Vijf tips om goedkoop te tanken - Goedkoop.be

Vijf tips om goedkoop te tanken

Eveline
Door Eveline
2 reacties

Geld besparen aan de pomp, hoe doe je dat? Als autobezitter wil je natuurlijk zo min mogelijk geld uitgeven aan brandstof. Waarschijnlijk weet je al precies bij welk tankstation in je omgeving je het goedkoopst uit bent. Misschien let je er zelfs op dat je je verbruik laag houdt, door consequent zodra het kan naar een hogere versnelling te schakelen.

De benzineprijs zakt ondertussen naar het laagste niveau in bijna 5 maanden, maar wist je dat er nog meer manieren zijn om geld te besparen op je brandstof? Wij geven je vijf handige tips waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.

Tip 1: tank tijdens ‘daluren’

Je ziet het steeds meer: tankstations die hun prijzen gedurende de dag aanpassen afhankelijk van de drukte, ook wel dynamic pricing genoemd. Het tankstation is hiermee de concurrentie te slim af in de dalen, en tijdens pieken maken ze extra winst om te compenseren voor de daluren. De verschillen lopen op tot wel 10 cent per liter! Tanken voor zes uur ’s ochtends of tussen zes en elf uur ’s avonds lijkt het goedkoopst te zijn, terwijl je op zon- en feestdagen vaak het meeste betaalt voor het vullen van je tank. Wil je de actuele brandstofprijzen van tankstations met elkaar vergelijken? Er zijn handige apps die je kunt downloaden en die dagelijks laten zien waar de brandstof het goedkoopst is.

Tip 2: zorg voor een lege tank

Je auto verbruikt minder als hij lichter is. Omdat brandstof zelf ook gewicht heeft, is het dus gunstig om je auto eerst helemaal leeg te rijden en dan pas te tanken. Op die manier ben je minder brandstof kwijt aan het vervoeren van brandstof, waardoor je op de lange termijn goedkoper uit bent. Zet je kilometerteller telkens wanneer je getankt hebt op nul. Als je bijvoorbeeld 450 kilometer kunt rijden met één tank, dan weet je heel nauwkeurig wanneer je weer aan een volgende tankbeurt toe bent.

Tip 3: pas je rijstijl aan

Sta je regelmatig in de file? Probeer er dan op te letten dat je niet constant gas geeft tijdens het filerijden. Bij optrekken verbruikt je auto namelijk veel meer brandstof dan wanneer je met een constante snelheid rijdt. Je kunt in een file dan ook beter wat langzamer rijden, in plaats van constant gas te geven en weer te remmen. Dit geldt natuurlijk ook voor je andere ritjes. Kijk goed vooruit en probeer minder vaak te remmen. Dit doe je door minder gas te geven en je auto vaker ‘uit te laten rijden’ door de koppeling te gebruiken.

Tip 4: grote voertuigen als windscherm gebruiken

Je kunt op de snelweg ook slim gebruikmaken van grote voertuigen. Als je namelijk hard rijdt en het waait ook nog eens flink, dan heeft de luchtweerstand een behoorlijke invloed op je brandstofverbruik. Ga je echter achter een groter voertuig rijden, dan zorgt dat er enerzijds voor dat je auto minder last heeft van de wind en anderzijds betekent het dat je langzamer gaat rijden, waardoor je auto minder verbruikt. Niet elke ochtend gaan haasten in de linkerbaan dus, maar op tijd vertrekken, rustige muziek opzetten en relaxed via de rechterbaan naar je werk ‘cruisen’: goed voor jou, je collega’s, je medeweggebruikers en je brandstofverbruik!

Tip 5: tank bij onbemand tankstation

Bij onbemande tankstations is tanken vaak goedkoper. Personeelskosten worden namelijk ook doorberekend in de benzinekosten. Bovendien is er vaak geen winkel met allerlei lekkernijen bij het tankstation, waardoor je niet in de verleiding komt om even snel wat lekkers mee te pakken. Niet alleen geef je dan nóg minder geld uit bij de pomp, het is ook een stuk beter voor je lijn!

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.