Dagen zonder vlees 2016: koken met vleesvervangers - Goedkoop.be

Doei vlees, hallo vleesvervangers!

Door
Laatste update op 0 reacties

Die sappige hamburger, dat lekker stukje kabeljauw... Heb ik ze kunnen weerstaan of was de verleiding te groot en heb ik stiekem ‘gezondigd’?

De eerste periode van mijn deelname aan het ‘Dagen zonder vlees’ initiatief zit er (bijna) op. In deze eerste 10 dagen struinde ik zelf supermarkten en internet af op zoek naar vleesvervangers en smakelijke recepten. Of die missie geslaagd is en wat mijn ervaringen zijn, je leest het allemaal hieronder!

Wie ben ik?

Vegetarisch koken voor een gezin met vijf is anders dan kokkerellen voor een eenpersoonshuishouden.  Ook de tijd die je op een dag hebt, kan meespelen in het bereiden van een maaltijd. Wellicht is het dan ook gemakkelijk dat ik me in het kort voorstel, zodat je een idee krijgt van mijn leefsituatie en je je beter kan verplaatsen in mijn bevindingen.

Daar gaat hij dan: mijn naam is Lieke en ik woon alleen in een appartement gelegen in een Nederlands dorp aan de Belgische grens. Ik werk fulltime en doe daarnaast zeker één avond per week aan volleybal.

Goed, nu je een beetje meer over mij weet, is het tijd om mijn bevindingen op tafel te gooien.

Van pannenkoek tot vegaburger

Veel van de gerechten die ik normaliter maak, bevatten altijd wel iets van vis of vlees. Gehakt in spaghetti, wraps met kip, zalmmootje met groenten... Noodzaak dus om nu op zoek te gaan naar vegetarische recepten. Na een rappe speurtocht op het internet, had ik in een mum van tijd alle nodige receptjes bij elkaar geschaard. Van vegetarische moussaka tot allerhande maaltijdsoepen... Zeker met de behulp van internet is het niet moeilijk om gevarieerd en vegetarisch te koken.

De meeste recepten heb ik gevonden op de website van Albert Heijn.  Van alles geproefd en geprobeerd en ik moet zeggen, het viel goed in de smaak. Een favoriet van mij is de spaghetti met kastanjechampignons. Lekker, slank en snel! Klik hier voor het recept.

Duurzaam of vooral duur?

Vegetarisch eten duurzaam, maar ook duurder? Dat is mogelijk een idee dat velen hebben, maar is het ook zo? Nieuwsgierig als ik was, ben ik verschillende supermarkten afgegaan (zowel in België als in Nederland) op zoek naar de zogenoemde vleesvervangers. Nuggets, burgers, falafel, maar ook broodbeleg en smeersalades ... Het aanbod bij bijvoorbeeld een Colruyt, Albert Heijn en Lidl is zeer divers.

Voldoende keuze is er dus sowieso. Uiteraard wil je ook weten of het veel in prijs verschilt met het ‘gewone’ stukje vlees of vis. Nee, naar mijn idee betaal je niet meer voor veggieproducten. Zeker niet wanneer je gebruik maakt van aanbiedingen en huismerken. Hieronder geef ik enkele prijzen weer:

Colruyt

170 g falafel      €1,43 
120 g notenburger     €2,32
100 g vegetarische boterhamworst   €1,49
180 g Veggie Nuggets     €1,49

Albert Heijn (België en Nederland)

175 g AH Vega fijngehakt    €2,49
375 g AH Biologische Tofu    €1,75
200 g AH Kaas schnitzel     €2,69

Gouden tip van Goedkoop.be

Geen vlees en vis eten, maar er toch zeker van zijn dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Het assortiment van Holland&Barrett kan je er wellicht mee helpen. Bij Holland&Barrett bestel je o.a. Quinoa dat boordevol eiwitten zit (16,2)! Maar ook voor extra supplementen, zoals vitamine B12, zit je bij Holland&Barrett aan het juiste adres.

Kiplekker

Fit of futloos? Wel, de eerste paar dagen merkte ik wel dat m’n lichaam even moest wennen aan dit nieuwe eetpatroon. M’n maag was wat van streek en de spijsvertering langzamer. Nu voel ik me weer kiplekker. M’n gewicht gecheckt (ik blijf toch een vrouw ;)) en dat is onveranderd gebleven.

Om me tijdens deze ‘Dagen zonder vlees’ periode wel lekker te blijven voelen, heb ik het nodige voorwerk verricht. Welke voedingsstoffen krijg ik niet of minder binnen wanneer ik vegetarisch eet? En hoe kan ik dit met andere producten vervangen?

Belangrijk is het om goede vervangers en andere voedingsmiddelen te eten om o.a. voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B12 binnen te krijgen. Het nuttigen van vleesvervangers is niet altijd voldoende, omdat ze vaak niet de nodige hoeveelheid ijzer bevatten. Handig is dan ook dit lijstje waarin je kunt zien hoe je toch de nodige voedingsstoffen met andere producten binnenkrijgt.

Product Vitamine B12

Embed code
DZV vitamine B12
Kippenei gekookt 50 gr 0,8 microgram
Glas halfvolle melk  1,0 microgram
Schaaltje halfvolle yoghurt 0,4 microgram
Plak kaas 0,4 microgram

 

(In een stukje rundvlees zit 2,5 microgram B12, in varkensvlees 0,8 en in kabeljauw 2 microgram)

Product IJzer

Embed code
DZV ijzer
Spinazie (100 gram) 2,0 microgram
Volkorenbrood (100 gram) 2,0 microgram
Hazelnoten (100 gram) 3,0 microgram
Sojabonen (100 gram) 5,0 microgram

 

(In 100 gram rundvlees zit 1,9 microgram ijzer, in kip 0,8 en in tonijn 1,3 microgram)

Embed code
DZV eiwitten
Leidse 20+ kaas (100gr) 33,1 gram eiwit
Amandelen (100gr) 21,6 gram eiwit
Magere kwark (100gr) 10,5 gram eiwit
Linzen (100gr) 8,75 gram eiwit

 

(In 100 gram kipfilet zit 30,5 gram eiwit, in 70 gram hamburger is dat 15,8 gram eiwit en in schelvis 145 gram is dat 32,5 gram)

- Noten
- Graanproducten
- Zuivel
- Margarine
- Peulvruchten
- Soja

Let op: teveel van deze producten is uiteraard niet goed! Kijk hier eens welke hoeveelheden van welke etenswaren je het beste kunt eten op een dag.

Zoals je misschien in ons eerdere artikel over ‘Dagen zonder vlees’ gelezen hebt, starten we op zaterdag 20-2 met een nieuwe uitdaging; vegetarisch eten met HelloFresh. De resultaten van deze uitdagingen lees je wederom op Goedkoop.be.

 

Bron: voedingscentrum.nl, gezondheidsnet.nl, Albert Heijn, Colruyt

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.