Wat te doen bij warm weer? 8 verfrissende tips - Goedkoop.be

Afkoelen bij tropische temperaturen: 8 verfrissende tips

Door
Laatste update op 0 reacties

Poeh, het zweet gutst van je voorhoofd en je energie is ver te zoeken. Wanneer het kwik de 30 nadert, zie dan maar eens koel te blijven. Een plons in het zwembad of de zee doet wonderen, maar wat als je dat niet voorhanden hebt? Wanneer je bijvoorbeeld moet werken zonder airco of wanneer je eigenlijk je eigen zwembadje niet mag vullen vanwege grote droogte. Stay calm, stay cool, met deze 8 verfrissende tips houd jij het ook tijdens de tropische zomerdagen prima uit.

1. Lichte, luchtige kleding

Is je het ooit opgevallen, op plaatsen waar ze vaak te maken hebben met hoge temperaturen, dragen ze luchtige gewaden in lichte kleuren. Zwart trekt hitte aan, wit stoot die hitte dan weer af. Nu hoef je er niet gelijk als een woestijnbewoner bij te lopen, maar vermijd strakke shirts, broeken en tops. Kies voor een zwierig zomerkleedje, een lichtgekleurde blouse en eventueel voor een lossere pantalon als je toch op chic moet. Hou zwarte kleding lekker in de kast totdat het kwik weer gedaald is.

Je garderobe nog niet helemaal ingesteld op tropische temperaturen? Neem snel een kijkje bij Zalando en geniet nu van flink wat soldenvoordeel!

2. Zet je tanden in fruit

Zweten, dat kun je niet voorkomen tijdens de tropische zomerdagen. De hitte moet toch je lijf uit en dat gebeurt met transpireren. Niet alleen vocht verlies je met zweten, ook de nodige zouten. Het vocht en zouten moeten weer aangevuld worden. Fruit eten lijkt daarin een uitstekende oplossing. Zet je tanden dus eens in een stuk watermeloen, in een banaan of een portie bessen of frambozen. Of drink eens een kopje bouillon. Het zout- en vochttekort is daarmee al voor een groot deel opgelost.

3. Hou je hoofd koel

Hou je hoofd niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk koel. Leg eens een koud washandje in je nek. Of, het klinkt misschien wat vreemd, stop je kussen of kussensloop voor een tijdje in de vrieskast en haal deze, vlak voordat je gaat slapen, er weer uit. Niet té lang erin leggen natuurlijk.

4. Matig de inname van alcohol en pittig eten

Verruil heel erg gekruid eten tijdelijk voor wat anders. Sommige voedingsmiddelen, zoals pepers, stimuleren namelijk je zweetklieren en dat is niet waar je op zit te wachten tijdens het warme weer. Sigaretten, alcohol en cafeïne verhogen je hartslag en dat verhoogt ook enigszins je lichaamstemperatuur. Verstandig om dit dus te beperken.

5. Warme thee – goed idee

Het lijkt logisch, het is warm en om af te koelen neem je een groot glas koude cola mét ijsklontjes. Wel, we kunnen je vertellen, koude drankjes werken averechts. Tijdelijk verlaagt je temperatuur wel, maar dit is slechts van korte duur. Je lichaam reageert namelijk op deze temperatuursverandering en zal harder gaan werken om de temperatuur weer omhoog te krijgen. Met als gevolg dat je het al snel weer veel warmer hebt. Dit werkt andersom ook zo. Een warme thee is dus zeker een goed idee.

6. Hou het donker en koel

Wordt het buiten echt een beetje te warm en hoef je niet te werken? Zoek de koelte binnen op. Sluit overdag (rol)luiken, ramen en gordijnen om het binnen aangenaam te houden. ’s Avonds kun je dan weer alles opengooien om er een frisse wind doorheen te laten gaan.

7. Matig smeren

Ook make-up en huidoliën houden de warmte vast. Doe dus rustig aan met de foundation, body-of gezichtscrème.

8. Laat je niet gek maken

Nog een laatste tip om mee af te sluiten, laat je niet gek maken. Door je gigantisch op te winden over hoe heet het wel niet is, krijg je het alleen nog maar warmer. Plof in een zetel neer en relax. Dat is de beste remedie om koel te blijven!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.