Inschrijvingstaks 2016: zo blijf je voordelig autorijden - Goedkoop.be

Hoe ontkom jij straks aan de duurdere inschrijvingstaks?

Door
Laatste update op 0 reacties

De auto is nog steeds het populairste vervoermiddel in België voor werkenden, vakantiegangers en shoppers. Toch is het de moeite waard alternatieven te overwegen, het kopen van een nieuwe of tweedehands auto wordt vanaf volgend jaar namelijk fors duurder. Dit kan oplopen tot wel €300. Als je binnenkort een vervangende auto wilt kopen, is het sowieso verstandig niet al te lang meer te wachten.

Vanaf volgend jaar worden de belastingtarieven bij aankoop van een nieuwe of tweedehands auto verhoogd. Je gaat hierdoor dus een aanzienlijk hoger bedrag (tot wel €300 meer!) betalen voor de inschrijvingstaks van je nieuwe wagen. Dit geldt voor zowel milieuvriendelijke als milieuvervuilende wagens.

Uitzonderingen

Hoewel ook de inschrijvingstaks voor milieuvriendelijke auto’s verhoogd wordt, zal je voor een milieuvriendelijke auto geen verkeersbelasting meer hoeven te betalen, terwijl je voor een vervuilende auto juist méér zou gaan betalen. Hierdoor zou een milieuvriendelijke auto dus toch voordeliger zijn dan een vervuilende auto. Voor je huidige auto zal er echter niets veranderen aan de hoogte van de verkeersbelasting.

De verhoogde inschrijvingstaks kent nog enkele andere uitzonderingen. De belasting vervalt namelijk in zijn geheel als je een hybride, elektrische, waterstof- of aardgaswagen koopt. Hierbij hoef je je dus geen zorgen te maken!

Wacht niet te lang

Gouden tip van Goedkoop.be

Tijdelijk een auto of bestelwagen nodig? Bij Europcar profiteer je regelmatig van geweldige promoties, waardoor je heel voordelig een comfortabele auto of bestelwagen huurt.

Kijk voor alle huidige promoties op de website van Europcar en profiteer optimaal!

Ben je van plan binnenkort een vervangende nieuwe of tweedehands auto te kopen? Wees dan verstandig en wacht zeker niet te lang, zorg ervoor dat je de hogere inschrijftaks voor bent. Waarom zou je immers meer gaan betalen dan nodig is?

Alternatieven

- Lopen of fietsen: Hoef je niet ver te reizen naar je werk, de supermarkt of familiebezoeken? Ga dan liever lopen of fietsen! Behalve de aanschafkosten van een auto en de inschrijftaks, bespaar je hiermee ook nog eens op brandstofkosten, verkeersbelasting en verzekeringen. Reken maar uit! Ook de extra lichaamsbeweging is natuurlijk erg gezond voor je.

- Auto leasen: Wist je dat je privé een auto kan leasen? Op deze manier betaal je een vast bedrag per maand gedurende een door jou gekozen periode (bijvoorbeeld 2 of 3 jaar). Hierbij zijn alles kosten inbegrepen en hoef je alleen de brandstof te betalen. Zo heb je dus ook geen last van de hogere inschrijftaks en hoef je bovendien geen aanschafkosten te betalen! Privé een auto leasen kan via bedrijven als LeasePlan.

- Particuliere verhuur: Het zou goed kunnen dat je hier nog nooit van gehoord hebt, het is dan ook nog niet zo lang mogelijk. Via CarAmigo, onderdeel van Touring, deel je auto’s met anderen. Je huurt in principe de auto van iemand anders, maar alleen op de momenten dat jij een auto nodig hebt aan bijvoorbeeld €20 of €30 per dag, afhankelijk van de auto. Ideaal voor bijvoorbeeld een weekendje weg of een dagje uit en je hoeft zelf geen auto te kopen voor deze gelegenheden.
Je hoeft je bij particuliere autohuur via CarAmigo ook nergens zorgen over te maken. Tijdens de huur wordt de auto namelijk volledig verzekerd door Touring en geniet je ook nog van 24/24 bijstand bij pech.

Je kan via CarAmigo natuurlijk ook je eigen auto verhuren. Je creëert gratis een advertentie voor je auto en kan gemiddeld tot liefst €150 per maand terugbetaalde kosten verdienen. Je bepaalt zelf je gewenste vraagprijs, maar let wel op: er wordt gemiddeld ongeveer 35% van dit bedrag ingehouden vanwege de kosten voor de verzekering, de bijstand bij pech en de werking van de CarAmigo website. Overigens hoef je ook helemaal niet te vrezen voor ongure types die jouw auto lenen, je kiest namelijk zelf de ideale chauffeur en ontmoet hem of haar persoonlijk voor het overhandigen van de sleutel!

Conclusie

Er zijn veel methoden te bedenken waardoor jij geen last hebt van de verhoogde inschrijftaks voor nieuwe en tweedehands auto’s. Uiteraard zijn er nog veel andere alternatieven om hier onderuit te komen. Als je net een nieuwe auto hebt gekocht of je bent niet van plan je auto binnenkort te vervangen hoef je je natuurlijk nergens druk om te maken! Het is in ieder geval verstandig om te onthouden dat het kopen van een auto vanaf volgend jaar duurder zal zijn. Wees de overheid te slim af!


Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een auto of wellicht over een van de alternatieven? Laat dan een reactie voor ons achter of spreek ons aan via de chat!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.