E-sigaret of tabak roken? - Goedkoop.be

E-sigaret of tabak roken?

Kimberly
Door Kimberly
0 reacties

De laatste jaren heeft de e-sigaret enorm gewonnen aan populariteit. Dit komt doordat het roken van een vaper een goedkoper en gezonder alternatief zou op sigaretten. Over dat laatste is echter tumult, daar het sinds pas 10 jaar een nieuw fenomeen is, zijn de gevolgen op langere termijn nog niet bekend.

Wat is de e-sigaret of vaper?

De e-sigaret is een klein apparaatje waarmee je elektronisch kan roken, dampen of vapen. Dampen en vapen betekent hetzelfde. Dit apparaatje wordt gebruikt als vervanging voor een normale sigaret. In dit kleine machientje dat vloeistof verdampt vindt echter geen verbranding plaats. Er wordt enkel e-liquid, wat het product is dat je in de vaper doet, verdampt. Dit proces veroorzaakt een condens.

Is de e-sigaret gezonder dan een gewone sigaret?

Men beweert dat elektrisch roken minder schadelijk is dan tabak roken. Het blijft echter wel een risico met zich meebrengen. Logisch gezien bevat de rook van een e-sigaret alleen waterdamp en nicotine, terwijl tabak de stoffen teer, koolstofmonoxide, arseen, benzeen, methanol en ammoniak bevat. Het aantal schadelijke stoffen dat wordt opgenomen in je lichaam bij het roken van tabak wordt enorm beperkt bij een vaper. Waarschijnlijk is het dampen van de e-sigaret 95 procent minder schadelijk dan het roken van tabak.

Hoe werkt de e-sigaret?

Langs de buitenkant mag het er een beetje simplistisch uitzien, echter is het een heel slim apparaatje. De vaper bestaat uit een oplaadbare batterij, een tankje die de clearomizer wordt genoemd en een verdamper die de coil of atomizer wordt genoemd.
Je e-sigaret dient te worden opgeladen zodat je voldoende batterij hebt om het hele mechanisme te doen werken. Als je op het ‘knopje’ duwt dan wordt de gloeidraad van de coil, die in katoen gewikkeld is, verhit. Het lontje of katoen neemt dan de vloeistof, de zogenaamde e-liquid, uit het tankje. Hierdoor zal de vloeistof verdampen en kan je deze inhaleren door het mondstuk.

Welke e-sigaret kies je?

Welke e-sigaret je dient te kiezen, is afhankelijk van het doel. Er zijn verschillende vapers voor verschillende doelen. Zo heb je apparaatjes die speciaal gemaakt zijn om te stoppen met roken en e-sigaretten die zo zijn ontworpen dat ze gigantische dampwolken creëren. Ieder apparaatje kan een verschillende coil hebben. Er zijn veel verschillende merken op de markt, met een verschil in kwaliteit en doel. Per apparaatje heb je een verschil in batterij, weerstand, coil en clearomizer.

Het tankje, waar je de vloeistof in doet, die de clearomizer wordt genoemd kan met of zonder luchttoevoer zijn. Hoe lager de weerstand van de coil, hoe meer damp er zal worden aangemaakt tijdens het vapen. Op vlak van batterijen heb je e-sigaretten met een lange levensduur en sommige met kortere levensduur, soms kan je zelfs de intensiteit aanpassen aan de hand van de batterij door de voltage of wattage van je e-sigaret aan te passen.

Wil je effectief stoppen met roken dan wordt een apparaatje met een hogere weerstand coil (meer dan 1 ohm) aangeraden. Wil je gewoon vapen voor de fun? Dan kan je kiezen voor een apparaat waarbij de batterij instelbaar is. Ook zou de e-sigaret dan een coil met lagere weerstand moeten hebben. Zo wordt dikke vloeistof makkelijker verdampt en krijg je hele grote dampwolken. Bekijk hier het aanbod aan e-sigaretten.

Wat voor e-liquid kies je?

Welke vloeistof je nodig hebt is afhankelijk van het doel van je elektrisch roken, je voorkeur en natuurlijk je smaak. Elke liquid is samengesteld uit PG en VG. PG is plantaardige glycerine en is vrij vloeibaar, deze stof zorgt voor een zogenaamde throat-hit. Hoe meer PG hoe scherper je de damp kan voelen in je keel. VG staat voor Vegetable Glycerin, deze vloeistof heeft een dikkere substantie en bepaald de intensiteit van de rookwolk. De meest gebruikte samenstelling zijn 50PG/50VG, 70PG/30VG of 60PG/40VG.

Kies je om te stoppen met roken met behulp van de e-sigaret, dan zal je vermoedelijk nicotine wensen in je e-liquid. Bijna alle e-liquids zijn te verkrijgen met verschillende percentages aan nicotine. Als roker zou een e-liquid van 12mg voor jou perfect uitkomen. Ook heb je de nicotine percentages van 0, 6 en 18mg per ml. Hoe meer nicotine hoe sterker je de damp kan voelen in de keel. Deze verschillende nicotine sterktes kunnen je helpen om eventueel op termijn af te bouwen in nicotine en uiteindelijk verlost te zijn van je verslaving.

Wat de smaak betreft heb je een universum aan mogelijkheden. De smaken lopen uit elkaar van tabaksmaak tot vanille-ijs met aardbeien, je kan het zo gek niet bedenken. Vind hier welke smaak bij je past.

Over de auteur

Kimberly

Als persoon die graag reist en geniet van het leven is het belangrijk om voldoende te sparen. Reizen en genieten is jammer genoeg niet gratis. Het leven is namelijk niet goedkoop, maar kan in mijn ogen altijd goedkoper zolang we maar goed uitkijken. Daarom ben ik altijd aandachtig op zoek naar tips en tricks om zoveel mogelijk te kunnen besparen. Deze tips deel ik heel graag met anderen zodat ook jij aan het einde van de maand een extraatje over kan houden. Zo hebben we allebei snel voldoende geld verzameld om spoedig te kunnen genieten van een wijntje op een prachtige zuiderse bestemming.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.