Zo kies je de juiste accu voor jouw auto - Goedkoop.be

Zo kies je de juiste accu voor jouw auto

Eveline
Door Eveline
Laatste update op 0 reacties

Je auto wilt niet meer starten, wat moet je nu doen? Geen paniek, het probleem is waarschijnlijk niet te erg. Grote kans dat je  auto-accu leeg is. De oorzaak hoeft niet altijd een ingewikkelde zaak te zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat je je autolampen bent vergeten uit te zetten of je auto te lang stil heeft gestaan, hierdoor kan je accu namelijk leeglopen.

Als je auto niet meer start vraag je je al snel af wat je verkeerd gedaan hebt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je auto om de haverklap niet meer start. Gelukkig is een accu vervangen niet moeilijk en er zijn genoeg goedkope accu’s online beschikbaar.

In dit artikel leggen wij uit wat voor oorzaken dit allemaal kunnen zijn, hoe je ze kunt voorkomen en wat je nodig hebt om een accu op te laden.

  • Lange inactiviteit, hierdoor kan de accu snel leeglopen, aangezien de auto niet goed kan bijladen tijdens de ritten.
  • Slijtage, een accu gaat gemiddeld 3 tot 7 jaar mee. Hierna is hij dan ook aan vervanging toe.
  • Te lage of te hoge laadspanning, dit kan ervoor zorgen dat de accu niet goed kan opladen en hierdoor snel leeg is.
  • Te hoge of te lage temperaturen, bij te hoge temperaturen presteert de accu erg goed, alleen dan gaat hij sneller leeg. Bij lage temperaturen neemt de capaciteit af en hierdoor presteert de accu minder goed.
  • Te korte ritten, in dit geval heeft de dynamo niet genoeg tijd om telkens op te laden en hierdoor is de accu snel leeg.
  • Gebruikersfout, als je bijvoorbeeld je lampen aan laat staan maar de motor staat uit, dan loopt je accu ook leeg.

Hoe voorkom je een leeggelopen accu?

Je kunt op een paar manieren voorkomen dat je accu zal leeglopen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je de juiste accu in je auto hebt. De capaciteit van de accu is ook belangrijk. Je kunt natuurlijk niet een accu met veels te veel capaciteit in een kleine auto installeren en andersom. Let dus ook op als je een auto tweedehands koopt, want soms zit er een verkeerde accu in. In de handleiding van een auto kun je lezen welke accu geschikt is voor de auto. Je kunt ook naar Google gaan en je kenteken of autotype invullen, vervolgens zullen de juiste accu’s tevoorschijn komen.

Het is ook belangrijk dat je let op stroomgebruikers. De meest voorkomende reden dat accu’s leeglopen is vaak omdat mensen hun stroomverbruikers te lang aan laten staan.  Hierdoor loopt de accu snel leeg en kan je dus geen kant meer op. Let ook op dat je niet te korte ritjes maakt met de auto, want dit zal er ook voor zorgen dat je snel stilstaat. Een tip die wij kunnen geven is dat je op zijn tijd is een lang rondje rijdt, dan kan de accu goed opladen en zul je minder snel last van een leeggelopen accu hebben. Ook zorgt dit ervoor dat het vocht uit de olie kwijt raakt, dit verlengt de levensduur van de auto ook weer.

Hoe laad je een lege accu op? Je kunt op twee verschillende manieren een accu weer opladen. Wat heb je hiervoor nodig?

  • Startkabels
  • Een accubooster
  • Een goedkope nieuwe accu aanschaffen

Gedaan met zorgen op je volgende roadtrip!

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.