Schimmel in huis? Oorzaken en oplossingen - Goedkoop.be

Schimmel in huis? Oorzaken en oplossingen

Richard
Door Richard
Laatste update op 0 reacties

Op onze planeet bestaan meer dan 100.000 soorten schimmels. Veel van deze schimmels kunnen ook in en rondom het huis voorkomen. Schimmels zoeken plekken waar ze goed kunnen groeien. Ze zoeken vooral vochtige plekken op. Zorg dus dat je in je huis geen plekken hebt waar schimmels zich kunnen vormen. Schimmels kunnen namelijk slecht zijn voor je gezondheid en voor de gezondheid van je huis. In dit artikel worden oorzaken en oplossingen voor schimmels genoemd.

Oorzaken schimmels in huis

Een schimmel kan meerdere oorzaken hebben. Een van deze oorzaken is bijvoorbeeld een hoge relatieve luchtvochtigheid. Schimmels vormen zich dus in vochtige en natte ruimtes in huis. Ze komen daarom vooral voor in de keuken of de badkamer. Hier wordt namelijk veel met vocht gewerkt. Als er een lekkage in het huis is dan zal een schimmel zich daar vaak thuisvoelen. Als de luchtvochtigheid in een ruimte stijgt tot boven de 60% dan kan een schimmel ontstaan en verder ontwikkelen. Condensatie, het hechten van vocht aan diverse oppervlakken, is ideaal voor een schimmel. Condensatie komt vooral voor met warme waterdamp.

Opstijgend of doorslaand vocht is ook een goede basis voor een schimmel om zich te nestelen en te ontwikkelen. Dit komt vooral voor in lager gelegen verdiepingen, zoals de kelder. Het vocht zoekt dan droge plekken op om zich te hechten. Doorslaand vocht ontstaat wanneer vocht via de buitenmuren zich naar buiten vormt. Dit wordt veroorzaakt door een gevel die niet voldoende geïmpregneerd is of door een ontbrekende spouwmuur.

In een huis zijn sommige ondergronden perfect voor schimmels om zich te vormen. Deze ondergronden moeten aan een aantal condities voldoen om een geschikte ondergrond voor schimmels te zijn. Deze condities zijn: een geschikte temperatuur, een geschikte zuurgraad, voldoende zuurstof, voldoende voedingsstoffen en natuurlijk de geschikte vochtcondities.

Oplossingen schimmels

Het is natuurlijk het beste om een schimmel te voorkomen. Dit kan dus door vochtige plekken in je huis te voorkomen door bijvoorbeeld ruimtes beter te ventilleren. Goede ventillatie is beter voor je gezondheid en voorkomt veel problemen. Het is ook verstandig om de leidingen in je huis vaak te laten controleren. Zo voorkom je dat lekkages ontstaan. Als er toch een lekkage ontstaat moet je deze zo snel mogelijk oplossen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op Lekkageprobleemkwijt.be. Opstijgend vocht kan bestreden worden door de gevel te injecteren met een chemische vloeistof. Deze chemische vloeistof brengt een reactie op gang waardoor vocht niet langer wordt opgenomen.

Zorg er dus voor dat schimmels in huis worden voorkomen door bovenstaande tips te volgen. Als schimmels toch voorkomen kan je deze het beste meteen bestrijden zodat verdere problemen worden voorkomen.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.