Deze besparingstips helpen je door de winter - Goedkoop.be

Deze besparingstips helpen je door de winter

Eveline
Door Eveline
0 reacties

Winter... Lekker de verwarming aan, knusse verlichting in huis en een kerstfilm (of twee) op tv. We verbruiken veel meer gas en elektriciteit in deze periode en dat is natuurlijk minder leuk voor onze portemonnee. En dat terwijl de feestdagen ook al niet goedkoop zijn! Wat kun je doen om je kosten toch zo laag mogelijk te houden in de winter?

1. Meet je verbruik

Weet jij wat al jouw apparaten in huis eigenlijk verbruiken? Weet je überhaupt welke apparaten je allemaal in huis hebt? Het kan echt helpen om een rondje door je huis te maken en van alle elektrische apparaten het verbruik te meten. Er zijn hiervoor steeds meer apparaten op de markt. Ga na of er apparaten zijn die onnodig aan staan of die veel meer verbruiken dan normaal is, wellicht omdat ze aan vervanging toe zijn. Je zult ervan versteld staan wat het je kan opleveren!

2. Verwarm bewust

Het is begrijpelijk dat je het in de woonkamer lekker warm wilt hebben, maar het is in principe niet nodig om je hele huis te verwarmen. Als er op de bovenverdieping alleen geslapen wordt, is 16 graden Celsius een prima slaaptemperatuur, ook voor kinderen. En met een lekker dekentje op de bank of een trui aan hoef je het ook al minder warm te stoken in je woonkamer. Meer dan 20 graden Celsius hoeft het binnenshuis nooit te worden als je je goed aankleedt!

3. Snacks on the go

Wanneer je niets lekkers meer in huis hebt, is de verleiding groot om toch even snel wat te gaan halen met de fiets, waardoor het vaak duurder uitkomt dan wanneer je dat gewoon meteen had gekocht wanneer je boodschappen ging doen. Zorg dus dat je twee keer per week inkopen doet en dan ook voldoende lekkers meeneemt. Zo kom je zo min mogelijk in de supermarkt, en dus zo min mogelijk in de verleiding om allerlei dingen mee te nemen die je niet nodig hebt. Wat je ook kunt doen om minder uit te geven aan zoete en zoute snacks: spreek thuis af met vriend(inn)en in plaats van ergens in de stad, ook met kinderen. Dat scheelt toch telkens weer een dure koffie met gebakje!

4. Koop tweedehands

In december worden vaak een hoop cadeaus gegeven, maar dit hoeft niet per se een duur grapje te zijn. Kijk eens bij winkels met tweedehands spullen, vooral kinderspeelgoed is er vaak in overvloed, en meestal ook van goede kwaliteit en voor een prikje. Ze hebben er overigens niet alleen decembercadeaus: denk ook eens aan mooie kandelaars voor op tafel of mooi servies voor tijdens een feestmaaltijd. Je kunt er de gekste dingen vaak voor zachte prijsjes vinden. Dat scheelt!

5. Feestmaaltijd (voor)bereiden

Wanneer je niet oplet kan een feestelijk diner met wat gasten, bijvoorbeeld met kerst of met Oud en Nieuw, je algauw best wel veel kosten! Door echter van tevoren goed na te denken over je diner en gerechten te bedenken die eenvoudig zijn, kun je hier een hoop op besparen. Kies bijvoorbeeld voor gerechten waar maar weinig ingrediënten in zitten en probeer ingrediënten zoveel mogelijk in diverse gerechten terug te laten komen. Gebruik bijvoorbeeld spinazie in de soep, maar ook in de ovenschotel, en verse citroen in de saladedressing, maar ook in het dessert.

Dit hoeft niet te betekenen dat je diner saai wordt, integendeel: less is more! Als de ingrediënten en de kruiden vers zijn en je maakt toffe, ongewone combinaties, kun je al heel veel bereiken zonder dat het je meteen een fortuin kost. Voor inspiratie kan je bijvoorbeeld terecht op Recepten.be. Veel succes en laat het je smaken!

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.