Zo realiseer je op voordelige wijze een droomhuis - Goedkoop.be

Zo realiseer je op voordelige wijze een droomhuis 

Richard
Door Richard
0 reacties

Het kopen van een woning is bepaald niet goedkoop. Denk aan de rente die je betaalt over de hypothecaire lening voor de aankoop ervan, de kosten die je maakt bij het afwerken van een woning, het budget wat je vrij moet maken voor de aanschaf van je meubilair, enzovoorts. Toch is een woning kopen vrijwel altijd voordeliger, dan het langdurig huren van een huis. Immers, het kopen van een woning betekent dat je maandelijks een deel van je inkomen spaart voor later. Dit spaargeld komt vrij bij de verkoop van het huis.

Bij de verhuizing naar een nieuwe woning dient met verschillende kostenposten rekening te worden gehouden. Denk aan de verzekeringskosten, de verhuiskosten en bijvoorbeeld de kosten voor een verbouwing. Er zijn verschillende manieren om te besparen op deze kosten.

Start met een adviesgesprek over je hypothecaire lening

Woon zo goedkoop mogelijk, door bij de aankoop van een huis te starten met een adviesgesprek bij een financieel adviseur. Deze kan een nauwkeurige hypothecaire lening simulatie voor je uitvoeren, kijkend naar verschillende factoren die invloed hebben op je huidige en toekomstige financiële situatie. De adviseur vertelt je niet alleen wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop of verbouwing van een woning, maar ook welke rente je hierover betaalt bij de verschillende banken. Een derde factor om rekening mee te houden; de voorwaarden van banken. Is het bijvoorbeeld mogelijk een hypothecaire lening gedurende de looptijd ervan boetevrij versneld af te lossen? Dit helpt je te besparen op de rente die je over de hypothecaire lening betaalt.

Vergelijk de verschillende verzekeringen

Het is gebruikelijk om een woon- en brandverzekering af te sluiten bij de aankoop van een woning. Online tools helpen je de verzekeringen van verschillende verzekeraars in België met elkaar te vergelijken. Zo vind je de goedkoopste optie. Het kan al snel tientallen euro’s besparen op jaarbasis.

Tip: voer deze vergelijking periodiek uit, bijvoorbeeld aan het eind van ieder jaar. Mogelijk is er na een of twee jaar een goedkoper alternatief voor de verzekering die je nu afsluit.

Voer klussen zoveel mogelijk zelf uit

Kies bij het afwerken van de nieuw aangekochte woning niet direct voor de hulp van een vakman. Sommige klussen in huis voer je relatief eenvoudig zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan het afwerken van de wanden, door deze opnieuw te verven. Ook het plaatsen van een tussenmuur mag geen probleem zijn, met de instructievideo’s die je online vindt. In deze video’s wordt vaak direct benoemd welke materialen en gereedschappen je voor de uitvoering ervan nodig hebt.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.