Test-Aankoop: wat doet ze precies? | Consumentenbelang - Goedkoop.be

Consumentenorganisatie Test-Aankoop: wat doet ze precies?

Marleen Groen
Door Marleen Groen. Geplaatst door Yvonne
1 reactie

Test-Aankoop is een organisatie die consumenten op diverse manieren informeert, beschermt en vertegenwoordigt. Er worden jaarlijks duizenden tests uitgevoerd om jou als consument meer duidelijkheid te geven over de producten die je koopt. Elke test is onafhankelijk en nooit op verzoek van een fabrikant. Daarnaast komt Test-Aankoop op voor de belangen van consumenten. Zo weet je zeker dat je altijd producten van een goede kwaliteit koopt tegen de juiste prijs.

Hoe werken de tests?

Elk jaar test de consumentenorganisatie zo'n 4.800 producten. Dat wordt gedaan in onafhankelijke laboratoria zodat je als consument ook echt objectief en wetenschappelijk advies krijgt. Er wordt nauwkeurig marktonderzoek gedaan om te bepalen welk product in een bepaalde sector goed verkoopt of niet. Vervolgens worden die producten in het lab getest. Er wordt onder andere gekeken naar gebruiksgemak, stroomverbruik en de beeldkwaliteit. De prijs speelt uiteraard een belangrijke rol dus wordt er ook gekeken naar de prijzen in de winkel en online. Op basis van al deze gegevens komt het winnende product naar boven met het label 'Beste van de test'. Vervolgens wordt op basis van de prijs-kwaliteit ook bepaald wat de ‘Beste Koop’ is.

Al 60 jaar voor de consument

Test-Aankoop komt al 60 jaar op voor jou als consument. De organisatie heeft in die tijd haar effectiviteit bewezen. Zo konden consumenten recent bij Test-Aankoop testen of ze wel de beloofde internetsnelheid kregen van hun operator. Dat deden zo'n 40.000 gebruikers in een periode van drie maanden. Bij 65 procent bleek dat ze zeker één keer minder dan de helft van de theoretische internetsnelheid haalden.

Met de hulp van Test-Aankoop gaan de operatoren nu aan de slag om hun snelheid te analyseren en een gepaste oplossing te zoeken voor hun klanten. Maar Test-Aankoop doet meer. Jij als consument wordt ook beschermd tegen malafide webshops. De consumentenorganisatie ging aan de slag om nepwinkels op internet te vinden en wist er 800 te ontmaskeren. Die zijn inmiddels offline gehaald.

Besparen in de praktijk

Als consument betaal je liever niet te veel voor producten en diensten. Een manier om te besparen is door over te stappen. Via Test-Aankoop stap je makkelijk over naar een andere telecomoperator of energieleverancier. Omdat Test-Aankoop zijn prijsvergelijkingsmodule steeds vernieuwt, weet je zeker dat je een aanbod krijgt dat past bij jouw situatie. En je hoeft daarvoor geen lid te zijn. Stap je via Test-Aankoop over naar een andere telecomoperator, dan kan je dit op jaarbasis tot wel 375 euro schelen. En kies je voor een andere energieleverancier, dan bespaar je tot wel 400 euro per jaar. Verder biedt Test-Aankoop ook allerlei koopwijzers. Bijvoorbeeld om smartphones of spaarrekeningen te vergelijken. Nog meer besparen? Bij goedkoop.be vind je allerlei bespaartips. Ook verzamelen we kortingscodes van allerlei webshops.

Over de auteur

Marleen Groen

Marleen Groen heeft een journalistieke achtergrond als redacteur en editor. Zij schrijft daarbij voornamelijk over mondiaal financieel en (macro)-economisch nieuws.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.