van je boodschappenlijstje en koop een handige drinkbus. Bij Contigo vind je nu een heleboel drinkbussen aan 50% korting!

Koop ecovriendelijke kleding

Wist je dat het maken van kleding erg slecht is voor de planeet? Het proces heeft ontelbare liters water en grondstoffen nodig om aan de massaproductie te voldoen. Gelukkig bestaan er heel wat merken die ecologisch te werk gaan. Dat is milieuvriendelijke, groene mode dat gemaakt wordt uit biologische, gerecyclede en herbruikbare vezels.

En geen zorgen, milieuvriendelijke kleding is minstens even mooi als andere kleding. Neem eens een kijkje bij Zalando Lounge. Daar kan je kiezen uit verschillende merken met hoge kortingen.

Iedereen kan zijn steentje zonder al te veel moeite bijdragen aan propere oceanen. Denk dus volgende keer 2 keer na voor je een flesje of ander afval op de grond gooit, aangezien je zo bijdraagt aan het doden van zeedieren. Laten we allemaal samen de strijd tegen plastic aangaan!

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.