Hoe geef ik mijn woonkamer een make-over? - Goedkoop.be

Hoe geef ik mijn woonkamer een make-over?

Door
0 reacties

De lente is in het land! Het ideale moment om een lenteschoonmaak te doen. En als je dan toch bezig bent is het misschien ook een idee om jouw interieur tegelijkertijd wat op te frissen.

Ben je een beetje uitgekeken op je oude meubels, decoratie en spullen in je living? Ik verzamelde voor jou enkele tips om van de make-over van jouw woonkamer een geslaagde missie te maken!

Pak het stap voor stap aan

Neem voor iedere verandering de tijd. Het is niet nodig om alles in één keer te doen, maar denk gewoon goed na bij elke stap. De drukte van het dagelijkse leven kan anders algauw zorgen dat je het snel opgeeft. Door rustig de tijd te nemen en bijvoorbeeld 6 maanden tot een jaar de tijd te nemen om je living volledig te veranderen, voorkom je dat het op niets uitdraait en dat je het uiteindelijk maar zo laat.

Wil je jouw woonkamer volledig veranderen, werk dan in 2 grote fases. met de belangrijkste elementen, zoals een nieuwe vloer, verf, verlichting en meubels als eerste stap. Als dat allemaal klaar is kan je beginnen aan de decoratie en aankleding, denk aan nieuwe gordijnen en kaarsen. Dit soort zaken kan je tegenwoordig trouwens gemakkelijk online kopen. Zo kan je gordijnen online kopen op sites als gordijnen.nl. Daarvoor moet je dus zelf de deur niet uit!

Nog een tip: maak een verlanglijstje met spullen die je graag in je woonkamer zou hebben, bijvoorbeeld lijstjes voor Kerstmis, je verjaardag of andere gelegenheden. Zo hoef je ook meteen niet meer te veel na te denken wanneer de vraag komt wat je graag als cadeau zou krijgen.

Less is more!

De woonkamer is één van de belangrijkste kamers van je woning. Ga uit van het principe less is more. Anders wordt het snel te druk en een living moet vooral rust brengen en gezellig zijn. Kies daarom eerder voor neutrale en warme kleuren als beige, wit en warm rood en vermijd felle kleuren zoals geel, groen en blauw, zeker in combinatie met elkaar. Ideaal is hoofdzakelijk te kiezen voor tinten van dezelfde kleur zoals witte tafels, een beige salontafel en witte stoelen. Het is aangetoond dat een gebalanceerde kleurenkeuze mentale rust brengt.

Zorg dat je living ordelijk oogt. Je zou ervan verschieten welk pschychologisch effect orde in je huis heeft op je humeur. Hier en daar decoratie is natuurlijk leuk, maar probeer brieven, kabels, speelgoed en andere spullen zo veel mogelijk op te bergen in kasten of opbergmanden. Haal ze alleen uit als je ze nodig hebt. Heb je amper kasten of manden in de woonkamer, dan is het nu het moment om ze in huis te halen!

Pin je niet vast op grote veranderingen. Om jouw living een nieuwe look te geven kan het voldoende zijn om bijvoorbeeld enkel nieuwe hoezen rond je zetel of eettafelstoelen te trekken of raamkozijnen te schuren en schilderen. De vloer een nieuwe look geven kan bijvoorbeeld door een tapijt te leggen. Kleine accentjes kunnen dus een groot effect hebben.

Tips om het goedkoop aan te pakken

Je hoeft niet naar een dure interieurzaak af te zakken om leuke items te vinden. Op rommelmarkten, kringloopwinkels, garage sales en tweedehandszaken vind je vaak leuke hebbedingetjes of meubilair voor weinig geld. Je kan omgekeerd je eigen meubels verkopen in zulke winkels. Er bestaan daarvoor trouwens ook talloze Facebookgroepen, waar je je jouw oude spullen kan verkopen of weggeven.

Verder kan je bestaande decoratie als het ware recycleren. Zo kan je een lamp er heel anders doen uitzien door de voet of lampenkap te veranderen. In veel winkels kan je zulke zaken los krijgen. Door dus niet meteen een volledig nieuwe lamp te kopen kan je flink besparen. Op een slimme manier hergebruiken is dus de beste tip om jouw woonkamer make-over goedkoop aan te pakken!

Nog een tip is in de zolder of kelder duiken. Oude schilderijen die je ooit geërfd of gekregen hebt, vazen, kaarsenhouders, noem maar op. Er ligt zeker en vast nog heel wat leuks in jouw zolder of kelder. Mits wat aanpassingen, bijvoorbeeld wat verven, tover je oude spullen om in de leukste decoratie-items!

Wil je nieuwe verlichting plaatsen, dan ga je best voor spaarlampen of ledlampen. Deze verbruiken een pak minder en het effect op jouw energiefactuur is dan ook aanzienlijk. Terwijl ledlampen vroeger koel oogden, bestaan er tegenwoordig heel wat ledlampen met een warme oranje kleur. Dat licht is eigenlijk even gezellig als halogeenverlichting. Je kan Led spots online kopen op budgetlight.be.

Ga je ervoor? Met deze tips lukt het znder twijfel. Veel succes met je woonkamer make-over!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.