Zo hou je je kat uit de kerstboom! - Goedkoop.be

Zo hou je je kat uit de kerstboom!

Richard
Door Richard
0 reacties

Goed begonnen is half gewonnen!

Denk goed na over welk type kerstboom je in huis haalt. Als jouw kat zichzelf als een ware circusartiest ziet, is een valse kerstboom een veiligere keuze. Toch gaan voor een echte kerstboom? Dan is een Nordmann kerstboom kopen de juiste optie. Die verliezen hun zachte naalden niet, ook wanneer Minoes erin zou springen. Minder puin om op te ruimen, en ook minder gevaarlijk voor de kat (naalden kunnen nogal wat prikken…).

Let er ook op dat jouw kerstboom stevig moet staan. Wordt jouw kerstboom op een kruis geleverd? Zet er extra gewicht op, zoals bakstenen. Er bestaan tegenwoordig heel mooie kerstboomrokken waarmee je die bakstenen kan verbergen. Niemand die iets ziet!

Zorg er ook voor dat de kerstballen goed vasthangen: gebruik doorzichtig draad of haakjes om ze op te hangen.

Kies ook de juiste plek voor jouw boom. Zorg voor voldoende vrije ruimte rond de boom, zo kan jouw kat geen aanloop nemen vanop een kast of tafel. En moest dit nog niet helpen, zo beperk je alsnog de schade ;-)

Een kerstboom cat-proof versieren? Een ware kunst!

Zo, de boom staat mooi en is goed verstevigd. Hoe begin je nu aan het versieren?

Eén gouden regel: hang alle breekbare stukken hoger in de boom. Dit geldt ook voor alles wat glinstert en schittert. Kortom, alles wat verleidelijk oogt voor poeslief.

Wat hang je dan beneden? Decoratie die niet zo aantrekkelijk is voor katten. Denk maar aan matte kerstballen of goedkope kerstversieringen die goed vasthangen, zodat ze minder gaan bengelen, en dus minder aantrekkelijk zijn.

Wat met de extra draad aan lichtsnoer? Tape ze vast aan de grond zodat ze niet rondslingeren.

Om jouw viervoeter gewend te laten worden aan de aanwezigheid van de kerstboom, kan je de kerstboomversiering ook even laten voor wat het is. Zo past jouw kat zich aan de kerstboom aan en kan je hem leren dat een kerstboom geen nieuw speelgoed is.

Zet de kat even buiten

Je kan toch niet wachten met het versieren van de boom? Zet jouw kat even buiten. De kerstboom zien bewegen, alle mooie en glinsterende kerstballen zien opgehangen worden. Je zou voor minder nieuwsgierig zijn! Eenmaal de kerstboom af is, mag je je kat weer binnenhalen. Besteed niet te veel aandacht aan de boom, doe alsof ie er niet staat en zo zal jouw kat ook geen interesse tonen.

Een citrusgeurtje hier, een citrusgeurtje daar

Wat je nog kan doen, is een citrusgeurtje op de boom zelf spuiten. Of plaats een opengesneden citroen of sinaasappel met kruidnagel vlak bij de boom. Jouw kat zal gegarandeerd nul belang hebben in de boom en in het aanvallen van de kerstballen!

Zilverfolie

Een onstuimige kitten rondlopen? Spreid wat zilverfolie onder en rond de boom. De meeste katten houden van zilverfoliepropjes, maar kunnen niet tegen het geluid van vellen folie. Ze zetten er niet graag hun nageltjes in en zullen dus snel geen belangstelling meer hebben in de boom.

Een iets meer ecologische oplossing? Ga in de tuin of in het dichtstbijzijnde park of bos op zoek naar dennenappels. Spuit deze in met citrusspray en leg ze aan de voet van de boom. Over dennenappels lopen is voor niemand aangenaam, ook niet voor katten ;-)

Als niets helpt…

Alle bovenstaande truucjes gebruikt, maar jouw kat toont geen blijk van medeleven? Er rest u nog één oplossing: op zoek gaan naar een catsitter voor de kerstperiode!

Fopje!

Wat je vooral niet mag doen, is jouw kat straffen. Gebruik dus geen waterspray om hem af te schrikken. Het enige wat je hiermee bereikt, is dat jouw kat je niet meer mag.

En geef toe, hoe kan je je boos maken op zo’n onschuldige blik?

Een extra tip? Vergeet dit jaar niet om ook een pakje voor hem onder de boom te leggen. Wedden dat ie volgend jaar wel braaf zal zijn? ;-)

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.