Rome bezienswaardigheden: 7 must-sees tijdens je verblijf! - Goedkoop.be

Reizen door Rome in 7 must-sees

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Citytrips

Als je in Rome rondloopt, word je meteen terug gekatapulteerd naar de Romeinse tijd. Je waant je in een groot openluchtmuseum. De pracht van de Romeinse gebouwen overrompelt je direct. Tussendoor geniet je ergens van de lekkere Italiaanse keuken, met een Aperol Spritz in de hand en dat allemaal in het aangename Italiaanse zonnetje. Alle elementen voor een fantastische citytrip zijn te vinden in Rome.

Must-see 1 – Pantheon

Midden in het centrum van Rome op de Piazza della Rotonda ontdek je het Pantheon. Dit goed bewaarde, antieke gebouw werd gebouwd in 27 voor Christus. door Agrippa en het werd later door keizer Hadrianus herbouwd. Aanvankelijk fungeerde het als tempel voor alle goden, maar in de 7de eeuw werd het getransformeerd tot kerk.

Niet alleen de buitenkant van het Pantheon is de moeite waard, ook het interieur is een meesterwerk van klassieke architectonische harmonie. Het antieke gewelf heeft een diameter die gelijk is aan zijn hoogte. De koepel heeft een diameter van wel 43 meter en werd opgetrokken uit beton. Aan de basis is de muur ongeveer zes meter dik en verder naar boven toe neemt dit af. Helemaal vanboven zie je de oculus, een opening van negen meter breed. Dat is de enige lichtbron in de kerk en staat symbool voor een oog dat de kosmos inkijkt. Als je naar boven kijkt, moet je zeker ook een blik naar beneden werpen, want hier bewonder je het oude Romeinse afwateringsysteem. Daarnaast vinden heel wat Italiaanse koningen en wereldberoemde schilders zoals Rafaël hier hun laatste rustplaats.

Hoe bezoeken?
Het Pantheon kan je gratis bezoeken vanaf negen uur ’s morgens tot half acht ‘s avonds. Op zondag is het open tot zes uur ‘s avonds en op feestdagen is het open van negen tot een in de middag. Je bezoekt dit gebouw met audiogids voor €5. Daarnaast boek je een rondleiding voor  €10. Dit is enkel een meerwaarde wanneer je echt geïnteresseerd bent in de geschiedenis van dit imposante bouwwerk en als je wilt weten wie er zijn laatste rustplaats vond.

Must-see 2 – Vaticaans Museum, Sint-Pietersbasiliek & Sint-Pietersplein

Als je in Rome bent, moet je het Vaticaan gezien hebben. Het Vaticaan vormt het hart van de Rooms-Katholieke kerk en zou gebouwd zijn op het graf van Petrus. Vergeet zeker ook een bezoekje aan het Vaticaans Museum en de Sint-Pietersbasiliek niet Met zijn 44 hectare en 842 inwoners is het Vaticaan de kleinste onafhankelijke staat ter wereld.

1. Sint-Pietersbasiliek

In het jaar 324 bouwde Keizer Constantijn, de eerste Christelijke keizer, een basiliek op deze plaats. Er werd een nieuwe basiliek gebouwd in de 15de eeuw die in de volgende eeuwen werd getransformeerd tot het zijn huidige staat kreeg. Als je de basiliek betreedt, overvalt het imposante bouwwerk je meteen. De Sint-Pietersbasiliek biedt plaats aan 60.000 mensen, is 211 meter lang en van de grond tot de koepel meet het wel 138 meter. Er zijn 45 altaren, 11 kapellen en meer dan 100 tombes.

2. Vaticaans museum

Het Vaticaans museum is een verzameling van invloeden die verschillende pausen meegaven. Je vindt er onder andere het Egyptische museum, de zalen van Rafaël en moderne kerkkunst. Schatten zoals De School van Athene van Rafaël, De Belvedere Torso moet je gezien hebben in het Vaticaans museum. En het hoogtepunt; de Sixtijnse kapel, mag zeker niet ontbreken. Het Vaticaans museum is één van de drukst bezochte musea ter wereld. Bij mooi weer heb je zicht op de prachtige tuinen van het Vaticaan.

Hoe bezoeken?
Het betreden van de Sint-Pietersbasiliek is gratis. Als je van mooie uitzichten houdt, kan je voor €5 de koepel beklimmen en voor €7 met de lift naar boven. Bij het Vaticaans museum hoort echter steevast een ellenlange wachtrij. Om dit te vermijden, boek je best tickets op voorhand, daarmee hoef je niet meer aan te sluiten in de rij. Voor slechts €16 euro heb je toegang en een audiogids.

