Weet jij wat jouw roots zijn? - Goedkoop.be

Weet jij wat jouw roots zijn?

Richard
Door Richard
0 reacties

Miss België heeft een Zuid-Amerikaanse uitstraling, door haar getinte huid. Voor haarzelf is het duidelijk dat ze volbloed Belgisch is. Ze is namelijk geboren en getogen in België en haar ouders zijn ook allebei blank. Toch ging ze hier zelf over twijfelen. Na herhaaldelijke vragen te stellen over haar latino-uitstraling zonder bevredigend, antwoord besloot ze een DNA test laten doen. Uit haar test is gebleken dat er maar liefst 20 verschillende landen qua afkomst door haar aderen stroomde. Met name het Spaanse bloed voerde in deze afkomst de boventoon, zo bleek in het interview die ze gaf  op HLN.be.

De werking van een DNA-test

Wil jij een uitgebreid DNA-profiel ontvangen met al het buitenlandse bloed dat door jouw aderen stroomt? Je kunt dan eenvoudig een DNA onderzoek uit laten voeren. Dit doe je, door een DNA test online te bestellen. Je krijgt dan een DNA kit thuis gestuurd met onder andere een wattenstaafje. Het is aan jou om met dat wattenstaafje wangslijmvlies af te nemen. Nadat je het wattenstaafje langs de binnenkant van de wang hebt gehaald, stuur je het staafje in de gesloten envelop weer terug naar waar je het hebt besteld. Binnen enkele dagen kunt u uw complete DNA-profiel verwachten. 

De voordelen van een DNA-test

Het kan natuurlijk dat je nieuwsgierig bent naar jouw afkomst. En dan bedoelen we niet alleen waar jouw ouders vandaan komen. Nee, we bedoelen dan welke aankomsten er door de familiebanden stromen. Welk bloed stroomt er door jouw aderen? Dat is natuurlijk super interessant om te weten. Maar, er zijn ook andere redenen om een DNA-profiel op te laten stellen. Bij gevaarlijke beroepen, wordt er gekozen om een DNA-profiel te laten ontwikkelen, zodat iemand snel geïdentificeerd kan worden. Of wat dacht je van een vaderschapsonderzoek? Als je een DNA-profiel laat maken, kan zo’n onderzoek ook in de toekomst nog gedaan worden. U kunt ervoor kiezen om uw DNA 15 jaar lang op te laten slaan. Ook na uw overlijden, kan het DNA dan van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan het deelnemen aan een genetisch onderzoek naar bepaalde ziekten of afwijkingen.

De verschillende DNA testen


Vaderschapstesten

Deze testen kunnen op verschillende vragen een antwoord geven. Zo kun je erachter komen of je wel echt de vader bent van jouw kind. Of is de man waar je mee op bent gegroeid wel echt jouw vader?

Broer-zus testen

Het kan natuurlijk zijn dat jij wil weten of de man waar je mee opgegroeid bent wel echt jouw vader is, maar dat hij zelf niet wil of kan deelnemen aan het onderzoek. Door een volle broer-zus test af te nemen, kun je dan nog steeds antwoord krijgen op jouw vraag.

Genealogie

Hier valt het DNA-profiel onder, welke we hierboven al besproken hebben. Maar, je kunt bijvoorbeeld ook de afkomst van jouw voorouders laten onderzoeken, door een DNA-test bij jezelf af te nemen. 

Moederschapstesten

Net zoals bij de vaderschapstesten, kun je laten testen of de ouders die jij altijd zag als jouw opvoeders, ook jouw biologische ouders zijn.

Familierelatietesten

Er bestaat zelfs een grootouders test en een oom/tante test. Je kunt hiermee dus testen of jullie biologisch verwant zijn. Voor grootouders kan zo’n test nuttig zijn voor het opstellen van de nalatenschap. Zijn jouw oom en jij verwanten van elkaar? Dan weet je indirect ook dat jouw vader, jouw biologische vader is.

Er zijn dus verschillende DNA testen die je kunt afnemen, afhankelijk van wat je te weten wil komen. Zo, kun je bijvoorbeeld onderzoek willen doen naar jouw familie. Zijn jullie wel echt verwanten van elkaar? Of wil je juist de geschiedenis van jullie familie onderzoeken? Dan is een DNA-test ook heel geschikt.

DNA verklapt niet alleen wie jij bent, maar ook waar jij vandaan komt.

 

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.