Hoe je geld kan besparen door slim te lenen - Goedkoop.be

Hoe je geld kan besparen door slim te lenen

Eveline
Door Eveline
Laatste update op 0 reacties

Klaar om het nest te verlaten en een eigen stekje te kopen? Of zijn de kinderen eindelijk buiten en twijfelen jullie over dat vakantiehuisje in Spanje? Bij deze situaties komt heel wat geld kijken. Vaak moeten we ook een lening aangaan en dan begint de stress.

Welke lening moet ik aangaan? Bij welke bank? Moet ik hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen? In dit artikel overlopen we kort de beste tips om slim en goedkoop te lenen.

Tips om goedkoper te lenen

Het is vooral belangrijk om vooraf duidelijk te weten wat het doel van je lening is. Het kan zijn dat sommige aanbieders voor bepaalde leendoelen andere goedkopere leningen hebben. Verder is het van groot belang dat je het verschil kent tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. We leggen dit kort even uit.

Een persoonlijke lening is wanneer je concreet weet wat je leendoel is en daar dus een passende persoonlijke lening bij afsluit. Een doorlopend krediet is wanneer je tijdelijk extra geld nodig hebt, maar je nog niet exact weet hoeveel. Dan kies je dus best voor een flexibele lening, zoals een doorlopend krediet. Hierbij zijn de looptijd en rente variabel. Deze hebben beide voor-en nadelen dus wees hiervan bewust voor je een lening afsluit.

Vergeet ook niet om de leningen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken alvorens een lening aan te gaan. Door goed te vergelijken kun je heel wat geld uitsparen! Veel mensen denken dat een lening met lage maandlasten het goedkoopst is, maar dat is niet altijd zo. Als een lening een lagere maandlast heeft met een langere looptijd, betaal je op het einde van de rit toch meer. Het is dus verstandig om ook eens te kijken naar leningen met een hogere rente maar kortere looptijd.

Als je meerdere leningen tegelijk hebt lopen, is het aan te raden om deze over te sluiten naar één goedkope lening. Zo bespaar je makkelijk op je maandlasten en heb je meer financiële ruimte.

Leningen vergelijken

De financiële wereld van vandaag is natuurlijk ingewikkeld. Met het moeilijk jargon en de verschillende benamingen voor elke lening zitten we vaak met de handen in het haar. Er is echter een hulpmiddel om leningen en andere geldzaken wat duidelijker te maken. Er zijn heel wat sites die voor jou vergelijken welke lening er het best aan jouw eisen voldoet. Je vult gewoon bepaalde zoekcriteria in zoals: leendoel, leenbedrag, etc. Op basis van deze eisen gaan ze op zoek naar de perfecte en goedkoopste leningen voor jou. Hoe goedkoop je lening is wordt bepaald door je persoonlijke situatie, de hoogte van de rente en de looptijd.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet ik wachten op mijn persoonlijke lening?

De procedure is vrijwel altijd hetzelfde; je vraagt een lening aan, de aanvraag wordt beoordeeld en bij goedkeuring heb je vaak binnen één werkdag de offerte (per mail). Dus normaal gesproken heb je het leenbedrag binnen één à twee werkdagen op je rekening staan.

Kan ik extra geld lenen tijdens de looptijd?

Bij een doorlopende rekening is dit normaal mogelijk. Nadat de bank jouw verzoek heeft goedgekeurd, onderteken je het nieuwe contract. Bij een persoonlijke lening is het helaas niet mogelijk om deze te verhogen. Je moet dan een aparte lening aanvragen maar ook in dit geval is het goed om terug alle aanbieders met elkaar te vergelijken.

Kan ik geld lenen zonder de handtekening van mijn partner?

Het is afhankelijk van de leenvorm of je al dan niet toestemming nodig hebt om geld te kunnen lenen. Voor kopen op afbetaling, huurkoop en een hypotheek op een gezamenlijk bewoonde woning heb je toestemming nodig van je geregistreerde echtgenoot of partner. Als kopen op afbetaling of huurkoop bestemd zijn voor voor een bedrijf of uitoefening van een beroep, dan kun je deze zonder toestemming een lening afsluiten.

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.