Gouden tip van Goedkoop.be

Voordelig de mooiste bezienswaardigheden van Rome betreden? Boek je tickets dan voor aankomst via de website Tiqets. Hier koop je je tickets aan een leuke korting en je hoeft bovendien niet meer in de rij te wachten!

Must-see 3 – Castel Sant’Angelo

Aan de linkeroever van de Tiber , verbonden met de oude muren van het Vaticaan, vind je de Engelenburcht. Castel Sant’Angelo heeft een roerige geschiedenis. Het werd opgericht als een mausoleum voor keizer Hadrianus en zijn familie in het jaar 135. Daarna deed het dienst als fort, gevangenis en pauselijke vluchtplaats. Er zou een geheime gang lopen van het Vaticaan naar de Engelenburcht waar pausen langs konden vluchten. Momenteel is er een museum ingericht. Vooral het uitzicht over de stad en het Vaticaan zijn de moeite waard.

Must-see 4 – Colosseum, Palatijn & Forum Romanum

Het Colosseum is het beroemdste en grootste Romeinse amfitheater. Het werd gebouwd door de Flavische keizers. Dit prachtige gebouw werd in het jaar 72 na Christus voltooid onder leiding van Vespasianus en behoort tot de ‘zeven nieuwe wereldwonderen’. Er vonden zowel gladiatorengevechten en terechtstellingen als culturele gebeurtenissen zoals toneelvoorstellingen plaats. De bedoeling hiervan was het plebs dichter bij de welvarende inwoners van de stad te brengen. Het amfitheater heeft een omtrek van wel 527 meter en een hoogte van 48,5 meter. Vroeger was het volledig bekleed met marmer. De gaten die je meteen zal zien in het gebouw, werden veroorzaakt door ijzeren krammen die er in de Middeleeuwen werden uitgehaald.

Naast het Colosseum vind je het Forum Romanum. De triomfbogen, zuilen en basilieken springen meteen in het oog. Ze stellen alles voor wat het antieke, heilige Rome is. De overblijfselen geven een overzicht van de Romeinse beschaving. Vanop het Forum Romanum kan je op de Palatijn gaan. Hier heb je een prachtig uitzicht over het oude Rome en als je goed kijkt, zie je zelfs de Sint-Pietersbasiliek.

Hoe bezoeken?
Ook voor het Colosseum is er een erg lange wachtrij. Om dit te omzeilen boek je hier alvast kaartjes. Voor €16 bezoek je het Forum Romanum én het Colosseum. Dit ticket is twee dagen geldig.

Must-see 5 – Piazza Navona

In het historisch hart van Rome bots je op de Piazza Navona. Het plein heeft een langwerpige vorm, omdat er vroeger een stadion was voor de spelen van Domitianus. ’s Avonds is het plein overlopen van tekenaars, mimespelers, muzikanten en straatartiesten. Een gezellige sfeer overheerst de Piazza Navona. In het midden van het plein staan twee fonteinen. De bekendste, de Fontana dei Fiumi, symboliseert de vier rivieren: Donau, Ganges, Río de la Plata en Nijl. Ze stellen de vier werelddelen voor. Dit meesterwerk is een ontwerp van Bernini, die duidelijk heel wat nalaat in het prachtige Rome.

Must-see 6 – Trevifontein

De Trevifontein is ongetwijfeld het meest toeristische plekje in Rome. Het is een indrukwekkende fontein in barokstijl die werd ontworpen door Nicola Salvi. Centraal zie je Neptunus die op zijn strijdwagen wordt voortgetrokken door twee paarden en drie tritons. Als je de Trevifontein bezoekt, moet je zeker twee muntjes in het water van de fontein gooien, met de rug naar de fontein gericht. Het eerste muntje moet ervoor zorgen dat je nog eens naar Rome terugkomt en het andere vervult je wens.

Must-see 7 – Maxxi Museum

Het Maxxi Museum werd ontworpen door Zaha Hadid, de Britse architecte van Iraakse afkomst, die onlangs overleed. De vaste tentoonstelling is een samenspel tussen hedendaagse kunst en architectuur. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen die de moeite waard zijn.

Hoe bezoeken?
De kostprijs voor het Maxxi Museum is €10. Studenten kunst en architectuur mogen volledig gratis binnen.

Vervoer door Rome

Een deel van Rome kan je te voet doen, maar de stad is zo groot dat je het openbaar vervoer wel moet gebruiken. Er rijden heel wat bussen, trams en metro’s. Om deze te nemen, kan je een kaartje kopen in kleine barretjes, kiosken of in de automaten die je vindt in de metrostations. Je kan een kaartje voor elk vervoersmiddel gebruiken en je kaartje blijft een uur geldig.

Tip: Bekijk voor je reis de film ‘Angels and Demons’. Hier komen de belangrijkste gebouwen van Rome in voor. Zo kan je je alles heel levendig voorstellen.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.