Bespaar tijd en kosten met meal prepping - Goedkoop.be

Bespaar tijd en kosten met meal prepping 

Eveline
Door Eveline
0 reacties

Gezond eten kan een hele uitdaging zijn wanneer je doordeweeks weinig tijd hebt om iedere dag iets lekker op tafel te toveren. Wil je toch graag een gezonde levensstijl volhouden? Dan biedt meal prepping je een goede oplossing!

Je maakt daarbij slim gebruik van de tijd die je in het weekend hebt, door in één keer de maaltijden voor de week erna voor te bereiden. Met onderstaande tips heb jij in een handomdraai je eigen meal prep routine te pakken.

Planning is essentieel

Voordat je gaat beslissen welke maaltijden je wil gaan maken, is het belangrijk om naar je wekelijkse activiteiten te kijken. Is er een dag bij dat je maar weinig tijd hebt om te eten? Bijvoorbeeld omdat jij of één van je kinderen gaat sporten? Zorg er dan voor dat je iets op tafel kunt zetten dat heel snel klaar is. Staat er een etentje gepland met vrienden bij jou thuis? Dan is het juist leuk om te kiezen voor een ovengerecht, zodat je zelf lekker aan tafel kunt blijven zitten.

Héél véél bakjes

Bij het voorbereiden van maaltijden is het heel belangrijk om genoeg bakjes te hebben van goede kwaliteit. Zonder bakjes kun je de maaltijden niet goed bewaren en is het ook moeilijker om de juiste porties te maken. Wanneer je kiest voor bakjes van een goede kwaliteit, hoef je die maar één keer aan te schaffen en heb je er daarna een leven lang plezier van! Het is even puzzelen welke bakjes bij jouw levensstijl passen. Hoe groot moeten de portjes zijn? Hoeveel ruimte is er in je vriezer en koelkast en hoeveel maaltijden wil je voorbereiden? Allemaal vragen die mede bepalen welke bakjes bij jou passen.

Doe slim boodschappen

Maak aan de hand van je activiteiten een weekmenu en koop alles zoveel mogelijk in één keer in. Wanneer je de mogelijkheid hebt, kun je de boodschappen ook laten bezorgen: dat scheelt je een hoop gesjouw! Zorg dat je in ieder geval altijd alle basisproducten in huis hebt zoals pasta, rijst, tomatenpuree, bouillon en kruiden. Eventueel kun je dan doordeweeks nog verse groenten, fruit en brood bijhalen, zo kun je toch de hele week verse producten in je maaltijden verwerken.

Koken maar!

Dan is het tijd voor het echte werk. Kies bijvoorbeeld één dag in het weekend of twee avonden uit waarop je zoveel mogelijk gaat voorbereiden. Snijd groenten klein, doe stukjes kip of vis samen met een marinade in bakjes en kook alvast rijst of couscous. Ook sauzen voor een curry of pastagerecht kun je gemakkelijk van tevoren maken.

Probeer creatief te zijn met je ingrediënten: zo kun je kip combineren met broccoli en rijst, maar je kunt het ook verwerken in een salade. Probeer iedere keer een nieuw recept of voeg een ingrediënt toe aan je maaltijden. Zo blijf je niet steeds hangen in de recepten en ingrediënten die je al kent en worden je maaltijden niet eentonig.

De kunst van het bewaren

Hoe zorg je er nu voor dat alles ook na een paar dagen nog steeds lekker is? Goed bewaren is een hele kunst, maar als je een beetje weet waar je op moet letten, is het niet zo moeilijk. In de koelkast kun je maaltijden tot 3 dagen bewaren, in de vriezer kun je gerechten zelfs 3 maanden lang bewaren. Zorg dat je bakjes een goed afsluitende deksel hebt en laat maaltijden altijd een eerst goed afkoelen voordat je de deksel erop doet.

Het is ideaal als de bakjes ook in de magnetron kunnen, zodat je snel iets kunt opwarmen. Houdt er rekening mee dat sommige producten langer bewaard kunnen worden dan andere. Zo blijven harde groenten langer goed dan zachte en zijn producten als sauzen en groentetaarten wel geschikt om in te vriezen, maar rijst en pasta weer niet.

Geef jezelf een paar weken de tijd om erin te komen, maar voor je het weet ben je niet anders gewend en geniet je van heerlijke, gezonde en stressloze maaltijden ’s avonds. Veel succes met preppen!

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.