Tips tegen stress: in 4 stappen naar een ontspannen leven! - Goedkoop.be

Stress uit je leven verbannen? Met deze 4 tips ben je zo weer ontspannen!

Door
0 reacties

Onze levens worden alsmaar drukker en alles moet sneller, efficiënter, mooier en meer zijn. Niet alleen op het werk, maar ook thuis en online. Zelfs na een lange werkdag is er nog geen tijd voor ontspanning, want er moet gekookt worden, kinderen moeten naar muziekles, het huishouden moet nog gebeuren en er zijn nog onbeantwoorde e-mails. Geen wonder dat veel mensen het internet afstruinen naar de beste tips tegen stress en hulp zoeken bij het vinden van ontspanning. Zoek niet verder, want in dit artikel zetten we de beste tips voor een ontspannen en stressvrij leven op een rij!

#1. Ademhalingsoefeningen

Wanneer je gespannen bent, adem je vaak te snel en heb je een ‘hoge’ ademhaling. Hierdoor bouw je meer spanning op in je lichaam, stijgt je bloeddruk en kun je klachten als vermoeidheid, onrust en benauwdheid ervaren. Door bewust je ademhaling te vertragen en dieper te maken, kun je je lichaam weer tot rust laten komen. Zo bereik je vrij snel een fysieke ontspanning en vaak kom je hierdoor mentaal ook tot rust.

Er bestaan talloze ademhalingsoefeningen die je hierbij kunnen helpen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is het mooie ervan dat je het overal en op elk moment kunt toepassen. In de auto, achter je laptop, op de bank of tijdens een woede-uitbarsting van je peuter. Hoe snel de wereld om je heen ook voorbijraast, zodra je hebt geleerd om je ademhaling te beheersen, ben jij altijd je eigen oase van rust.

#2. Gooi het eruit

Ben je niet zo van het type yoga, meditatie of rustig ademen? Geen nood, het tegenovergestelde kan ook soelaas bieden. Ga regelmatig een flink stuk fietsen, hardlopen, wandelen of skaten. Door je fysiek uit te leven, kun je opgehoopte spanningen uit je lichaam werken en krijgt je geest even rust, waardoor je ook mentaal zult ontspannen. Na zo’n workout kom je gegarandeerd met een voldaan en ontspannen gevoel thuis. En het is nog goed voor je figuur ook!

Niks rustgevender dan een stevige wandeling of fietstocht in de natuur. Kom meteen in actie en klik hier door naar Decathlon. Bestel een degelijke wandel- of fietsuitrusting met flink wat korting en snuif die frisse buitenlucht op. Je zult zien, dit zal de stress aanzienlijk verminderen!

#3. No more wifi

Technieken ontwikkelen zich razendsnel en het is in minder dan tien jaar tijd normaal geworden dat we allemaal constant bereikbaar en online zijn, vierentwintig uur per dag. Dit eist zijn tol: al die momenten dat we verkleefd zijn met onze telefoons of in de online wereld vertoeven, gaan af van de tijd die we kunnen besteden aan ontspanning.
Diverse onderzoeken wijzen zelfs uit dat mensen minder goed slapen als ze vlak voor het slapengaan nog naar een scherm kijken. Omdat je vaak onbewust veel meer tijd met je telefoon bezig bent dan je zou willen, is het goed om vaste momenten zonder wifi, schermen of apparaten in te stellen. Stel bijvoorbeeld één wekelijkse wifi-loze dag in en schakel een uur voor het slapengaan al je apparaten uit. Neem je telefoon ook niet mee naar je slaapkamer, maar zorg voor een rustige slaapomgeving.

Kun je wel een beetje hulp gebruiken bij een goede nachtrust? Laat 24pharma je een beetje helpen en bestel hier de nodige supplementen die de slaap en rust bevorderen.

Een leuke tip is trouwens het uitschakelen van de kleuren op je telefoon. Schijnbaar zorgt deze relatief simpele aanpassing ervoor dat je je telefoon minder interessant vindt en er minder vaak op kijkt. Je online wereld wordt in feite grauw en grijs, waardoor de ‘echte’ wereld ineens weer leuker wordt! Handig dus voor als je niet radicaal je smartphone in de vuilbak wil smijten, maar wel graag wil ‘minderen’.

Een ander idee dat minder radicaal is dan het vaarwel zeggen van je telefoon, is het idee om slechts tijdelijk even offline te gaan. Zie het als een soort retraite en maak er ook echt een ontspannen week van met een dagje sauna, gezichtsmaskertjes en een massage voor en door je partner. Misschien zijn ze er op je werk niet zo blij mee dat je even geen mails beantwoordt, maar maak duidelijk dat je het doet om goed voor jezelf te zorgen, om tot rust te komen en om langdurig ziekteverzuim te voorkomen. Daar kan je baas toch alleen maar achter staan?

Hoe fijn is een dagje wellness? En dat kan gewoon thuis. Ga eens uitgebreid in bad, neem een sauna voor je gezicht of geef je voeten eens wat extra aandacht. Hoe je dit goed aanpakt, lees je allemaal in ons artikel 'Thuis genieten van een goedkoop dagje wellness'.

Gouden tip van Goedkoop.be

Wil je je gewoon eens lekker in de watten laten leggen? Misschien is een Fletcher Wellness Arrangement dan wel iets voor jou! Je geniet een hele dag in het wellnesscenter en ontbijt en een diner zijn inbegrepen, je hoeft dus zelfs niet te koken! Wat wil een mens nog meer?!

#4. Eet gezond

In stressvolle periodes eten we vaak slecht. Zo nemen we dan vaak minder tijd om te koken, grijpen we vaker naar koffie of andere oppeppende voedingsmiddelen en vergeten we voldoende water te drinken. Dwing jezelf echter om altijd aandacht aan je eten te besteden. Maak van het koken een moment om alles los te laten en focus je helemaal op het koken. Zo creëer je een dagelijks zen-momentje én krijg je de gezonde voedingsstoffen binnen die zo nodig zijn als je een druk bestaan leidt.

Ben daarbij ook niet té streng voor jezelf, maar hanteer de 80/20-regel: eet 80 procent van de tijd gezond, maar gun jezelf af en toe ook en stuk chocolade of een glas wijn.
Zo creëer je op de lange termijn een gezondere levensstijl, een fit lichaam en de beste basis voor een gezonde, stressvrije geest.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.