Hoe kom je de warme zomer door zonder een airco? - Goedkoop.be

Hoe kom je de warme zomer door zonder een airco?

Door
0 reacties

Het heeft een tijdje geduurd, maar we hebben de hittegolf toch overleefd. Warmte records werden gebroken en zwembaden liepen overvol. We zijn deze hete temperaturen in België niet gewend dus zullen de meeste onder jullie wel geen airco thuis hebben. Als je een airco te duur vindt om te installeren, zijn wij er om jou een handje te helpen in je zoektocht naar verkoeling.

Verkoeling in huis

Een voordehand liggende oplossing om je huis koel te krijgen is het installeren van een airco. Maar dit is toch wel een vrij dure onderneming. Tegenwoordig heb je wel luchtkoelers of aircoolers die koellucht afgeven door middel van een ice pack of waterverdamping en niet zo duur zijn. Als je eentje met een ice pack neemt, zal een ventilator koude lucht produceren omdat de lucht via de ice pack wordt geleid. Bij een luchtkoeler dat op water werkt, zal bij het verdampen van het water de warmte uit de lucht worden onttrokken. Je kan zo een koeler ook gewoon zelf maken door een metalen schaal met gezouten ijsblokjes voor een ventilator te zetten zodat de lucht over het ijs wordt geblazen.

Uiteraard kan je ook altijd kiezen voor een ventilator. Ze zijn over het algemeen goedkoper en de werking is dan wat anders. Doordat de lucht continu op je huid wordt ververst, heeft jouw lichaam het makkelijker om af te koelen. Tip: bij Mediamarkt zijn het nu Xtreme solden, dus wie kan je daar wel een ventilator op de kop tikken!

Geen luchtkoeler of ventilator ter beschikking? Houd door de dag alles goed dicht en donker wanneer het warm is. Wanneer het avond is en de zon schijnt niet meer volop kan je alle ramen opengooien en je huis verfrissen door de wind goed te laten circuleren.

Ijs- en waterpret

Je kids hebben nu zomervakantie en zullen het liefste willen gaan zwemmen wanneer het warm weer is. Maar als jij door de week moet werken, lukt het niet altijd om naar de zee of een zwembad te gaan. De oplossing hiervoor is een zwembad of een sproeier in de tuin! Het hoeft ook niet altijd een heel groot zwembad te zijn, pootje baden in een klein badje verfrist ook op een warme dag!

Vaak heb je tijdens een hittegolf niet veel zin om veel te eten, maar een lekker verfrissend ijsje kan er altijd wel in! Je hoeft ze niet altijd in de winkel te kopen. Maak lekker zelf ijsjes thuis zoals deze zelfgemaakte ijsjes met fruit. Pluspunt, ze zijn ook nog eens gezond!

Verfris jezelf

Na wat research te hebben gedaan hebben we ontdekt dat er verschillende manieren zijn om jezelf af te koelen. Leg bijvoorbeeld een natte handdoek in je nek. Door deze plek af te koelen, gaat heel je lichaam zich verfrist voelen. Of je kan ook een natte doek in de diepvries leggen en deze daarna in je nek, op je voorhoofd, armen of benen leggen. Wanneer je een koude doek op je huid legt, kun je beter tegen de hitte.

Als je snel wilt afkoelen, kan je je haar nat maken. Je kunt je hele haar nat maken of alleen de haargrens. Als het water verdampt, dan zal je hoofd afkoelen. Je kan bijvoorbeeld ook een bandana nat maken en dit om je hoofd knopen. Tip: Heb je een huisdier? Zij hebben ook verkoeling nodig. Je kan die natte bandana ook rond hun kop binden. Of een koelmat aanschaffen waar ze op kunnen leggen en lekker kunnen afkoelen.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.