Low budget koken: goedkoop en snel lekker eten - Goedkoop.be

Budgetkoken: goedkope, lekkere maaltijden in een wip bereiden

Door
Laatste update op 2 reacties

De kookhype blijft maar aanhouden. De boekenmarkt wordt overspoeld met allerhande kookboeken. Van uitgebreid ontbijt tot de heerlijkste desserts,  aan elke maaltijd wordt een heel kookboek gewijd. Toch willen we dat het enigszins realistisch blijft. Geef toe, je hebt immers niet elke avond de tijd om uitgebreid – lees: als in een sterrenrestaurant – te gaan koken. Laat staan dat je er het budget voor hebt.

Gelukkig werd ook dit probleem opgelost met een hippe term. We gaan budgetkoken! Goedkoop.be was meteen gewonnen voor het idee. We gaan op zoek naar wat budgetkoken is en hoe je dat concreet kunt aanpakken. En kijk, heel wat topkoks staan ook klaar met een heleboel handige keukentips. Een espuma van dit, krokantje van dat en infusie van nog wat anders, nee hoor, tijd voor de ‘gewone’ lekkere maaltijd.


Budgetkoken: wat?

Ik budgetkook, jij budgetkookt, of is het eerder: wij koken budget, jullie en zij koken budget? Hoe dan ook, budgetkoken is de perfecte term om aan te duiden dat je met weinig geld een lekkere maaltijd op tafel tovert.

Daarbij komt dat je doorgaans geen zeeën van tijd hebt om het gerecht klaar te krijgen. Van het werk ga je nog snel langs de supermarkt om dan thuis een hongerig gezin aan te treffen. Het lijkt een hele klus: gezond  én goedkoop én snel koken. Toch slaagt iedereen er moeiteloos in, of je nu een keukenprins(es) bent of niet. Zie je er geen beginnen aan, dan staan bekende koks met tips klaar en heeft ook Goedkoop.be nog wat goede raad voor je. 

Koks achter het budgetfornuis

Gouden tip van Goedkoop.be

Een ruime keuze aan kookboeken zie je bij Bol.com, maar er is meer. De webshop is letterlijk van alle markten thuis, en heeft meteen de nodige keukenspullen klaarstaan.

Op zoek naar degelijke potten, de beste messen of ander keukengerei, je bestelt het vlot in de keukenafdeling van Bol.com.

In kookboeken, op tv en via het internet doe je een boel inspiratie op. De meest hippe koks van het moment specialiseren zich met plezier in het budgetkoken. Uit het gigantische aanbod kookprogramma’s en bijhorende boeken die over ons kookbudget waken, plukten wij twee topvoorbeeldjes.

Na ‘Jamie in 15 minuten’ voegt Britse lieveling Jamie Oliver ook ‘Bespaar met Jamie’ toe aan zijn lijstje boeken. Het boek aanschaffen is een kleine investering, maar het loont absoluut de moeite. Jamie Oliver werkte liefst 120 low budget-recepten uit. Hij liet zich bijstaan door een diëtiste, zodat de gerechten niet alleen lekker, maar ook nog eens extra gezond zijn. Het lijvige boek wordt verder aangevuld met handige tips over verstandig kopen, slim koken en minder verspillen.

We hoeven ec hter de plas niet over te steken om ideetjes op te doen. Elke dag schotelt Jeroen Meus in Dagelijkse Kost op Eén een lekkere, haalbare maaltijd voor. Het handige is dat je achteraf de recepten online vindt. De hoeveelheden worden snel voor je omgerekend volgens het aantal personen en ook het budget staat erbij vermeld.

De kookprogramma’s op televisie en het enthousiasme van  de presentator-koks werken aanstekelijk!

Zelf aan de slag!

Wees gerust, je hoeft echt geen kookwonder te zijn om aan budgetkoken te doen. Met een aantal basistips kom je al een heel eind. Hier gaan we...

In plaats van in de vlucht naar de supermarkt te hollen en wat producten bij elkaar te gooien in je winkelmandje, kun je beter een keer per week naar de supermarkt. Je stelt vooraf min of meer een weekmenu op, zodat je weet wat je nodig hebt. Zo koop je producten waarmee je een smakelijk gerecht kunt bereiden en heb je minder over.

Restjes heb je altijd wel eens. Wat minder honger, je ogen die groter zijn dan je buik tijdens het koken, het kan gebeuren. Een diepvries met voldoende ruimte is dé oplossing. Met een restje in de diepvries heb je steeds een snelle en lekkere maaltijd bij de hand. Een stuk gezonder dan de zoveelste afhaalpizza. Een grote kom soep gemaakt? Verdelen over potjes en diepvries in, handig! We weten best dat een diepvries niet zo goedkoop is, maar de investering win je op korte tijd automatisch terug.

Woon je nogal klein of laat het huishoudbudget momenteel echt geen diepvries toe, ga dan voor een restjesdag. Met wat nog in de koelkast ligt aan groenten, gooi je een lekkere wok bij elkaar. Bereide restjes van de voorbije dagen warm je nog eens op voor een restjesmaaltijd. Van oud brood maak je broodpudding of wentelteefjes. Stukjes stokbrood doen het uitstekend als hapje met wat gesmolten kaas over of ingewreven met look. En ga zo maar door...

Begin bij de basis

Om snel eenvoudige maaltijden in elkaar te boksen, zorg je dat je steeds enkele basisingrediënten in huis hebt. Pasta en rijst zijn er twee van, maar ook zaken als sojasaus en de specerijen die je het meest gebruikt verdienen een standaard plekje in de kast.

Met keukenmateriaal is het net hetzelfde. Als je zelf wilt koken, heb je op zijn minst wat potten en pannen nodig, een vergiet, mixer en menglepel. Of wat je zelf superhandig vindt uiteraard...


Een kant-en-klaarmaaltijd kopen lijkt dan wel tijdbesparend, zelf koken komt nog altijd het voordeligst uit. Met snelle recepten zoals die uit het boek “Jamie in 15 minuten” heb je geen excuus meer dat het te tijdrovend is. Een gebrek aan keukengerei is ook maar een zwakke uitvlucht. Een keer het nodige in huis halen en je bereidt duizend-en-een maaltijden.

Zo zie je maar, wie budgetkookt, denkt niet alleen aan zijn portemonnee, maar is ook zeer tijdsefficiënt bezig en weet op de koop toe een gezonde maaltijd voor te zetten. 
Smakelijk!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.