Fruitvliegjes vangen en andere insecten verjagen doe je zo! - Goedkoop.be

Eerste hulp bij beestjes; zo verjaag je insecten!

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Buitenleven

We genieten van een heerlijke warme zomer met een overdaad aan zon. En over een paar weken trekken de meesten van ons naar het Zuiden voor een lekker lange vakantie. Maar de zomer en de warmte hebben natuurlijk ook wat minder leuke kanten. Zo zijn er veel meer muggen, vliegen en andere insecten.

Nu kun je natuurlijk wel wat leukers bedenken dan op je welverdiende vakantie op muggenjacht te gaan. Gelukkig zijn er wat simpele trucjes waarmee je dit kunt voorkomen. We zetten ze even voor je op een rij zodat je straks van een heerlijke, zorgeloze vakantie kunt genieten.

Muggen

In tegenstelling tot wat we vaak denken, komen muggen niet af op licht maar op lichaamsgeur. Iets op je lichaam smeren, is dus een prima manier om deze lastpakken op afstand te houden. Smeren met DEET werkt natuurlijk goed, maar ook met wat citroen-eucalyptus of etherische olie blijven de muggen uit je buurt.

Een zomer zonder prikkende plaaggeesten? Kom meteen in actie en bestel hier direct bij 24Pharma insectenwerende sprays of crèmes.

Naast smeersels zijn er allerlei elektrische apparaatjes, en zelfs een app, te koop die een pieptoon uitzenden. Uit tests blijkt echter dat de muggen zich weinig aantrekken van al deze apparaten. Ook weten we inmiddels dat de citronellakaars niet echt helpt, dus wat werkt dan wel? Een ventilator schijnt zeer effectief te zijn, want muggen houden niet van wind. Sommige mensen slikken voor hun vakantie extra vitamine B en worden dan niet geprikt.

Ben je al geprikt? Maak dan een papje van een aspirine en wat water en smeer dit op de bulten. Een dun laagje tandpasta helpt ook goed tegen de jeuk. En het bekende Azaron is natuurlijk altijd een effectief middeltje. Heb je niks bij de hand? Naast brandnetel groeit vaak weegbree. Het sap uit de stelen helpt heel goed tegen allerlei soorten bulten en jeuk. Puur natuurlijk en zonder bijwerkingen!

(Fruit)vliegen

Vliegen zijn vaak lastig te verjagen en wanneer je ze eenmaal in je huis hebt, dan zijn het er al snel vele tientallen. Niet heel erg hygiënisch natuurlijk, want ze gaan overal op zitten en laten op die plekken ook ontlasting achter. Het meest effectief is een val of strip van plaktape waar ze aan vast plakken.

Om een val te maken, neem je een een lege doorzichtige plastic fles waar je de bovenkant vanaf snijdt. Vervolgens giet je een zoete vloeistof in de onderkant en plaats je de afgesneden bovenkant er ondersteboven op. De vliegen worden aangetrokken door de vloeistof, maar kunnen niet meer uit de fles ontsnappen.

Werkt de zoete vloeistof in je fles niet goed? Dan kun je ook wat huisvuil gebruiken, daar komen ze zeker massaal op af. Deze val werkt ook goed voor fruitvliegjes. Giet er in dit geval wat balsamico azijn in.
Of je koopt natuurlijk een kant-en-klare val voor vliegende insecten, hier bij Drogisterij.net.

Wespen

Wespen steken eigenlijk alleen maar wanneer ze zich bedreigd voelen. Wanneer ze ergens klem zitten of vast zitten, in je haar bijvoorbeeld. Aan het einde van het seizoen zijn de wespen soms wat wazig en steken ze ook. Wanneer ze hongerig zijn en op eten afkomen kunnen ze ook agressief zijn.

Wespen komen af op eten (vooral vlees en kaas) en felgekleurde kleding. Laat je jurkje met bloemmotiefjes dus beter thuis deze vakantie. Berg verder al je eten goed luchtdicht op en vermijd zoete dingen. Ook parfum of aftershave trekt deze zwart-gele insecten enorm aan. Ben je al gestoken? Plaats er dan snel wat ammoniak of azijn op en heb je echt niks bij de hand dan is urine (bevat ammoniak) een oude truc uit het leger. Ook weegbree dat vaak naast brandnetel groeit, helpt goed tegen de jeuk van een wespenbult

Horzels en dazen

Gewone horzels kunnen niet steken, dus wanneer je denkt dat je gebeten bent door een horzel dan is het waarschijnlijk toch een daas geweest. Ook al zijn ze vrij klein, ze kunnen toch pijnlijke en grote bulten achterlaten. Een onprettige geur op je huid zoals citroen eucalyptus of geraniumolie werkt preventief, dus smeer je goed in voor je boswandeling!

Wanneer je dikke kleding draagt, komt de daas daar niet doorheen. Maar goed, in de zomer zal de kleding dun en luchtig zijn en dan werkt smeren beter. Wanneer je gebeten bent, werken dezelfde middeltjes die je voor een muggen- of wespenbeet gebruikt goed tegen de jeuk.

Processierups

Deze harige ‘vrienden’ komen we gelukkig wat minder tegen, maar wanneer je ermee in aanraking bent geweest, zijn de gevolgen verre van prettig. De haartjes van de processierups blijven op je huid plakken en zorgen voor veel jeuk. Waaien de haartjes in de ogen of adem je ze in, dan kun je ook te maken krijgen oogklachten en benauwdheid.

Ben je in aanraking geweest met de processierups? Krab of wrijf dan vooral niet. Ga met plakband over je huid heen om de haartjes voorzichtig te verwijderen en spoel de huid daarna af met lauw water. Plaats er vervolgens een verkoelende of verzachtende crème op, zoals aloë vera. Bij ernstige klachten neem je het best contact op met de huisarts.

Aloë vera werkt niet alleen verzachtend bij jeuk, het verkoelt bijvoorbeeld ook na zonnebrand. Heel handig in de zomer dus, want je weet maar nooit. Haal het meteen in huis en bestel hier bij Farmaline een voorraadje aloë vera gel.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.