Hoe bepaal je de kwaliteit van gordijnen? - Goedkoop.be

Hoe bepaal je de kwaliteit van gordijnen?

Richard
Door Richard
Laatste update op 0 reacties

De kwaliteit van gordijnen is belangrijk. Gordijnen kunnen namelijk verkleuren en krimpen. Gordijnen worden daarom getest op deze twee punten, we leggen het je, in dit artikel, graag verder uit.

Lichtechtheid

De zon kan een stof laten verkleuren. Omdat gordijnen vaak bedoeld zijn om zonlicht tegen te houden, is het belangrijk om te controleren of de stof tegen zonnestralen kan. Dit heet lichtechtheid en wordt gemeten op een schaal van 1-8 (9ISO105B02), waarbij 8 extreem goed betekent en geen verkleuring heeft. 1 betekent heel slecht. Lichtheid 4 is over het algemeen het minimum voor een gordijn. Lichtheid 5 is goed en een lichtheid 6 wordt als zeer goed beschouwd. Voor buitenzonwering is lichtheid 8 de eis. Omdat stoffen die buiten worden gebruikt minder soepel hoeven te zijn, kunnen hier ook andere grondstoffen worden gebruikt. Deze zijn vaak van polyacryl gemaakt.

Hoe snel gordijnen verkleuren hangt af van:

  • Het type licht wat op de gordijnen valt. Uv-licht is schadelijker dan het licht van een lamp.
  • De lichtechtheid: hoe lager de lichtechtheid, hoe gevoeliger de gordijnen zijn voor verkleuring.
  • Waar de gordijnen komen te hangen. De middagzon is aanzienlijk sterker dan de ochtendzon. Rond het middaguur straalt de zon de meeste Uv-straling uit en zal dan ook voor de meeste verkleuring kunnen zorgen.
  • De kleurdiepte. Een donkere kleur zal eerder verkleuring laten zien dan een lichte kleur.
  • De vochtigheid en temperatuur. Ook de vochtigheid en temperatuur kunnen bijdragen aan de verkleuring van een gordijn.
  • De kwaliteit van de verf. Het is niet zo dat linnen gordijnen per definitie sneller verkleuren, dit hangt af van hoe de gordijnen zijn geverfd en met wat voor verf dat werd gedaan.

Krimpen

Als je aan het winkelen bent voor gordijnen, kun je eigenlijk altijd wel vinden wat het krimppercentage is. Een krimppercentage geeft aan hoeveel de gordijnen kunnen krimpen als je ze wast. Bij een krimppercentage van 1% kan een gordijn van 2 meter dus 2 centimeter krimpen. Als je je gordijnen chemisch laat wassen, krimpen je gordijnen minder.

Gordijnen die van stoffen met synthetische vezels zijn gemaakt, zijn minder gevoelig om te krimpen dan die van natuurlijke vezels zoals linnen en katoen. Om het krimppercentage zo laag mogelijk te maken, worden gordijnen met een extra finish behandeld. De kwaliteit van deze finish vermindert als je de gordijnen vaak wast.

Gordijnen kopen

Nu weet je waar je op kunt letten als je nieuwe gordijnen wil kopen. Je kunt een gordijn op maat laten maken, zodat je ook zeker weet dat je voor elk raam passende gordijnen van goede kwaliteit hebt.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.