Trouwen kosten: hoe financier je je bruiloft? - Goedkoop.be

Een trouwfeest organiseren zonder financiële zorgen? Ontdek hoe!

Sofie van der Does van TopCompare.be
Door Sofie van der Does van TopCompare.be. Geplaatst door
Laatste update op 2 reacties

Stap jij binnenkort in het huwelijksbootje? Dan ben je waarschijnlijk volop in de weer met de voorbereidingen van het grote feest. Een locatie zoeken, kledij kopen, ringen kopen en zorgen voor lekkere hapjes, want jij en jouw partner willen er een onvergetelijk feest van maken. Met de tips die we je meegeven in dit artikel stap je zonder financiële problemen in het huwelijksbootje.

 

Vergelijk verschillende opties en bespaar

Gouden tip van Goedkoop.be

Op zoek naar een schitterende trouwjurk, waarvan bij iedereen de mond openvalt, maar die je stiekem aan een voordelig prijsje hebt kunnen kopen? Ontdek dan het aanbod trouwjurken bij Zalando!

Er komen veel dingen kijken bij een trouwfeest. Stel daarom een budget op om exact te weten hoeveel je kan besteden. Wist je dat een gemiddeld trouwfeest €15.000 kost? Klamp je daar echter niet aan vast, want niemand is gemiddeld, ook jij en jouw partner niet! Wij zetten de grootste bedragen voor je op een rij en geven vervolgens tips over hoe je op deze bedragen kunt besparen!

 1. Catering €5.000 – 10.000. Wanneer je begint na te denken over het eten en drinken dat je zal gaan voorschotelen op jouw bruiloft, onthoud dan dat je vrienden en familie voor jullie komen en niet voor het eten of voor de drank. Wees creatief met wat je op tafel brengt en kies voor gerechten die bij jullie passen. Als jullie bijvoorbeeld verzot zijn op Italië en haar keuken, serveer dan een pasta met een lekkere Italiaanse wijn. Dit zal jullie een hoop geld besparen en je gasten zullen er een fijne herinnering aan overhouden.
 2. Locatie €3.000- €6.000. Waarom een grote tuin huren als je tante een mooie tuin ter beschikking heeft? Met behulp van vrienden en familie kan je deze inrichten tot een echt sprookjestafereel. In de zomer kan je met een grote tent en enkele tentzeilen een heel intieme sfeer creëren die niet snel vergeten zal worden.
 3. Kleding voor de bruid en bruidegom €2.000-€3.000. Wist je dat de nieuwe collectie trouwjurken te koop zijn van september tot en met augustus? Dat wil zeggen dat de winkels hun “oude” collectie in de zomermaanden in promotie zetten. Als je in de zomermaanden op zoek gaat naar een jurk kan je deze misschien wel aan de helft van de prijs kopen. Een tweede optie is om de jurk te huren in plaats van te kopen.
 4. Huwelijksreis €2.500. Ga op huwelijksreis naar een land met een lage valuta, dit wil zeggen met een wisselkoers die maakt dat jouw euro’s er meer waar zijn dan in België. Denk aan Indonesië of Amerika. Vermijd landen waar het leven duur is. Een tweede tip om te besparen op je huwelijksreis is om miles te sparen met jouw kredietkaart. Als je dit doet, kan je de huwelijksreis betalen met punten die je spaarde met jouw kredietkaart. Benieuwd welke kredietkaart met miles het beste bij jouw past? Klik dan hier.

Sparen of toch maar een lening?

Wil jij ook dat de dag van je dromen perfect verloopt? Je bent niet alleen… Er zijn twee manieren om dit te verwezenlijken. De eerste optie is om jaren op voorhand beginnen te sparen voor je bruiloft. Maar wat als je spaarcenten niet voldoende zijn? Dan kan je de rest van de kosten dekken met een lening. Denk twee keer na voor je een lening aangaat, want je zal de komende jaren dat geld maandelijks terug moeten betalen, met een stuk rente erbovenop. De meest geschikte lening voor een bruiloft is een persoonlijke lening. Hierbij moet je geen verantwoording afleggen en zullen de maandelijkse afbetalingssom en rentevoet op voorhand worden vastgelegd. Er zijn veel verschillende persoonlijke leningen. Om jezelf wat tijd te besparen kan je een vergelijkingstool gebruiken zoals TopCompare.be om alle persoonlijke leningen te vergelijken .

Enkele kleine tips die een groot verschil kunnen maken in jouw budget

In het begin van het artikel gaven we reeds enkele tips om de belangrijkste uitgaven te beperken, maar eindigen doen we met enkele praktische tips om verder te besparen.

 • Nodig alleen familie en goede vrienden uit. Een spetterend feest hangt namelijk niet af van het aantal mensen dat aanwezig is.
 • Ga voor hapjes en snacks in de plaats van een gangenmenu.
 • Kies niet de duurste trouwauto, maar leen een mooie wagen bij familie of vrienden.
 • Ga voor de mooiste locatie, niet de duurste of meest prestigieuze.
 • Als jullie een vriend hebben die gebeten is door de DJ microbe kan je een flink pak geld besparen door hem muziek te laten draaien.
 • Heeft er iemand in jullie omgeving een passie voor fotografie? Bespaar €1.000, en huur geen professionele fotograaf in!
 • Laat oude ringen smelten bij de juwelier en laat hier de trouwringen van maken.
 • Een burgerlijk huwelijk is goedkoper in de week dan in het weekend. De prijzen van een kerkelijk huwelijk kunnen ook variëren naargelang het tijdstip van de dag.
 • Vraag aan je gasten om iets mee te nemen van eten!

Wat vind jij belangrijk en wat mag achterwege blijven?

De titel zegt genoeg. Wat vind jij echt belangrijk op jouw trouwfeest? Vind je het belangrijk om in de zomer te trouwen of is trouwen in november ook goed? Trouwen in het laagseizoen is doorgaans een stuk goedkoper en kan voor unieke foto’s zorgen! Geef je de voorkeur aan een bruidstaart met 5 verdiepingen of verkies je de ambiance van een jazzy live band? Denk na waar jouw prioriteiten en die van je partner liggen. Wat wil je echt herinneren van je trouwfeest? Maak keuzes en probeer te besparen op de zaken waar je minder belangrijk aan hecht.

Laat het beeld van hoe een bruiloft hoort te zijn los, en maak er een budgetvriendelijke bruiloft van! Zo kan je samen met je partner met een gerust gevoel in het avontuur stappen en er een spetterend gepersonaliseerd feest van maken. En oh ja, vergeet niet te genieten, want dit is jullie dag!

 

Over de auteur

Sofie van der Does van TopCompare.be

Sofie van der Does werkt voor TopCompare.be, waar ze financiële tips geeft en voor jou op zoek gaat naar de beste kredietkaart.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.