Welke droogkast kiezen? De soorten op een rijtje - Goedkoop.be

Bespaar energie met de juiste droogkast

Door
Laatste update op 0 reacties

Een droogkast is een ideaal apparaat om je kleren, handdoeken of beddengoed zo snel mogelijk droog te krijgen. Bij het kopen van een droogkast kan het door het ruime aanbod echter wel lastig zijn om de juiste te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat er meerdere soorten zijn en dat je flink kan besparen op energie door het juiste type te kopen? Daarom hebben we alle soorten droogkasten even voor je op een rijtje gezet.

Het belangrijkste verschil zit bij wasdrogers over het algemeen in de afvoer of verwerking van de vochtige lucht. De meeste droogkasten zijn aan te sluiten op een waterafvoer, waardoor bijvoorbeeld een opvangbak niet altijd nodig is.

Afvoerdroger

Een afvoerdroger hang je via een buis of slang uit het raam naar buiten. Hierbij wordt de vochtige lucht uit de droger namelijk naar buiten afgevoerd. Afvoerdrogers zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €250, maar deze prijs kan flink oplopen. De afvoerdroger is van alle soorten drogers het snelst klaar met het drogen van je spullen, andere drogers zijn over het algemeen langzamer.

Tip: zorg ervoor dat je afvoerdroger niet in een koude ruimte staat, hij verbruikt namelijk veel minder energie in een warme ruimte.

Condensdroger

Een condensdroger beschikt over een opvangbak waarin de vochtige lucht opgevangen wordt. Hierdoor hoeft deze niet met een slang of buis uit het raam gehangen te worden, maar moet je de opvangbak regelmatig legen. Over het algemeen is dit na ieder gebruik.

Een condensdroger is over het algemeen iets duurder in energieverbruik dan een afvoerdroger en is verkrijgbaar vanaf ongeveer €300. Het is soms fijn als je was snel droog is. Een condensdroger is hierbij langzamer dan een afvoerdroger, al is het verschil hierbij klein.

Gaswasdroger

Een gaswasdroger is een afvoerdroger, waardoor je ook hierbij een buis of slang naar buiten hangt. Een gaswasdroger gebruikt echter in plaats van elektriciteit gas om de lucht te verwarmen. Deze wasdroger dient dus aangesloten te worden op een gasleiding, wat je absoluut niet zelf moet doen. Bovendien is dit niet overal mogelijk.

Gouden tip van Goedkoop.be

Op zoek naar een nieuwe droogkast voor een voordelige prijs? Bij Wasmachinestore.be van Coolblue vind je een zeer groot aanbod droogkasten van bekende merken als Miele, Samsung, Bosch en Siemens. Neem hier dus snel een kijkje voor een voordelige droger, zonder in te leveren aan kwaliteit

 

Het voordeel van een gaswasdroger is dat deze veel zuiniger is dan een afvoerdroger en dus veel minder energie kost. De gaswasdroger verbruikt de minste energie. Een gaswasdroger is echter in aanschaf een stuk duurder en prijzen van ruim boven de €700 zijn dan ook geen uitzondering.

Hoewel een gaswasdroger dus minder energie verbruikt kost het wat tijd voordat je de aanschafprijs terug hebt verdiend. Een gaswasdroger heeft ongeveer dezelfde droogsnelheid als een “normale” afvoerdroger.Het voordeel van een gaswasdroger is dat deze veel zuiniger is dan een afvoerdroger en dus veel minder energie kost. De gaswasdroger verbruikt de minste energie. Een gaswasdroger is echter in aanschaf een stuk duurder en prijzen van ruim boven de €700 zijn dan ook geen uitzondering.

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is dan weer vergelijkbaar met een condensdroger en heeft dus een opvangbak. Net als een gaswasdroger is deze echter veel zuiniger dan een condensdroger of avoerdroger. Een condensdroger gebruikt ongeveer twee keer zoveel energie als een warmtepompdroger, dat scheelt nogal dus! Een warmtepompdroger doet er wel vrij lang over om je was te drogen, 2.5 uur is geen uitzondering.

Helaas is een warmtepompdroger ook een stukje duurder dan een condensdroger of afvoerdroger. Het scheelt in aanschaf snel een paar honderd euro’s. Ook hierbij geldt dus dat je minder energie verbruikt, maar pas na een tijdje winst gaat boeken.

Hieronder hebben we nog een korte vergelijking van de verschillende types droogkast voor je gemaakt:

Embed code
Vergelijking wasdrogers
Vergelijking droogkasten
  Afvoerdroger Condensdroger Gaswasdroger Warmtepompdroger
Energiekosten per gebruik (ong. 6kg) €0,90 €0,95 €0,30 €0,55
Aanschafkosten €250-€600 €300-€700 €700+ €400-€1200
Snelheid + - + - -
Afvoer van vocht Buis/slang Opvangbak Buis/Slang Opvangbak

 

Heb je slechts tijdelijk een droger nodig? Neem dan vooral een goedkope afvoer- of condensdroger. Is het de bedoeling dat je droger lang mee moet gaan? Dan is het zeker de moeite waard een warmtepomp- of gaswasdroger te overwegen. Op de lange termijn zullen deze uiteindelijk voordeliger zijn, al lijken ze op het eerste gezicht duurder.

Heb je wat gehad aan deze tips of heb je nog aanvullende tips voor ons? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.