Couchsurfing: gratis logeren op vakantie! - Goedkoop.be

Goedkoop op vakantie? Zo logeer je helemaal gratis!

Door
Laatste update op 1 reactie

Hoe we het ook draaien of keren, reizen is duur. Aan een hotel of een appartementje betaal je je al snel blauw. Tegenwoordig zijn er originele concepten in opmars om de kosten wat te drukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan couchsurfing en huisoppas of voor degenen die van kinderen houden, aan werken als een au pair. Ook als je druiven gaat plukken, krijg je ‘kost en inwoon’. Ontdek hoe je een budgettrip samenstelt door gratis te overnachten!

Een gastvrije zetel

Couchsurfing is het grootste internationale netwerk op het internet om gratis te overnachten. Op couchsurfing.com meld je je aan om hieraan deel te nemen. Leden vragen andere leden of ze kunnen overnachten, of je stelt zelf een slaapplaats ter beschikking. Op de website leer je ook makkelijk mensen kennen op plekken waar je nog niemand kende.

Pro’s en contra’s

Het grootste voordeel van Couchsurfing is natuurlijk dat het volledig gratis is. Anderzijds is het ook de perfecte manier om een land van binnenuit te kunnen ontdekken. Je gastheer of –vrouw neemt je graag op sleeptouw zodat je supermakkelijk de lokale bevolking en hun cultuur leert kennen. Bovendien groeien er wel eens hechte vriendschappen uit.

Het belangrijkste nadeel dat verbonden is aan Couchsurfing is dat je de luxe van bijvoorbeeld een hotel niet hebt. Na een vermoeiende reisdag wil je graag eens kunnen neerploffen in de zetel, maar als Couchsurfer kan dat niet zomaar. Bij aankomst leer je natuurlijk eerst je gastheer of gastvrouw kennen: je vertelt wat over jezelf en de route die je hebt afgelegd. Van luchtmatras over zetel tot logeerkamer, je slaapplek is niet altijd een luxeslaapkamer.

Kleine attentie

Couchsurfing is in principe volledig gratis, maar toch wordt er vaak spontaan een kleine compensatie gegeven. Ook kan het zijn dat een host op zijn profiel vermeldt dat hij toch geld vraagt, maar dit weet je natuurlijk op voorhand.

Een avontuurlijk oogje in het zeil

Als huisoppas geniet je van een gratis vakantie in ruil voor je goede zorgen over iemand anders huis, tuin en huisdieren. Door je in te schrijven bij woningoppas.be of www.voor-elkaar.net, ontdek je zoekertjes van mensen die op zoek zijn naar een huis- en of dierenoppas. De woningoppasdienst brengt mensen, die hun woning niet onbewoond achter willen laten, in contact met een oppasgezin.

Je verdient niets als huisoppas, maar kunt wel gratis in een comfortabele woning logeren en een nieuwe buurt ontdekken. En je helpt er iemand anders mee!

Exotisch babysitten

Als je dol bent op kinderen, kan je ervoor kiezen om bij een gastgezin te verblijven en voor de kinderen te zorgen. Als au pair neem je kleine huishoudelijke taken op in ruil voor ‘kost en inwoon’, wat zakgeld en in sommige gevallen wat vrije tijd om de cultuur op te snuiven en nieuwe vrienden te maken.

Je krijgt de kans om je talenkennis op te krikken, maar ook in het algemeen leer je vanalles bij. Ofwel ben je au pair bij het gastgezin thuis, of ga je voor een kortere periode mee op vakantie. Go Strange toont hoe je het aanpakt!

Toeristische handen uit de mouwen

Het typische beeld van een groep vrienden of vriendinnen dat druiven gaat plukken in Frankrijk, het maakt wat los bij de meesten. Dit is dan ook de perfecte manier om een geslaagde budgettrip te maken. Je plukt een deel van de dag druiven, krijgt daarvoor in ruil ‘kost en inwoon’ en er rest nog wat vrije tijd om de plaatselijke cultuur op te snuiven. Vergis je echter niet, druiven plukken in hoge temperaturen is zwaarder dan je zou denken. Lees hier een getuigenis en ga zelf druiven plukken!

Bij organisaties als Bouworde maak je je nuttig in een compleet nieuwe omgeving. Werken als vrijwilliger en ondertussen een nieuwe cultuur opsnuiven, de perfecte combo voor een budgettrip!

Zo zie je maar, er zijn heel wat alternatieven voor gratis overnachten. De een al wat vrijblijvender dan de ander, afhankelijk van welke inspanning je zelf wilt leveren.

Welke tips heb jij om gratis te overnachten als je op reis gaat?

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.