Goedkoop investeren in vastgoed: wat zijn de mogelijkheden? - Goedkoop.be

Goedkoop investeren in vastgoed: wat zijn de mogelijkheden?

Richard
Door Richard
Laatste update op 0 reacties

In vastgoed investeren, is allesbehalve goedkoop. Niet alleen door de torenhoge vastgoedprijzen, maar ook doordat de notaris en de fiscus een deel van de koek willen. Nochtans blijft een vastgoedinvestering een interessante investering, want het is een echte groeimarkt met weinig risico’s. Wil jij goedkoop in vastgoed investeren? Dan heb je gelukkig toch een aantal mogelijkheden.

Investeren in vastgoedaandelen

Een traditionele manier om goedkoop in vastgoed te investeren, is door te beleggen in vastgoedaandelen. Een vastgoedaandeel is een aandeel van een bedrijf dat actief is in de vastgoedsector. Je wordt dus voor een deel eigenaar van een bedrijf dat vastgoed koopt, verkoopt en verhuurt. Vastgoedaandelen zijn vlot verhandelbaar en leveren dividenden op. Onder andere Wereldhave Belgium is een populair voorbeeld van een vastgoedaandeel. Het bedrijf is voornamelijk actief in commercieel vastgoed. Net als Ascencio kon het in het verleden mooie dividenden voorleggen.

Goedkoop in vastgoed investeren via ImmoTokens

Recent is er ook een nieuwe speler op de markt: ImmoTokens. Bij ImmoTokens krijgen investeerders de mogelijkheid om digitale tokens van een vastgoedproject te kopen. Daarvoor maakt men gebruik van de blockchaintechnologie. De vrij illiquide vastgoedmarkt wordt hierdoor liquide gemaakt. Waar je normaal gesproken langs de notaris moet passeren om jouw deel van het vastgoed te verkopen, zijn de tokens heel eenvoudig te verhandelen. Bovendien is een token behoorlijk goedkoop en zijn de torenhoge notariskosten en registratierechten niet van toepassing. Dat maakt het voor investeerders mogelijk om betaalbaar in vastgoed te investeren en om een heel diverse beleggingsportefeuille aan te leggen.


Het is wel zo dat een tokeneigenaar geen daadwerkelijke eigenaar is van het vastgoed zelf. Het gaat in feite om een tokenized schuldinstrument op basis waarvan de investeerder recht heeft op een deel van de huurinkomsten en de opbrengst bij de verkoop. Het rendement is dus wel gewoon afhankelijk van de opbrengsten van het onroerend goed. En het vastgoed dient als onderpand.


Het investeren zelf gebeurt door middel van smart contracts en de blockchaintechnologie. De blockchain is een soort van database waarin gegevens veilig en efficiënt worden opgeslagen. Het is namelijk een onkraakbare ketting van data. De blockchain kan voor de meest uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. De blockchain kan bijvoorbeeld niet alleen worden gebruikt om transacties via Bitcoin Prime (https://bitcoinprime.io/nl/) op te slaan, maar ook voor het opslaan van patiëntengegevens of voor het opslaan van vastgoedgegevens. Als een vastgoedbedrijf de blockchain gebruikt, kunnen klanten heel eenvoudig zien wat er met de investering gebeurt.

Investeren in parkeerplaatsen en -garages

Wil je toch daadwerkelijk eigenaar worden van een onroerend goed? Dan kan je overwegen om te investeren in parkeerplaatsen. Parkeerruimte wordt steeds schaarser en schaarste is over het algemeen goed voor de prijs. Dat wil zeggen dat de koopprijs van een parkeerplaats de afgelopen jaren flink is gestegen, maar dat ook hetzelfde geldt voor de huurinkomsten. Vooral in grootsteden is de vraag naar parkeerplaatsen hoog. Desondanks blijft investeren in parkeerplaatsen en parkeergarages voor veel mensen nog steeds een mogelijkheid. Houd er rekening mee dat de verhuur van parkeerplaatsen in principe onderhevig is aan 21% btw. Je moet dus ook een btw-nummer aanvragen.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.