Gratis VPN: zo werkt het, ontdek de tips voor dummies! - Goedkoop.be

Veilig online surfen met (gratis) VPN – zo bescherm je je privacy!

Yvonne
Door Yvonne
0 reacties

Een VPN verbinding, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Maar weet je ook wat het is en hoe je het gebruikt? VPN staat voor ‘virtual private network’ en wil zeggen dat je overal ter wereld gemakkelijk een veilige internetverbinding gebruikt. Fijn als je bijvoorbeeld wilt internetbankieren op vakantie, maar ook als je Vlaamse tv wilt kijken in het buitenland.

Benieuwd naar hoe je een VPN-verbinding instelt en wat de voordelen ervan zijn? In dit artikel zetten we het overzichtelijk voor je op een rijtje, zodat je er meteen mee aan de slag kunt.

Als je op vakantie bent, is het altijd handig als je kan inloggen op websites en banktransacties maken. Wie weet boek je onderweg nog een hotel, wil je even je mail checken of moet je iets anders afhandelen. Wat het ook is, via de openbare WiFi van je accommodatie ben je nooit 100% zeker van een veilige verbinding. Hackers komen op deze manier veel gemakkelijker bij je gegevens.

Dat wil je natuurlijk niet! Gelukkig omzeil je dit met een VPN-verbinding. En hoewel dit heel technisch klinkt, is het instellen ervan zo gepiept.

VPN-verbinding instellen

Door een VPN-verbinding in te stellen, verander je je IP-adres. Je kunt je locatie zelfs instellen via een server in het buitenland. Het voordeel hiervan? Voor kwaadwillige cybercriminelen is het zo veel lastiger om bij je gegevens te komen.

Het kan op twee manieren:

  • Zelf thuis een VPN-server installeren;
  • Je aansluiten bij een aanbieder die VPN aanbiedt.

In dit artikel gaan we in op de tweede optie. Dit is het gemakkelijkst en voldoet prima wanneer je zo af en toe eens wilt internetten vanaf een openbaar netwerk.

Aansluiten bij VPN aanbieder

Er zijn talloze aanbieders waar je uit kiest. Hoe het verder werkt? Maak een account aan bij de betreffende aanbieder, doorloop de simpele stappen die je krijgt na aanschaf en voilà, je gaat veilig het internet op. Heel simpel eigenlijk, maar hoe kies je nu de beste VPN aanbieder?

gratis vpn

Je hebt keuze uit gratis of betaalde versies. Het verschil? De betaalde versies hebben vaak een hogere downloadlimiet en zijn doorgaans sneller. Als je alleen de verbinding nodig hebt tijdens een vakantie, is het gratis uitproberen zeker de moeite waard. Upgraden kan immers altijd nog!

Gratis VPN versus betaalde VPN

Zoals met heel veel dingen, zijn er ook veel gratis VPN’s op de markt. Deze versies zijn veelal beperkt in snelheid en datalimiet, maar voldoen vaak prima als je het maar af en toe gebruikt. Wij selecteerden alvast een ‘GRATIS VPN’ top 3 voor je.

  • GOOSE VPN: Met het hele gezin gebruik je deze VPN een maand gratis (m.u.v. eenmalige verificatiekosten van €0,45). Perfect dus voor op vakantie. Deze VPN is snel en bij vragen ondersteunt de Nederlandse helpdesk je. Let wel op, na een maand ga je automatisch €2,99 betalen, dus zeg op tijd op.
  • TunnelBear: Een gratis aanbieder met een datalimiet van 500MB. Ideaal voor bijvoorbeeld het rondsurfen op websites en het checken van je mail. Heb je meer data nodig voor bijvoorbeeld het kijken van films, dan is overstappen naar een betaalde versie (vanaf €4,30 p.m.) aangeraden.
  • Hide.me: Ook Hide.me heeft een gratis versie en een betaalde upgrade. Het grote verschil zit ‘m in de snelheid, want bij een overbelast servernetwerk krijgen betaalde klanten prioriteit. Maar ach, het is de moeite waard om de gratis versie te proberen, overstappen (vanaf €4,30 p.m.) kan altijd nog.

Direct voor een snelle VPN gaan met hoge datalimiet? Hier kun je VPN aanbieders vergelijken. Je ziet per VPN direct de prijzen en bovendien lees je de scores op het gebied van snelheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.

TV kijken in het buitenland

Die kleine tv op onze hotelkamer waar we alleen regionale zenders op vinden, daar hebben we het wel mee gehad. Liever zitten we op Netflix en digitale tv aan het zwembad of waar we maar willen!

vpn gratis

Toch kan dit niet altijd. Sommige apps zijn namelijk niet beschikbaar in het buitenland. Wist je dat een VPN ook hier uitkomst biedt? Met de VPN verander je je IP-adres, zodat je online bent via een Belgische server. Je kijkt nu alles wat je wilt! Ben je bijvoorbeeld op vakantie en wil je Formule 1 echt niet missen? Log in op je VPN en leidt je IP-adres om via een Nederlandse server, zodat je overal online Formule 1 kunt kijken.

Ook andersom werkt dit… Ben je in België en wil je buitenlands voetbal kijken dat niet via België beschikbaar is? Dan zorg je dat je serververbinding hebt met een buitenlandse server. Dit kan gewoon met VPN, selecteer het land van je keuze en kijken maar!

Veel surfplezier!

Kortom, met een VPN verbinding zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kijkt online wat en wanneer je maar wilt en bent er daarnaast zekerder van dat cybercriminelen jouw gegevens niet stelen. Nu kun je lekker ontspannen online gaan.

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.