Vijf eenvoudige manieren om te besparen op stroom - Goedkoop.be

Vijf eenvoudige manieren om te besparen op stroom

Eveline
Door Eveline
Laatste update op 3 reacties

Onze moderne levensstijl vraagt om behoorlijk wat energie. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.000 kilowattuur aan elektriciteit. Het gebruik is natuurlijk heel erg afhankelijk van het woningtype, hoe het huis geïsoleerd is, hoeveel mensen er in huis wonen en uiteraard van hoe zuinig er wordt omgegaan met energie.

Hoewel steeds meer huizen beter geïsoleerd worden en ook cv-ketels steeds zuiniger zijn, wordt er helaas nog altijd veel energie verspild. Zonde, want je kunt het geld altijd beter besteden en het is natuurlijk ook beter voor het milieu om zuiniger met energie om te gaan. Besparen op energie is helemaal niet moeilijk, maar het is vaak een optelsom van meerdere kleine aanpassingen en veranderingen in gewoontes. Om je een handje te helpen, zetten we hier vijf tips voor je op een rij om heel eenvoudig te besparen op je stroomverbruik.

1. Vervang gloeilampen voor led-lampen

Led-lampen zijn een stuk energiezuiniger dan gloeilampen. Aangezien lichtbronnen in de meeste huizen de grootste energieslurpers zijn, kun je algauw tientallen euro’s per jaar besparen op stroom. Kijk bijvoorbeeld eens op Elektrobode.nl voor een groot aanbod aan energiezuinige lichtbronnen tegen hele scherpe prijzen. En, misschien voor de hand liggend, maar wel heel belangrijk: zet lampen nooit onnodig aan, ook al zijn het zuinige lampen. Helaas gebeurt het in de praktijk nog heel vaak dat lampen onnodig branden. Zonde!

2. Apparaten helemaal uitzetten

Maak eens een rondje door je huis en kijk welke apparaten je allemaal aan of op stand-by hebt staan. Zeker wanneer je op vakantie gaat is het goed om even kritisch alles na te lopen. Vaak kunnen apparaten gewoon volledig worden uitgeschakeld, maar staan ze continu op stand-by. Haal ook opladers van je telefoon of laptop uit het stopcontact. Niet alleen is dat veiliger, maar het kan je jaarlijks best wel wat opleveren om apparaten standaard uit te zetten na gebruik. Tip: gebruik een verlengsnoer met een aan/uit-knop waar je meerdere apparaten op aansluit. Zo kun je ’s avonds eenvoudig door middel van één knop alle apparaten tegelijk uitzetten.

3. Wassen op lage temperatuur

Was standaard op 30 graden, in plaats van op 40 of 60 graden. Je zult er versteld van staan hoe schoon je was wordt op deze lage temperatuur! En wil je nog meer besparen, hang je was dan gewoon op, in plaats van deze in de droger te stoppen. De was ruikt een stuk lekkerder en je bespaart veel geld wanneer je geen gebruik maakt van de droger of centrifuge.

4. Koel- en vrieskast

Door je koelkast en vriezer bewuster en efficiënter te gebruiken, kun je een hoop energie besparen. Vervang bijvoorbeeld op tijd de deurstrips van de koelkast. Als deze namelijk niet meer goed aansluiten, gaat er veel energie verloren doordat koele lucht naar buiten ontsnapt. Zorg verder voor een zo vol mogelijke koelkast en vriezer. Iedere ruimte die niet gebruikt wordt, wordt namelijk wel gekoeld en dat is eigenlijk zonde van de energie. Hoe meer er in je koelkast of vriezer ligt, hoe minder lucht er – onnodig – hoeft te worden opgewarmd.

5. Water koken

Drink je vaak thee? Dan is het wellicht interessant voor jou om te investeren in een goede thermoskan. Water verhitten kost namelijk veel energie, dus als je dan eenmaal water hebt opgewarmd, kun je het in een goede thermoskan uren warm houden. Zo hoef je maar één of twee keer per dag water te koken. Kook bovendien niet meer dan je nodig hebt, want het is gewoonweg zonde om verwarmd water weg te moeten gooien. 

Je ziet het, besparen zit ‘m al in hele kleine dingen. Er zijn nog veel meer manieren om zuiniger en efficiënter met je stroomgebruik om te gaan. Kijk eens goed naar jouw huis en je eigen gewoontes wat energieverbruik betreft, en wie weet bespaar jij het komende jaar wel honderden euro’s!

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.