Hoge temperatuur staal voor verwarmingsketels - Goedkoop.be

Hoge temperatuur staal voor verwarmingsketels

Richard
Door Richard
Laatste update op 0 reacties

Zoals beschreven op de website van virgamet.com zijn de meeste soorten ketelstaal ontworpen om bij verhoogde temperatuur te werken als warmteresistent staal voor veel onderdelen en assemblages van drukapparatuur die tot 450 ℃ werken, zoals onderdelen van drukvaten en bepaalde bouten en moeren.

De uitdaging voor staalsoorten voor verwarmingsketels

In tegenstelling tot constructiestaal voor behandeling, verenstaal of carbonerend staal, hebben verwarmingsketelsoorten te maken met een moeilijke opdracht: Het voorkomen of verkorten van de gradatie van vervorming en vermoeidheid van het blootgestelde onderdeel tijdens het behandelen, belasting die optreedt tijdens het verwerken en de frequentie en tijd van belasting op het onderdeel. Daarom is het bij het selecteren van een bepaalde staalsoorten uit deze subgroep belangrijk om te controleren of het materiaal in deze klasse voldoende weerstand heeft tegen de effecten van hete gassen, beschikt over goede zachtheid, lasbaarheid, corrosieweerstand en ontspanning, en voldoende sterkte-eigenschappen bij behandelingstemperatuur bezit.

Applicaties van laaggelegeerde staalsoorten

Staalsoorten voor ketels zoals 13CrMo4-5 laaggelegeerd staal is een relatief koolstofarme chroom-molybdeen staalsoort in vergelijking met andere verwante hoge temperatuur soorten, gekenmerkt door goede koude en warme verwerkbaarheid, uitstekende bewerkbaarheid, lasbaarheid met behoud van hoge sterkte-eigenschappen bij kamertemperatuur alsook bij verhoogde temperaturen. Voor warmgewalste eindproducten, smeedwerk en gesmede materialen worden deze producten gebruikt voor schroeven, moeren en onderdelen van ketels en stoomturbines. Platte producten, zoals platen of tapes, worden gebruikt als onderdelen voor drukvaten van staal, turbinebladen, stoomboten of stoomcollectoren.
Laaggelegeerd staal, zoals de soort 10CrMo9-10, wordt ondermeer gebruikt voor het vervaardigen van (warmte)ketelbuizen en stoomketels.  Dit komt doordat deze staalsoort kruipvast constructiestaal is voor toepassingen bij hoge temperaturen tot 580°C geproduceerd in de vorm van platen, gesmede staven, pijpleidingen, hulpstukken voor de energie-industrie en dus ook warmteketelbehuizing.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.