Je eigen huis ontwerpen: 5 tips - Goedkoop.be

Je eigen huis ontwerpen: 5 tips

Eveline
Door Eveline
0 reacties

Yes, je hebt eindelijk een mooie grond gevonden waar jij je eigen huis wil gaan bouwen. Dat is geweldig nieuws! Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je zoal op letten bij het ontwerpen van een nieuw huis? En waar moet je eigenlijk mee beginnen?

In dit artikel vind je 5 handige tips die jou helpen bij de eerste stappen van het ontwerpen van je eigen huis.

1. Kies je favoriete woonstijl

Als eerste moet je bepalen wat jouw favoriete woonstijl is. Hou je van een moderne, strakke inrichting? Dan zal dat ook zeker te zien zijn in de bouwstijl. Hetzelfde geldt voor de klassieke bouw en de landelijke bouw. Het is belangrijk om eerst je persoonlijke smaak te ontdekken en te kiezen wat jouw favoriete stijl is alvorens je kan gaan bouwen. Maak eens een ritje door de omgeving, kijk rond en doe inspiratie op.

2. Hoe groot moet het huis worden?

Vooraleer je een gigantisch huis ontwerpt is het een goed idee om na te denken over de verschillende afmetingen. Stel jezelf de volgende vragen: hoe groot is je budget? Hoeveel personen moeten in het huis gaan wonen? Hoe groot is de grond precies? Wil je een kleine of een grote tuin? En wat zijn de regels van de gemeente op die plek? Pas wanneer je deze vragen hebt beantwoord en je hebt vastgesteld hoe groot de woning moet worden, kan je beginnen met het ontwerp.

3. Zoek een goede architect

huisMisschien wil je het liefst zelf de touwtjes in handen nemen, maar weet dat de hulp van een architect in de meeste gevallen noodzakelijk is. Een huis tekenen, daar is hij ontzettend handig in, waardoor hij er veel minder tijd mee verliest dan jij. Daarnaast zijn zijn plannen ook praktisch haalbaar en kan hij precies uitrekenen hoe duur zijn plannen zijn. Wanneer je zelf alle plannen maakt, dan kom je tijdens de bouw vaak problemen tegen en zullen de kosten een pak duurder zijn dan je in gedachten had. Een architect kost aardig wat geld, maar je bespaart er heel wat tijd en moeite mee.

4. Werk samen aan het perfecte huis

Samen met de architect ga je op zoek naar het perfecte huis. Doordat jullie er zo intensief mee bezig zijn, is het een goed idee om ook andere mensen mee te laten kijken. Laat daarom familie, vrienden of eventueel een andere architect meekijken met jullie plannen en tekeningen. Soms merken zij fouten sneller op en hebben ze interessante inzichten waar jullie nog niet aan hadden gedacht. Het perfecte huis maak je samen!

5. Droom soms al eens verder

Een huis bouwen, dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Vaak neemt dit heel veel tijd in beslag, met de bijkomende stress als gevolg. Om af en toe te ontspannen, doe je er goed aan om soms al eens verder te dromen over wat je gaat doen als je huis klaar is. Heb je al een bepaald interieur in gedachten? Welke meubels wil je graag kopen? Ga je de muren schilderen? Heb je al een idee hoe je de kamers gaat indelen? Hoe ga je de voorraadkast inrichten? Het lijkt misschien allemaal nog wat ver van je bed, maar het is belangrijk om regelmatig aan deze leuke plannen te denken. Zeker als je er even doorheen zit of de bouw niet zo vlot verloopt als verwacht. Door te dromen over hoe het straks zal zijn, weet je weer waar je het allemaal voor doet: een knus en gezellig stekje!

Zo, we hopen dat deze tips je kunnen helpen met het ontwerpen van je eigen huis. We wensen je alvast veel succes!

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.