Een huurwoning vinden in België is nu een stuk makkelijker - Goedkoop.be

Een huurwoning vinden in België is nu een stuk makkelijker

Richard
Door Richard
0 reacties

Als je op zoek bent naar een huurwoning in Antwerpen, Knokke-Heist, Brugge of een andere plaats in België dan kan het soms lastig zijn om uit te vinden wat het aanbod van dat moment is. Er zijn vaak wel websites te vinden waar het aanbod aan huurhuizen per plaatsnaam wordt vermeld, maar een website met het complete woningaanbod in heel België is natuurlijk wel zo handig. Dan kun je gemakkelijk zoeken en vergelijken. Als je in een bepaalde plaats niets vindt wat geschikt is dan kun je snel in een naburige plaats zoeken of daar wel een leuke huurwoning voor jou is.

Waar let je op als je een huurwoning zoekt?

Als je op zoek bent naar een huurhuis dan is het belangrijkste criterium natuurlijk de huurprijs. Die moet je kunnen betalen zonder dat je daardoor in de financiële problemen komt. Ook moet je er rekening mee houden dat er een borgsom wordt gevraagd, meestal ter hoogte van een maand huur. Daarnaast moet het huis aan je wensen voldoen en voldoende ruimte hebben. Veel verhuurders stellen eisen in de zin dat je niet met 5 personen in een driekamerwoning mag trekken omdat dat simpelweg niet haalbaar is. Maar misschien heb je aanvullende eisen zoals een tuin of een parkeerplaats voor je auto in de buurt.

Een appartement of een gezinswoning?

Als je op zoek gaat naar een woning dan is de eerste keuze meestal of je een appartement wilt of een gezinswoning. Appartementen hebben vaak een balkon, maar uiteraard geen tuin. Als je geen belang echt aan een tuin, dan kan een appartement heel comfortabel zijn. Appartementen zijn vaak wat goedkoper qua huur dan een eengezinswoning. Soms kun je in een appartementencomplex ook gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen zoals een parkeergarage of gemeenschappelijk binnenruimtes. Vooral ouderen vinden een appartement prettig omdat traplopen in de woning niet aan de orde is.

Gemakkelijk huizen vergelijken online

Als je in één oogopslag wilt zien welke huurwoningen in een bepaalde plaats in België beschikbaar zijn dan kun je kijken op de website van Rentola. Hier zie je direct wat je kunt huren en wat de gevraagde huurprijs is. Hier lees je ook of er aanvullende voorwaarden zijn, bijvoorbeeld over het wel o niet mogen houden van huisdieren in de woning. Je kunt een selectie maken van de huizen die je aanspreken. Vervolgens kun je een afspraak maken met de eigenaar om de woning te bezichtigen. Als je na de bezichtiging de woning wilt huren en de verhuurder gaat hiermee akkoord dan kan e overeenkomst vaak snel in orde worden gemaakt. Rentola is daarom ook ideaal voor mensen die met spoed een woning zoeken, bijvoorbeeld in verband met een baan of na een echtscheiding.

Geen last van wachtlijsten voor een woning

Voor een huurwoning in bepaalde plaatsen gelden soms lange wachtlijsten. Als je niet zo lang wilt of kunt wachten dan is het een prima optie om online te zoeken naar een geschikte woning om te huren. Het voordeel is dat je niet aan voorwaarden hoeft te voldoen zoals een binding met een bepaalde plaats. Sommige verhuurders stellen deze eis, omdat ze hun woningen bij voorkeur eerst beschikbaar stellen aan inwoners van de eigen gemeente of regio. Particuliere verhuurders stellen dit soort voorwaarden doorgaans niet. Zij willen gewoon een nette huurder en het is van geen of minder belang waar deze persoon voorheen woonachtig was.

Is online een huurwoning zoeken wel veilig?

Je kunt zonder problemen online een huurwoning zoeken. Als er voorwaarden worden gesteld waar je niet aan wilt of kunt voldoen dan kun je simpelweg afzien van de huur van het huis. Zorg wel dat je een huurcontract krijgt waar duidelijk in staat dat jij de woning mag gaan huren en de ingangsdatum. Betaal nooit meer dan een redelijke borgsom. Controleer de woning bij de bezichtiging en ook direct na het overhandigen van de sleutel op gebreken. Zijn die er, maak dan foto’s en meld ze bij de verhuurder.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.