Zo verlaag je de gasrekening door goede ventilatie in huis - Goedkoop.be

Zo verlaag je de gasrekening door goede ventilatie in huis 

Richard
Door Richard
Laatste update op 0 reacties

Het is enorm belangrijk om het huis goed te ventileren. Van jongs af aan krijgen we allemaal mee dat we vaak de ramen open moeten zetten. De meeste mensen doen dit ook dagelijks heel trouw. Helaas is alleen het openzetten van de ramen tegenwoordig niet meer voldoende om onze huizen voldoende te ventileren. Het is niet voor niets dat in steeds meer woningen ook een wtw filter wordt gemonteerd. Doordat huizen steeds beter geïsoleerd zijn en vrijwel luchtdicht worden gebouwd, neemt ook de noodzaak om te ventileren toe.


Helaas bevinden veel mensen zich hierdoor wel in een denkbeeldige spagaat. Aan de ene kant begrijpen ze de noodzaak om te ventileren, aan de andere kant zijn ze bang dat ze hierdoor voor niets aan het stoken zijn. En dat is met de huidige energieprijzen natuurlijk echt een zonde. Gelukkig is niets van dit alles waar. Want wist je dat je door goed te ventileren juist kunt besparen op de gasrekening? Hier lees je hoe dit precies zit.

Het belang van goede ventilatie in huis

Goede ventilatie in huis is belangrijker dan ooit nu de woningen steeds beter geïsoleerd worden. Gelukkig worden de meeste woningen tegenwoordig dan ook al standaard uitgerust met een kwalitatieve Zehnder filter of een ander ventilatiesysteem. En dat is zeker nodig. Uit cijfers blijkt het niet al te goed gesteld te zijn met de luchtkwaliteit in onze woningen.

Wist je dat een gemiddeld gezin in België dagelijks 10 tot 15 liter vocht produceert. Gewoon door te ademen? Maar ook door te douchen, een bad te nemen en te koken? Al dat vocht moet ook ergens heen. Wanneer er onvoldoende luchtstroom in huis aanwezig is, ontstaat er condens. Die condens zal zich gaan hechten aan ramen, deuren, muren en het plafond. Daardoor kunnen er ook weer vocht- en schimmelproblemen ontstaan. Met goede ventilatie hou je de luchtvochtigheid in huis op peil. Zo geniet je van een betere toevoer van frisse lucht, waarmee je uiteindelijk ook weer gezondheidsklachten voorkomt.

Verlagen van de stookkosten

Goede ventilatie draagt niet alleen bij aan een betere gezondheid en minder vochtproblemen in huis, maar ook aan lagere stookkosten. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Hoe kun je namelijk besparen op de stookkosten wanneer je juist meer frisse lucht in huis haalt?

Wat veel mensen niet beseffen is dat zeer vochtige lucht veel lastiger te verwarmen is. Wanneer de vochtbalans in huis niet goed is, zal het dan ook langer duren om je huis op de gewenste temperatuur te krijgen. Door te ventileren zorg je ervoor dat de lucht in huis een stuk droger wordt. Dat geleidt warmte beter, waardoor de lucht sneller verwarmd wordt. Uiteindelijk heb je dus veel minder gas nodig om je huis op de gewenste temperatuur te krijgen.


Door beter te ventileren, kun je gemiddeld maar liefst honderd euro op je totale gasverbruik besparen. Je geniet dus niet alleen van een hoger wooncomfort, maar ook nog eens van lagere stookkosten!

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.