Daarom is desinfecterende handgel belangrijk - Goedkoop.be

Daarom is desinfecterende handgel belangrijk

Eveline
Door Eveline
Laatste update op 0 reacties

Toen de eerste symptomen van de Covid-19 pandemie in maart van dit jaar duidelijk werden, heeft dit ertoe geleid dat verschillende huishoudelijke producten zoals handgels en andere handdesinfecterende middelen uit de schappen uit onze plaatselijke supermarkten verdwenen.

De grootste oorzaak hiervoor waren paniekaankopen en het hamsteren van mensen die bang waren dat er een tekort zou ontstaan van bepaalde producten...

De paniekaankoop van handdesinfectie werd toen op zichzelf in zekere zin een wereldwijde pandemie. Uiteindelijk waren de tekorten van deze producten maar van tijdelijke aard maar de vraag naar handgels en gelijkaardige middelen is wel gebleven. Door de uitbraak van Covid-19, wordt verwacht dat de Europese markt voor handdesinfectie de komende jaren verder zal blijven groeien, goed voor een marktwaarde van 2,32 miljard dollar aan het einde van het jaar 2025.

Uit wat bestaat een desinfecterende handgel?

Het belangrijkste ingrediënt in een handdesinfecterend middel is alcohol. De meeste handdesinfecterende middelen bevatten tussen de 60% en 95% isopropyl- of ethylalcohol gemengd met water en gels zoals glycol en glycerine met de bedoeling uitdroging van de huid van de mensen die dit gebruiken te voorkomen. Deze handdesinfecterende middelen worden doorgaans verkocht in de vorm van een handgel of vloeibare spray.

Waarom is het nodig?

Vooraanstaande regelgevende gezondheidsinstanties bevelen de rol van handhygiëne aan bij het voorkomen van pathogene overdracht. Het vermogen van handhygiëne, inclusief handen wassen of het gebruik van handdesinfecterende middelen op alcoholbasis om infecties te voorkomen, houdt verband met een afname van het aantal microben dat de handen verontreinigt.

Verschillend van zeep

Er zijn belangrijke verschillen tussen de handen wassen met water en zeep en het gebruik van handdesinfecterende middelen zoals handgel. Zeep en water werken heel goed om verschillende soorten ziektekiemen van de handen te verwijderen en is zeker noodzakelijk. De Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) raadt aan om de handen waar mogelijk met water en zeep te wassen, omdat handenwassen de hoeveelheid van alle soorten ziektekiemen en chemicaliën op de handen vermindert.

Maar als er echter geen zeep en water beschikbaar zijn, kan het gebruik van een handdesinfecterend middel met ten minste 60% alcohol je helpen voorkomen dat je ziek wordt en ziektekiemen naar anderen verspreidt. Ontsmettingsmiddel werkt daarentegen door bepaalde ziektekiemen op de huid effectief te doden.

Het aanbrengen van een handdesinfecterend middel is misschien gemakkelijker, maar zelfs de producten met voldoende alcohol kunnen niet alle soorten bacteriën en virussen volledig verwijderen. Zeep en water zijn daarom veel effectiever in het verwijderen van dergelijke veel voorkomende ziekteverwekkende ziektekiemen.

Hoe te gebruiken?

handen wassenZoals eerder aangegeven is het belangrijk dat de handgel of spray voor minstens 60% uit alcohol bestaat.Daarnaast, om ontsmettingsmiddelen maximaal effectief te laten zijn, moet de volgende aanpak worden gevolgd:

Gebruik de juiste hoeveelheid.

Bij het gebruik van handdesinfecterende middelen moet deze in die mate worden aangebracht dat het elk deel van de handen grondig bedekt, inclusief de nagels en het achterste deel van de handen. In veel gevallen wordt de handgel slechts oppervlakkig aangebracht, wat eigenlijk niet genoeg effect zal hebben.

Op het juiste moment.

Ontsmettingsmiddelen zijn bedoeld om microben te doden. Gebruik deze daarom niet wanneer je handen vuil zijn. Zoals hierboven al aangegeven is het in dergelijke gevallen aanbevolen om je handen grondig met zeep en water te wassen. Handdesinfecterende middelen zijn gepast als er geen zeep en water aanwezig zijn, zoals wanneer je buiten ben, bijvoorbeeld bij het binnengaan van de winkel. Maar het is belangrijk om te beseffen dat deze water en zeep helemaal niet kunnen vervangen.

Neem de tijd.

Ontsmettingsmiddelen moeten grondig worden ingewreven, zodat er geen residu achterblijft en de oplossing volledig is verdampt. Breng het gelproduct aan op de palm van één hand en wrijf deze in op het andere hand door je handen tegen elkaar te wrijven. Wrijf de gel over alle oppervlakken van je handen en vingers tot je handen volledig droog zijn. Dit duurt ongeveer 20 seconden.

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.