Goedkoop eten: zo shop je voordelig je groenten en fruit! - Goedkoop.be

Kromkommertijd: voortaan koop je voordelig je groenten

Yvonne
Door Yvonne
Laatste update op 1 reactie

De kromkommertijd is aangebroken, want voortaan liggen er ‘lelijke groenten’ in de schappen van de supermarkt.

Stel je hierbij voor: tomaten met rare bobbels, kromme komkommers en andere vergroeide groenten die afwijken van het ‘normale’. Toch hebben ze meer voordelen dan op het eerste gezicht lijkt. Lees verder om er meer over te ontdekken.

Als we in de supermarkt zijn, zoeken we vaak naar groenten met gangbare vormen en een zo gaaf mogelijk huidje. Donkere vlekken, krassen en misvormingen zien we liever niet. Toch is niet elke gekweekte groente ‘perfect’ van zichzelf.

Wist je dat veel misvormde groenten de schappen niet halen? Zo’n derde van al het eten dat wereldwijd geproduceerd wordt, komt nooit op onze borden terecht. Er wordt zo onnodig veel voedsel verspild.

Lelijke groenten in de supermarkt

Supermarkten willen iets aan voedselverspilling doen. Vandaar dat grote ketens als Albert Heijn en Delhaize lelijke groenten in de schappen hebben gelegd.

Delhaize startte een proefactie met deze groenten in de zomer van 2015. Kisten van minimaal 3 kilo afwijkende groenten werden aan €3,99 per stuk verkocht. Dit was een groot succes en er werd in veertien weken ruim vijftien ton voedsel gered.

Voor Delhaize was dit een goede reden om het project door te zetten. Tegenwoordig vind je kisten met lelijke groenten in meer dan 100 Delhaize-winkels. 

Ook AH verkoopt de lelijke groenten in kisten van ruim 2,5 kilo. Hier is tevens misvormd fruit aan toegevoegd. Ze worden aangeboden onder de toffe naam ‘Buitenbeentjes’. Wil je het eens proberen? Bestel dan hier een kist online.

Prijzen en smaak

Een groot voordeel van die lelijke groenten is toch wel de prijs. Ze zijn namelijk tot 30% goedkoper. Reken dit uit over een langere periode en je bespaart heel wat euro’s.

Behalve het uiterlijk en de prijs, verschillen deze lelijke groenten nauwelijks met onze standaard groenten. Zo heeft het natuurlijk geen effect op de smaak.

Heb je een eigen moestuintje? Dan weet je hier vast alles van. Gewassen die je in je eigen moestuin kweekt zien er namelijk ook niet altijd ‘perfect’ uit, maar zijn minstens zo lekker!

Geef die bleke appel, tweebenige wortel of hartvormige tomaat dus ook een kans! Zo maak je je portemonnee blij en draag je bij aan het tegengaan van voedselverspilling.

Eigenlijk heeft het ook wel wat, die lelijke groenten. Wie weet willen we in de toekomst niets anders meer. Eén ding is zeker, lelijke groenten zijn stuk voor stuk uniek!

Gouden tip van Goedkoop.be

Wil je (nog) minder voedsel verspillen? Lees dan ook eens het artikel ‘Voedselverspilling: 30 tips & tricks om het moeiteloos te vermijden’ voor handige adviezen.

 

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.