Betrouwbaarheid website controleren: 5 tips! - Goedkoop.be

5 tips: veilig en eerlijk shoppen bij een webshop!

Yvonne
Door Yvonne
Laatste update op 0 reacties

Zorgeloos bij een webshop kunnen bestellen, waar voor je geld krijgen, voorzien worden van correcte informatie en gehoord worden bij eventuele klachten… Het zijn allemaal factoren die we belangrijk vinden wanneer we online bestellen. Maar zijn deze punten ook vanzelfsprekend? Op Internationale Consumentendag, jaarlijks gevierd op 15 maart, wordt er extra aandacht besteed aan de basisrechten van de consument. Hoog tijd om webshops eens onder de loep te nemen, want hoe beoordeel je nu of een webshop ook daadwerkelijk betrouwbaar is? In dit artikel zet ik een aantal handvaten voor je op een rijtje.

Bekijk de keurmerken van de webshop

Vorig jaar schreef mijn collega Joost voor Consumentendag al een artikel over keurmerken. Wat heb je er als consument aan als een webshop een keurmerk heeft? Kort samengevat voldoet een webshop aan een aantal voorwaarden die de webshop tot een goede en betrouwbare winkel maken. Webwinkels krijgen dus niet zomaar een keurmerk. Elke keurstempel wijst op andere voorwaarden waaraan de webshop voldoet. Het is dus altijd slim om te checken wat precies die eisen zijn, zodat je weet wat je van de webshop mag verwachten.

Let wel op, want het wil niet per definitie zeggen dat een webwinkel mét keurmerk betrouwbaar is. Aan de andere kant wil het niet zeggen dat een webshop zónder keurmerk onbetrouwbaar is. Het krijgen van een keurmerk is een momentopname en webshops worden periodiek gecontroleerd, waardoor het na verloop van tijd mogelijk is dat de webshop niet meer aan de eisen voldoet.

Wil je er meer over weten? Lees dan het artikel ‘Zó weet je of een webshop betrouwbaar is’. Hier ontdek je meer over de betekenis van keurmerken en krijg je een aantal voorbeelden voorgeschoteld.

Check de informatie op de website

Het is voor een webshop gemakkelijk om van alles te beloven. Wat dacht je van waarde voor je geld, de laagste prijsgarantie en een handig retourbeleid? Toch komen online winkels hun afspraken niet altijd na. Er zijn zelfs webshops die helemaal niet leveren!

Hier wil je natuurlijk geen slachtoffer van worden, maar hoe weet je nu of de webshop eerlijke informatie verschaft? Door bij grote winkels als Coolblue en Zalando te bestellen kun je er vanuit gaan dat ze betrouwbaar zijn. Heb je echter net die leuke jeans of dat leuke gadget bij een kleine, voor jou onbekende webshop gezien? Controleer dan altijd de contactgegevens van het bedrijf. Zijn er manieren om het bedrijf telefonisch en per e-mail te bereiken? Heeft de webshop een bestaand adres? Check ook even of de shop een btw-nummer heeft. Wijst dit alles in de positieve richting? Je kunt er dan nog steeds niet 100% vanuit gaan dat de webshop betrouwbaar is, maar je bent al wel weer een stap dichterbij.

Lees reviews

Je bent niet de eerste die bestelt bij de betreffende webshop en daarom is het wel zo slim om eens door de meningen van anderen te snuffelen. Zoek simpelweg in Google naar reviews over de betreffende webwinkel en tal van websites zullen je beoordelingen van anderen tonen. Lees ze op je gemak door en laat ze op je in werken. Denk er wel aan dat vooral mensen met een negatieve ervaring hun mening zullen plaatsen. Je kunt reviews dus enkel gebruiken als hulpmiddel om bijvoorbeeld je onderbuik gevoel te bevestigen of niet.

Controleer de prijs

Wil je een dief zijn van de eigen portemonnee? Nee, dat wil je natuurlijk niet! Check daarom voor je gaat bestellen altijd even of het artikel ergens anders voordeliger is. Prijzen voor dezelfde producten kunnen namelijk tot wel tientallen euro’s uiteen liggen. Kijk bij vergelijkbare webshops naar de prijzen.

Check bovendien altijd even of er een kortingscode beschikbaar is. Hiermee bespaar je vaak ook vele euro’s. Kun je geen kortingscode vinden of twijfel je of de prijs van een bepaald product te hoog is? Je mag ons altijd even aanspreken op de chat, het team van Goedkoop.be staat graag voor je klaar om met je mee te zoeken naar de beste prijs.

Let op een veilige betaling

Besloten dat je bij een webwinkel gaat bestellen? Let dan goed op tijdens het betaalproces. Zo moet de URL altijd beginnen met https://. Bovendien moet de adresbalk een dicht slotje bevatten om veilig te kunnen betalen.

Maak na betaling altijd een screenshot of print van je betaalpagina. Controleer daarnaast of het juiste bedrag van je bankrekening is afgeschreven. Is dit niet het geval? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de betreffende webwinkel (en eventueel met je bank).

Gouden tip van Goedkoop.be

De winkels die we aanbieden op Goedkoop.be zijn naar ons weten betrouwbaar. Ben je benieuwd naar alle winkels en wil je meteen korting meepikken? Snuffel dan eens door ons winkeloverzicht. Alvast een fijn shopavontuur gewenst!

 

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.