Soorten ramen: De voor- en nadelen van houten, aluminium en pvc ramen - Goedkoop.be

Dit moet je weten over houten, aluminium & pvc ramen!

Wouter de Jong van Skydreams
Door Wouter de Jong van Skydreams. Geplaatst door
2 reacties

Ben je op zoek naar nieuwe ramen? Ontdek welke verschillende soorten ramen er bestaan, wat ze kosten en welke voor jou het meest geschikt zijn. Zo weet je zeker dat je voor ramen kiest die perfect passen bij de rest van jouw woning en uiteraard ook bij je budget.

PVC: voordelig en duurzaam

Als je kiest voor PVC-ramen, kies je voor kunststof ramen met een hoge isolatiewaarde en een lange levensduur. Vergeleken met andere materialen, zijn PVC-ramen de meest voordelige keuze. PVC-ramen vragen weinig onderhoud en gaan tot wel 50 jaar mee. PVC-ramen zijn er in ontzettend veel verschillende soorten en kleuren, waardoor ze in ieder huis passen. Mocht de strakke look van PVC-ramen je niet zo aanspreken, dan heb je ook de mogelijkheid om PVC-ramen te kopen met een houtnerf.

De voordelen van PVC-ramen kort samengevat:

 • De meest voordelige optie,
 • Weinig onderhoud,
 • Lange levensduur (maximaal 50 jaar),
 • Veel verschillende soorten en kleuren.

Hout: de perfecte isolatie

Gouden tip van Goedkoop.be

De isolerende waarde van de ramen speelt ongetwijfeld een rol in je keuze. Logisch ook, want op lange termijn bespaar je heel wat door voldoende te isoleren.

We zetten dan ook graag wat extra tips rond isoleren voor je op een rij. Klik snel door om er alles over te weten te komen!

Traditionele houten ramen zijn al jarenlang populair. Hardhouten ramen hebben een erg lange levensduur, namelijk tot wel 75 jaar. Ook zijn houten ramen een perfecte keuze wat betreft isolatie. Je creëert er door de stijlvolle uitstraling een natuurlijke en sfeervolle look mee in je woning. Bovendien kun je er alle kanten mee op. Ook als je uitgekeken bent op je houten ramen kan je ze makkelijk schilderen en voorzien van een nieuwe look. Een ander voordeel van houten ramen is dat je ze gemakkelijk zelf repareert.

De voordelen van houten ramen kort samengevat:

 • Goede isolatie,
 • Lange levensduur (maximaal 75 jaar),
 • Veelzijdig materiaal,
 • Zelf te repareren.

Aluminium: modern en stevig

Je houdt van ze, of je vindt ze helemaal niets. Aluminium ramen passen ontzettend goed bij een woning met een moderne of industriële woonstijl. Aluminium ramen hebben naast hun robuuste en stoere uiterlijk ook een hoge isolatiewaarde. Kies je voor aluminium ramen, dan is dit een milieubewuste keuze. Aluminium is namelijk 100% recyclebaar. Het grote voordeel van aluminium ramen is dat je er bijna geen omkijken naar hebt, ze zijn namelijk erg onderhoudsvriendelijk. En voor wie nog niet overtuigd is: aluminium ramen staan garant voor stevigheid en zijn ook zeer geschikt voor grotere oppervlaktes.

De voordelen van aluminium ramen kort samengevat:

 • Water- en winddicht,
 • Garantie voor stevigheid,
 • Onderhoudsvriendelijk,
 • 100% recycleerbaar.
Over de auteur

Wouter de Jong van Skydreams

Wouter de Jong beheert een aantal websites waarop hij interessante weetjes verzamelt over dakwerken, schilderen, isolatie, tuinen en zo meer. Hij weet dan ook alles over bouwen & verbouwen en deelt die kennis geregeld met jou via Goedkoop.be.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.