Huis beveiligen: 3 tips & tricks die je nu toe kan passen - Goedkoop.be

3 tips en tricks om je huis te beveiligen

Mike Toller van Skydreams
Door Mike Toller van Skydreams. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Veiligheid is essentieel, voor zowel jezelf als voor je woning. Helemaal met de aankomende feestdagen zijn veel huizen verlaten, doordat mensen langsgaan bij hun families. Dit zorgt ervoor dat inbrekers de kans zien om juist rond deze tijd in te breken, maar ook buiten de feestdagen gebeurt het vaak. Om te zorgen dat de kans op inbraak bij jouw huis te verkleint, zijn hier enkele tips. Lees hieronder verder en kom erachter hoe gemakkelijk het is om te beveiligen.

Veiligheidstip 1: Zorg voor een alarmsysteem

De laatste jaren is er een ontwikkeling te zien in het aantal alarmsystemen bij huishoudens in België. Een alarmsysteem schrikt af, waarschuwt en weert af. Een alarmsysteem is handig op meerdere vlakken en bestaat uit meerdere componenten. Een gemiddeld alarm is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Een centraal bedieningspaneel
  • Contactsensoren voor deuren en ramen
  • Een sirene
  • Aansluiting bij de alarmcentrale

Als je naast de bovengenoemde onderdelen nog extra onderdelen wilt, is het mogelijk om meer componenten toe te voegen. Uitgebreide alarmsystemen bestaan uit de normale bovengenoemde onderdelen met een aanvulling van de volgende onderdelen:

  • Rookmelders
  • Bewegingsmelders
  • Raammagneten

Ieder van de bovengenoemde onderdelen heeft haar eigen bijdrage aan de veiligheid van jouw woning. Bedenk daarom welke onderdelen jij belangrijk vindt voor de veiligheid van jezelf en jouw woning.

Bij brand en diefstal beveiliging kun je een vermindering in belasting krijgen. Met deze investeringen worden de brandweer en politie geholpen met het bestrijden van brand en diefstal. Zo kan er maar liefst 30% van uw totale uitgaven (volgens factuur, incl. btw) bespaard worden, oftewel een beperking van maximaal € 760 per woning. Deze regel geldt voor eigenaars van woningen, maar ook huurders.

Veiligheidstip 2: Buitenverlichting

Inbrekers opereren het liefst in het donkerst van de nacht. Door het gebruik van buitenverlichting maak je het de inbrekers een stuk moeilijker, waardoor ze wel twee keer nadenken voordat ze jouw oprit op lopen. Buitenverlichting wordt vaak erg onderschat, terwijl dit vrijwel noodzakelijk is voor optimale veiligheid. Overweeg daarom om buitenverlichting aan te schaffen om zo inbrekers af te schrikken. Door de bewegingssensoren op strategische plekken te plaatsen in je voor- en achtertuin voorkom je dat je huis constant in het licht staat. Ook zullen mogelijke inbrekers minder snel de sensoren door hebben, waardoor ze zullen schrikken van de aangaande lichten.

Veiligheidstip 3: Overzicht en controle met camerabewaking

Er zijn vier verschillende doelen voor het plaatsen van bewakingscamera’s. Zo is het eerste doel het afschrikken van mogelijke inbrekers. Doordat een inbreker de camera’s ziet zullen ze overwegen om toch niet naar jouw woning te gaan. Zo lijken goedkope camera’s heel erg op duurdere camera’s en reageren ze op het geluid van de inbrekers. Dit schrikt inbrekers af.

Het tweede doel van de camera’s is het waarnemen van activiteit in en rond je woning. Deze beelden zijn echter alleen bruikbaar voor de huiseigenaar zelf en niet voor de politie en justitie.

Het derde doel van de camerabewaking is het herkennen van de inbrekers, deze soort van camera’s zijn wat duurder dan degene die alleen afschrikken of waarnemen.

Als vierde en laatste doel zijn camera’s handig voor het indentificeren van daders, hiervoor zijn er veel camera’s nodig. Je plaatst op meerdere locaties een camera, zodat alles goed te volgen is. Deze camera’s zorgen voor technisch het beste resultaat, ook zijn deze beelden nuttig voor de politie en justitie. In enkele gevallen zullen inbrekers nergens voor terugdeinzen, waardoor elk bewijsmateriaal dat tot de dader kan leiden essentieel. Dit maakt camerabewaking een verstandige manier om je huis te beveiligen.


Deze 3 tips verkleinen de kans op een inbraak enorm. Het beschermen van het gezin wordt vaak gezien als prioriteit nummer één. Waarom zou je het de kwaadwillenden dan niet een stuk moeilijker maken?

Over de auteur

Mike Toller van Skydreams

Mike Toller werkt voor een aantal websites waarop hij interessante weetjes verzamelt over dakwerken, schilderen, isolatie, tuinen en zo meer. Hij weet dan ook alles over bouwen & verbouwen en deelt die kennis geregeld met jou via Goedkoop.be.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.