Hoeveel zakgeld geef je kinderen? Ontdek het gemiddelde. - Goedkoop.be

Hoeveel zakgeld is toepasselijk?

Nour Khamis van Topcompare.be
Door Nour Khamis van Topcompare.be. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

De meeste kinderen in België krijgen zakgeld, maar de meningen over wat het beste bedrag is verschillen van persoon tot persoon. Hoeveel zakgeld is gewoon, hoe kun je dit geld het best geven en wat kun je verder doen voor een goede financiële opvoeding? Dit artikel geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

Het ideale bedrag

Er zijn vele opvattingen over zakgeld. De meeste ouders geven regelmatig zakgeld aan hun kinderen, sommige ouders geven alleen af en toe zakgeld en in enkele gevallen geven ouders helemaal geen zakgeld en doen ze zelf alle aankopen. Geen van deze drie manieren hoeft verkeerd te zijn. Het is wel van belang dat je goed nadenkt over je aanpak en dat je consistent blijft. Als het bedrag en de timing steeds verschillen, dan zullen de kinderen een chaotisch beeld van geld krijgen.

In België is het gemiddelde bedrag dat ouders aan hun kinderen geven €10 per week voor de leeftijd van 10-15 jaar. Jongere kinderen krijgen rond de €2 en vanaf 15 jaar wordt er veelal meer dan €20 per week gegeven. Vraag vooral rond in de buurt wat gebruikelijk is. Ouders kunnen de neiging hebben om ongeveer hetzelfde bedrag te geven als zij vroeger zelf kregen, maar houd er rekening mee dat er veel is veranderd. Je kan zelf beslissen wat het beste voor je kinderen is, maar het kan onrealistische verwachtingen scheppen als een kind een heel verschillend bedrag krijgt vergeleken met klasgenoten of vrienden.

Bij zakgeld is het vooral belangrijk om het concept van sparen aan te leren. Als je kind zakgeld krijgt, maar daarnaast ook alle spullen krijgt wanneer hij of zij erom vraagt, dan heeft het zakgeld eigenlijk geen nut, behalve misschien om snoepgoed te kopen. Laat je kinderen daarom sparen voor spullen waarop ze verlekkerd zijn. Op deze manier kun je hen geduld aanleren en ook de waarde van geld. Hoe duurder het speelgoed is, hoe langer de kinderen zullen moeten wachten. Ook als je geen zakgeld geeft, dan kun je de kinderen langer laten wachten voor duurdere spullen.

Bijna volwassen

Wanneer jouw kind de volwassenheid nadert, dan is het ook een idee om hem of haar noodzakelijke spullen zelf te laten kopen. Het Belgische Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek zegt dat kinderen en jongvolwassenen vaak bijna alle benodigdheden van hun ouders krijgen en daarnaast ook vele extra’s. Denk aan de kosten van kleding, verzorging, hobby’s, vakanties, een rijbewijs en zelfs een auto of brommer.

Geld in spaarvarken doenDe onderzoekers zeggen dat dit een verkeerd beeld van geld geeft. Men krijgt namelijk de indruk dat geld vooral voor luxe uitgaven bestemd is, zoals speelgoed, entertainment, gadgets en mooie accessoires. Het advies is daarom om je kinderen nog voor ze 18 jaar zijn ook noodzakelijke spullen laat kopen, bijvoorbeeld al zijn of haar eigen kleding.

Tegen deze leeftijd is het overigens al normaal het geld op een bankrekening te storten. Je kan bijvoorbeeld gratis een zichtrekening openen bij Hello Bank! Zes op de tien ouders plaatsen het geld op een spaarrekening in plaats van cash te geven. Een kredietkaart is ook een optie, maar let er wel op dat je hen dan een pre-paid kredietkaart geeft, zodat de kinderen alleen het geld kunnen gebruiken dat jij overmaakt en geen cent meer. Kinderen onder de 18 jaar zullen trouwens sowieso geen gewone kredietkaart kunnen krijgen waarmee ze op krediet geld uitgeven.

Eigen gedrag

Hoe verstandig jouw kinderen met geld zullen omgaan hangt niet alleen af van de vrijheid die je hen geeft met zakgeld. De beste manier om een kind op te voeden is door het goede voorbeeld te geven. Je kunt je kinderen wel zeggen dat ze niet moeten roken of niet te veel vettig voedsel moeten eten, maar als je dat zelf wel doet, dan zullen je kinderen dat later waarschijnlijk ook doen. Onderzoek toont aan dat iedereen grotendeels de gewoontes van zijn of haar ouders overneemt, al kunnen en willen we dat niet altijd inzien.

Zorg er daarom voor dat je zelf financieel verstandige beslissingen neemt en dat je je eigen financiële zaken op orde hebt. Bouw je schulden zo snel mogelijk af, koop geen spullen die je je niet kunt veroorloven en kies bewust voor spullen met een goede prijs/kwaliteitverhouding. Door zelf de juiste keuzes te maken vergroot je de kans dat jouw kinderen dat ook zullen doen.

 

Over de auteur

Nour Khamis van Topcompare.be

Nour Khamis is werkzaam bij TopCompare.be, waar hij bezoekers helpt om de beste kredietkaarten en leningen uit te kiezen.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.