Ballonnen bedrukken: ontdek nu ecologisch voordelige oplossingen! - Goedkoop.be

Geen feestje zonder ballon, maar dan wel een ecologisch verantwoorde!

Berry Rienstra
Door Berry Rienstra. Geplaatst door
0 reacties Meer Kerst

De plastic soep is een bekend begrip van de laatste tijd. Het zijn als het ware eilandjes, drijvend op de oceanen, gemaakt van plastic. 80% van deze wereldwijde vervuiling op het water komt van het land en 60 tot 80% van dit vuil bestaat uit plastic, zo beschrijft de website Planeetzee. Confronterende feiten die we inmiddels wel kennen. Toch moet hier wat aan gedaan worden. Niet alleen volgens veel milieuorganisaties, ook producenten zijn hier mee bezig. Neem bijvoorbeeld ballonnen, een veelgebruikt artikel bij bijvoorbeeld evenementen en tegelijkertijd een vervuilend product. Tot daar een oplossing voor werd bedacht.

Latex als vervanger

Er is een hoop aandacht voor milieuvriendelijk produceren en verantwoorde materialen. In de ballonnenindustrie is bij sommige producenten de latex ballon een goed voorbeeld van verantwoord produceren, en dat terwijl het feest gewoon door kan gaan.

Latex is een materiaal dat wordt gewonnen uit een speciaal soort boom, waar sap vanaf kan worden getapt. Van dit sap wordt het materiaal latex gemaakt, dat 100% biologisch afbreekbaar is.

Evenementen zoals festivals laten maar al te graag ballonnen los, maar het wordt wel tijd dat dat verantwoord gebeurt, willen ze gewaardeerd blijven worden. Worden er latex ballonnen losgelaten, dan weet je in elk geval zeker dat deze, nadat ze de grond weer raken, niet blijven rondzwerven.

Verantwoord opvallen

Nu ballonnen milieuvriendelijk kunnen worden gemaakt, is ballonnen bedrukken nog altijd een goede mogelijkheid om de naam van je bedrijf of event te verspreiden. Ballonnen gaan alle kanten op, komen bij iedereen terecht en hebben een aanzienlijk bedrukkingsoppervlak beschikbaar. Ballonnen zijn een optie om los te laten, maar ook weggeven is een leuk idee. Zijn er bijvoorbeeld veel kinderen aanwezig, dan kun je eenvoudig alle kinderen blij maken met een (verantwoorde) ballon.

Hoe snel breekt zo’n latex ballon dan af, nadat hij is losgelaten? Al in 1989 werd er onderzoek gedaan naar verschillende soorten ballonnen, onder meerdere omstandigheden. De ontbindingstijd van een ballon was ongeveer hetzelfde als die van een eikenblad.

Latex ballonnen breken zichzelf af

Er is een vervolgonderzoek gedaan, waaruit naar voren kwam dat ballonnen die met helium zijn gevuld en gemaakt zijn van latex, hoog in de atmosfeer al verbrijzelen. Dat gebeurt op zo’n 8 kilometer hoogte, bij een temperatuur van 40 graden onder nul. In de lucht verbrijzelt de ballon, maar breekt hij nog net niet helemaal af. Kleine vlokjes natuurrubber vallen naar beneden en ontbinden op de grond verder.

Zeker weten dat je verantwoord ballonnen loslaat? Schakel dan een professionele leverancier in. Het mooiste effect heb je natuurlijk wanneer je ze voorziet van het logo van je evenement of bedrijf. Bij Allgifts.be vind je verantwoorde promotieproducten, die je kunt laten bedrukken mét logo.

Innovaties tegen de plastic soep

Naast latex is er ook al een andere, innoverende manier gevonden om de plastic soep tegen te gaan. Er zijn verschillende initiatieven die onderzoek doen naar alternatieven voor plastic, en die zijn er genoeg.

Zo kunnen met een 3D-printer algen omgetoverd worden tot een vergelijkbaar materiaal, dat helemaal ecologisch verantwoord is. Ook maïs en palmbladeren zijn mogelijk een goede vervanger voor plastic. Daarnaast is simpelweg karton een materiaal dat bij veel voorwerpen kan dienen als een vervanger. Neem bijvoorbeeld wattenstaafjes en bekertjes. Zelfs rietjes van karton hebben hun intrede al gedaan en blijken prima te werken. U kent ten slotte het plastic bestek vast wel. Lekker makkelijk op feestjes. Het scheelt een hoop afwas. Deze zijn er ook van hout, wat net zo comfortabel eet en toch milieuvriendelijker is.

Over de auteur

Berry Rienstra

Berry Rienstra heeft een passie voor schrijven en weet dan ook elk onderwerp om te zetten in een boeiende tekst. 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.