Online reis boeken: de regels compensatie bij faillissement - Goedkoop.be

Wetswijziging: rechten en tips bij het apart boeken van vlucht + hotel

Yvonne
Door Yvonne
0 reacties

Sinds juli is de wet veranderd met betrekking tot het boeken van samengestelde reizen. De rechten van de consument zijn verbeterd, waardoor je geen (groot deel van je) geld meer kwijt bent bij faillissement bij een van de onderdelen van je reis, bijvoorbeeld de vlieg- of busreis, transfer of hotel. En dat is goed nieuws, want los van elkaar boeken is in veel gevallen voordeliger!

We zetten de ins en outs van deze wetwijziging voor je op een rijtje en voorzien je van handige tips bij het boeken van je samengestelde reis.

Misschien ken je de vervelende verhalen over luchtvaartmaatschappij Air Berlin wel: vorig jaar ging het bedrijf failliet, waardoor veel passagiers de dupe werden en geen compensatie kregen. Heel erg vervelend natuurlijk, zeker als je lang hebt gespaard voor die welverdiende vakantie. Bij het boeken van je volgende vakantie is het handig om het volgende in het achterhoofd te houden…

Gekoppeld reisarrangement versus pakketreis

Begin juli 2018 is er een Europese wetswijziging geweest, waardoor consumenten beter beschermd zijn. Deze wijziging focust zich op samengestelde reizen, of beter gezegd op ‘gekoppelde reisarrangementen’.

Om de wetswijziging te begrijpen is het belangrijk om het verschil te weten tussen de soorten reizen:

Pakketreis: Alle onderdelen van de reis, zoals vliegtuig en hotel, worden aangeboden in hetzelfde pakket door dezelfde aanbieder.

Gekoppeld reisarrangement: Wanneer een reisaanbieder optreedt als bemiddelaar, kortom, (minimaal twee) losse onderdelen verkoopt zoals een vlucht, transfer en hotel. In principe worden de losse onderdelen dus door verschillende handelaren aangeboden.

Wetswijziging samengestelde reizen

Vóór de wetswijziging was het zo dat je bij een pakketreis goed verzekerd was, ook wanneer er bijvoorbeeld een deel van de reis uitviel. Dit in tegenstelling tot het gekoppeld reisarrangement, waar je voorheen dikke pech had als een van de onderdelen onverwachts uitviel. Je kon dan fluiten naar je geld helaas!

vlucht geannuleerd

Nu de wetswijziging van kracht is, hoef je je een pak minder zorgen te maken bij het boeken van een samengestelde reis. Je rechten bij een gekoppeld reisarrangement zijn sinds juli hetzelfde als bij pakketreizen, maar let op, er zit een klein addertje onder het gras!

… Je geniet alleen van deze rechten wanneer je binnen 24 uur een ‘click-through-booking’ doet. Dit wil zeggen dat wanneer je je vlucht boekt, je via de betreffende site moet doorklikken om ook je transfer en/of accommodatie te boeken.

Een paar nachten rustig over je accommodatie nadenken zit er helaas niet in, maar het is in ieder geval een vooruitgang tegenover voorgaande regel.

De beste tips bij boeken

Nu ja, wat zijn dan de beste adviezen bij het boeken van een vlucht + hotel? Wanneer ben je het meest verzekerd wanneer er (een deel van) je reis geannuleerd wordt?

  • Hoef je niet veel vrijheid in vlucht- + hotelcombinatie? Dan is een pakketreis boeken zeker het veiligst.
  • Meer keuze heb je vaak als je voor een zelfgekozen samenstelling gaat. Maar zorg dan dat je binnen 24 uur na het boeken van je vliegticket, ook je accommodatie boekt en daarbij terecht bent gekomen via de vliegticketaanbieder.
  • Je vlucht al boeken, maar accommodatie nog niet? In principe hoeft dit geen probleem te zijn, al moet je dan even met het volgende rekening houden… Zorg dat je een appartement of hotel boekt dat je kosteloos annuleert. Die zijn er online genoeg beschikbaar. Gaat je vlucht onverwachts niet door, dan annuleer je je accommodatie kosteloos. En indien je vliegdatum veranderd wordt, dan pas je je verblijf nog enigszins gemakkelijk aan. Dit is de beste manier om financieel risico zoveel mogelijk uit te sluiten.
  • Overweeg een annuleringsverzekering. Of je dit wilt is natuurlijk afhankelijk van o.a. de prijs van je reis en hoe last minute je reist. Als je ervoor kiest, lees dan goed de voorwaarden door.
  • Check wanneer je je vliegticket boekt ook altijd even of er mogelijk stakingen in het vooruitzicht zijn. Indien er vermoedens zijn: probeer er omheen te plannen!
  • Klinkt misschien raar, maar met Visa- of Mastercard betalen blijkt in sommige gevallen voordelen te bieden. Zo vorder je er gemakkelijker geld mee terug bij faillissement. Dus mocht je toevallig zo’n kaart hebben, waarom niet gebruiken dan?
  • Heb je geboekt en mocht er onverwachts een faillissement zijn van bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij? Super vervelend natuurlijk. Kijk goed je rechten na en ben daarin realistisch dat er een kans is dat je je geld niet terug krijgt. Maar let op, weet jij zeker dat je wel compensatie zou moeten krijgen? Geef dan niet zomaar op en laat je niet afschepen met de eerste de beste ‘Nee’, je hebt immers niet voor niets gespaard voor die welverdiende vakantie.

Boek bijvoorbeeld bij Expedia, hier kies je zelf of je vlucht + hotel, alleen vlucht of hotel en/of transfer boekt. De mogelijkheden zijn er eindeloos!

Hopelijk ga je een heerlijke en zorgeloze vakantie tegemoet, veel plezier!

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.