Tampontaks afgeschaft: btw op tampons van 21% naar 6%! - Goedkoop.be

Code rood, opgelet: Tampontaks afgeschaft!

Yvonne
Door Yvonne
Laatste update op 0 reacties

Als je ooit tampons of maandverband koopt, dan weet je best dat dit een aanslag op je rekening is. Je kunt er echter niet omheen, als vrouw heb je het nu eenmaal nodig voor je maandelijkse periode. Toch gaat de prijs nu flink naar beneden. Vanaf volgend jaar betaal je namelijk nog maar 6% btw in plaats van 21% btw over deze noodzakelijke producten. Hoe dat precies zit, dat lees je hier!

Een doosje met 20 Tampax tampons kost je al snel €3. Always maandverband scheelt je maandelijks ook een aantal euro’s in de portemonnee. In negatieve zin dan, want tampons en maandverband zijn zeker niet goedkoop te noemen. Gratis gaan deze noodzakelijke producten niet worden, maar sinds vandaag is er wel een mooie ontwikkeling gaande. Het btw-tarief zal vanaf januari nog maar 6% zijn in plaats van 21%. Een flink verschil!

De verlaging van het btw-tarief

Elf jaar geleden al beloofde Didier Reynders, op dat moment minister van Financiën, om de financiële onrechtvaardigheid de wereld uit te helpen. Sindsdien zijn er meerdere discussies geweest over btw-tarieven, bijvoorbeeld of het eerlijk is om 21% btw te rekenen op basisproducten. Ook andere landen, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk, stelden al richtlijnen op betreft de prijzen van noodzakelijke producten. De prijzen van bepaalde producten, zoals voor hygiënische bescherming, werden flink verlaagd, om ze op deze manier toegankelijker te maken voor de consument.

tampontaks afgeschaft

Ook Test-Aankoop vond het niet eerlijk dat er een hoog btw-tarief op hygiënische bescherming werd gerekend. Daarom lanceerden zij afgelopen zomer een campagne tegen de ‘discriminerende’ taks. De huidige minister van Financiën Johan van Overtveldt besefte dat het inderdaad tijd is voor verandering. ‘Het zijn nu eenmaal basisproducten, geen luxeproducten’, aldus van Overtveldt. Vanaf 2018 betalen we daarom 15% minder btw voor maandverband en tampons dan voorheen.

Wat scheelt dit in de portemonnee?

Fijn, die veranderende wetten, maar wat er natuurlijk echt toe doet is wat dit scheelt in de portemonnee. Koop je nu bijvoorbeeld maandverband voor €3, dan betaal je in 2018 volgens de nieuwe regel nog maar €2,63. Een duopack Tampax van €7,05 zou je dan nog maar €6,18 kosten. Afhankelijk van hoeveel je gebruikt, scheelt dit je toch heel wat op jaarbasis. Een mooie post om op te besparen!

Niet alleen jou, maar ook de belasting ziet dit verschil terug in de pot. De daling van het btw-tarief zou namelijk voor zo’n 13,4 miljoen minder inkomsten in de staatskas zorgen.

tampontaks afgeschaft

 

Nog meer besparen!

Dat de btw nu verlaagd is, wil nog niet zeggen dat maandverband en tampons per definitie goedkoop zijn. Deze basisproducten tikken de rekening toch steeds net dat beetje aan, waardoor het totale bedrag aan het eind van het jaar flink opgelopen kan zijn. Daarom hier wat tips om meer te besparen op je maandverband en tampons:

  • De beste tip is je maandelijkse hygiëne in de aanbieding te kopen. Veel drogisterijen, bijvoorbeeld Kruidvat, hebben regelmatig scherpe promo’s voor je klaarstaan. Zo krijg je bijvoorbeeld de tweede verpakking gratis. Deze tip klinkt misschien voor de hand liggend, maar de kunst is om eraan te denken, voordat je maandelijkse periode aanvangt. Je zal dan net zien dat het dan net niet in de aanbieding is. Sla dus op tijd in!
  • Zit je krap bij kas? Je zou kunnen overstappen op een huismerk. Vaak stukken goedkoper en kwalitatief net zo goed. Het zou je zo een euro per verpakking kunnen schelen. Wel moet je natuurlijk altijd even testen welk merk voor jou ideaal is, want comfort is zeker net zo belangrijk.
  • Toch een bepaald favoriet merk dat bij je plaatselijke drogisterij niet in de aanbieding is? Heb je er al eens ooit aan gedacht om je tampons en maandverband online te kopen? Online pak je vaak heel wat voordeel. Surf bijvoorbeeld eens naar Drogisterij.net. Hier koop je enorme voordeelverpakkingen, maar zo pak je wel tot €50 korting! Je kunt er ook tijden mee vooruit en zo hoef je er de rest van het jaar niet meer naar om te kijken.

Heb je zelf nog tips om te besparen op tampons en maandverband? Wij zijn benieuwd en zouden het leuk vinden als je je tips deelt in een reactie.

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.