Vitamine D tot vitamine B12: zijn extra vitamines nuttig? - Goedkoop.be

Vitamines: broodnodig of overbodig?

Door
Laatste update op 0 reacties

Brrr…. de r is weer in de maand en dat zullen we weten ook. ’s Morgens lekker raampjes krabben, ’s avonds bij de kachel opwarmen, snotterende neuzen en lichte vormen van griepepidemieën. De tissues vliegen er doorheen en de potten vitamines worden opengetrokken. Maar zijn die extra voedingssupplementen nu wel nodig? Of zit dat (samen met heel wat snot) tussen onze oren? Wij zochten het voor je uit, dus lees snel verder en ontdek hier hoe je dit najaar niet al te snotterig doorkomt.

Onmisbaar

Wat zijn vitamines eigenlijk en wat doen ze voor ons lichaam/gezondheid? Vitamines zijn kleine hoeveelheden stoffen die voorkomen in ons alledaagse eten en drinken. Ze zijn meer dan belangrijk voor een goede gezondheid, een normale groei en ontwikkeling. Ze leveren niet direct energie, wat vele mensen zouden denken.

Behalve vitamine D en een klein beetje vitamine K, zijn we niet in staat om zelf vitamines aan te maken. In het geval van vitamine D gebeurt dat in de huid onder invloed van zonlicht. Maar de hoeveelheden die je aanmaakt zijn lang niet altijd voldoende. De aanvulling komt dan ook uit voedsel.

Weetje

Vitamine is een combinatie van het Latijnse vita dat leven betekent, en amine voor het aanduiden van een stikstofbevattend stof.

Voor een dagelijkse evenwichtige keuze

Waarschijnlijk kennen we allemaal  de ‘actieve voedingsdriehoek’ wel. De driehoek die ons een idee geeft van wat we zouden moeten eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en wat te doen voor genoeg beweging. Kortom, welke levensstijl we het beste kunnen nastreven.

Eten en drinken we volgens de 'regels' van deze actieve voedingsdriehoek , dan zullen de meesten van ons die extra vitamines niet nodig hebben. Alles wat ons lichaam vraagt voor een goede gezondheid en conditie, wordt namelijk uit het eten en drinken gehaald.

Weetje

Vroeger waren extra vitamines in de r-maanden nog wel eens nodig, omdat er in deze periode geen verse producten en minder gezond eten verkrijgbaar waren. Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door gezond en verse producten kopen.

Mag het iets meer zijn?

Zoals bij elke situatie, zijn er uiteraard uitzonderingen. Bepaalde groepen personen hebben wel baat bij wat aanvullende vitamines. Dit zijn onder anderen:

Embed code
Extra vitamines
Baby's tot 3 maanden Vitamine K
Kinderen tot 4 jaar Vitamine D
Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn Vitamine D en Foliumzuur (B11)
Vrouwen boven 50 en mannen onder de 70 jaar Vitamine D
Mensen met donkere huid Vitamine D
Mensen die weinig buiten komen Vitamine 
Mensen die weinig of eenzijdig eten Foliumzuur
Veganisten Vitamine B12 en D
Rokers Vitamine C
Alcoholisten B1 en B6
Personen die extreem afvallen Alle vitamines
Mensen met een bepaald medicijngebruik Nader te bepalen

Bron: voedingscentrum.nl

Embed code
Vitamines
Vitamine ADH Functie voor o.a. Komt voor in o.a.
A - 800mg Weerstand, gezichtsvermogen, groei, gezonde huid, tandvlees, haar Boter, magarine, bak-en braadproducten, ei, melkproducten, vis
Provitamine A Beschermt als anti-oxidant Groenten, geel/oranje fruit
B1- 1,1 mg Goede werking hart en zenuwstelsel Graanproducten, (varkens)vlees
B2- 1,4 mg Energielevering, gezonde huid en haren Zuivel, vlees en groenten
B3- 16 Mg Nodig bij energieproducerende reacties in de cellen, zenuwstelsel Groenten, vlees, zuivel, graanproducten
B5- 6 mg Vorming van bepaalde hormonen, herstel van weefsels Groenten, vlees, zuivel, graanproducten
B6- 1,4 mg Bevordert vorming van rode bloedcellen, goede werking zenuwstelsel, speelt rol bij weerstand Groenten, vlees, graanproducten
B11- 200 mcg Goed functioneren van de ingewanden, verlaagt de kans op bijv. open ruggetje Bladgroenten, vlees, graanproducten
B12- 2,5 mcg Helpt bloedarmoede voorkomen, vorming goede rode bloedcellen, zenuwstelsel Vlees, vis, ei, zuivel
C- 80 mg Houdt botten, tanden, bloedvaten gezond, goede weerstand Fruit, groenten, aardappelen
D- 5 mcg Sterke tanden en botten, rol bij weerstand Vette vis, boter, halvarine, margarine, bak-en braadproducten, vlees en ei
E- 12 mg Voor rode bloedcellen, spierweefsels Plantaardige oliën, granen, margarine, halvarine, bak-en braadproducten.

 

Weerstand tegen de winter

Gouden tip van Goedkoop.be

Ben je wat ouder, heb je kindjes of wil je om wat voor reden dan ook wat extra voedingssupplementen in huis? Je hoeft er de kou niet meer voor in. Bij Viata bestel je gemakkelijk online wat je nodig hebt. Bovendien profiteer je er regelmatig ook nog eens van leuk voordeel.

Een loopneus, dikke ogen, een snotterig gevoel…. In de winter slaat de griep jou nooit over. Soms ben je wel meerdere keren de pineut in de koude periode? Helpt het dan ook niet om wat extra vitamines te nemen?

In de winter moet je lichaam het meeste weerstand bieden. Je gaat door weer en wind, van koude naar warme omgevingen. Daarbij zie je de zon ook nog eens een stuk minder. De zon die voor vitamine D zorgt. Let daarom in de wintermaanden een beetje extra op je voeding. Eet iets meer vette vis, besmeer je brood met boter en sla de bak-en braadproducten zeker niet over.

Je weerstand zal versterken. Mocht je toch nog een verkoudheid te pakken krijgen, dan is deze een stuk minder dan wat het had kunnen zijn.

Na ons uitstapje aan de apotheek kunnen we concluderen dat extra vitamines voor de doorsnee Belg niet noodzakelijk zijn, mits ze gezond eten en drinken en dus alle voedingsstoffen binnenkrijgen op deze wijze. Voor de 'speciale groepen' zoals zwangere vrouwen en veganisten, kunnen aanvullende voedingssupplementen wel baat hebben.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.