De beste sporten low-impact voor een goede gezondheid - Goedkoop.be

De beste sporten low-impact voor een goede gezondheid

Richard
Door Richard
0 reacties

We weten allemaal dat het erg belangrijk is om dagelijks voldoende te bewegen. We staan echter niet allemaal te springen om uitputtende HIT trainingen te volgen. Gelukkig zijn er genoeg low-impact sporten zijn waarmee je je hele lichaam kunt trainen. Deze sporten zorgen voor een verbeterd uithoudingsvermogen, meer energie en een betere gezondheid. Nog een voordeel? Het merendeel van deze sporten kun je gratis volgen.

De voordelen van low-impact training ten opzichte van high-impact training

De afkorting HIT verwijst naar high-impact training en hiermee bedoelen we alle sporten die onder hoge belasting worden uitgevoerd. Hoewel deze sporten ideaal zijn om je conditie en spieren te trainen, is de impact op je botten en gewrichten ook een stuk groter. Men denkt vaak dat een low-impact training maar weinig effect heeft, maar niets is minder waar. In principe behoren low-impact trainingen tot de categorie aerobe training. Een aantal voordelen van low-impact sporten zijn dat je niet zo snel buiten adem raakt en je prestaties verbetert.

Op deze manier zorg je toch dat je voldoende lichaamsbeweging hebt, zonder dat je je uitgeput voelt. Zo houd je voldoende energie over om te werken, erop uit te gaan of met vrienden te wedden op sport. Het is immers net zo leuk om sporten te kijken. Wellicht het belangrijkste voordeel van low-impact sporten is dat het je vetverbranding stimuleert. Dit komt omdat je lichaam meer vetreserves gebruikt om energie te produceren met behulp van zuurstof. Daar komt bij dat je koolhydraatvoorraad gespaard blijft zodat je spieren meer kracht krijgen. Ten slotte zijn low-impact sporten ook nog eens stressvrij zodat je je na de training echt helemaal ontspannen voelt.

Yoga

Met een dagelijkse yoga sessie boost je de gezondheid van je gewrichten en ondersteun je de flexibiliteit van je spieren. Daarbij helpt yoga om je lichaamsbewustzijn te vergroten zodat je ook in het dagelijks leven een betere houding aanneemt. Of yoga een sport is, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Het is in ieder geval een perfecte aanvulling op je fitness routine. Er zijn honderden instructievideo's voor yoga te vinden op het internet waar je gratis gebruik van kunt maken. Een groot voordeel van yoga is dat het bijzonder ontspannend werkt. Houd daarom vooral rekening met je ademhaling en zorg voor een relaxte omgeving.

Zwemmen

Tijdens het zwemmen ondersteunt het water je lichaamsgewicht wat onder andere je gewrichten ontlast. Zwemmen zorgt tevens voor een totale workout voor je lichaam, van je armen tot je benen. Je kunt zowel dagelijks baantjes zwemmen in je lokale zwembad tegen een kleine prijs als gratis een duik nemen in een natuurmeer. Je hoeft overigens geen uren te zwemmen, een halfuurtje actief in het water bezig zijn is al voldoende. Bovendien verbrand je tijdens het zwemmen een groot aantal calorieën.

Wandelen

Vroeger moesten we nog vaker ergens naar toe lopen, maar tegenwoordig pakken we al snel de auto of het openbaar vervoer. Toch is het erg goed om dagelijks een wandeling te nemen. Tijdens het wandelen haal je direct een frisse neus en stimuleer je de bloedsomloop. Daarnaast helpt wandelen om de botten en spieren te versterken en het verbetert je uithoudingsvermogen. Als je iets meer uitdaging zoekt dan is nordic walking een uitstekende keuze.

Pilates

Een pilates workout bestaat uit vloeiende en rustige beweging met een nadruk op de ademhaling. Deze sport heeft in principe veel weg van yoga, maar is een stuk uitdagender. Tijdens een goede pilates workout train je al je spieren en verbeter je je lichaamshouding. Het zorgt ervoor dat de wervelkolom en het hele lichaam weer soepel en sterk worden. Net als yoga zijn er vele gratis pilates video’s te vinden op het internet.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.