Eau de toilette of eau de parfum? Het juiste luchtje kiezen! - Goedkoop.be

Internationale Vrouwendag: verras vrouwen met parfum!

Door
Laatste update op 0 reacties

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag in het teken van de vrouw, hoe sterk zij zijn en het gevoel van solidariteit tussen de vrouwen. Op deze dag mag je jezelf best in het zonnetje zetten, met bijvoorbeeld een cadeautje. Wat dacht je van een heerlijke nieuwe parfum? In dit artikel lees je een aantal tips, waardoor je ook online jouw perfecte geur uitkiest.

 

Laten we eerst uitleggen hoe parfum is samengesteld. Parfum is een mengsel van verschillende geurstoffen in een oplosmiddel. Dit mengel bestaat onder andere uit topnoten, hartnoten en basisnoten. Topnoten zijn de geuren die je de eerste minuten na het aanbrengen ruikt. Deze noten, ookwel bovennoten of hoofdnoten genoemd, vervliegen vaak al na 10 minuten. Ze zijn dan ook bedoeld om je aandacht te trekken naar de geur. Het belangrijkste deel van een geur zijn de hartnoten. Deze komen op als de topnoten zijn vervlogen. Vaak zijn de hartnoten bloemgeuren. Dan komen de basisnoten, deze stabiliseren een geur. De ingrediënten vervliegen langzaam en blijven soms wel tot 24 uur hangen.

Omdat sommige bestanddelen dus snel vervliegen en andere langer op de huid blijven zitten, kan dezelfde parfum anders ruiken, hoe langer je het draagt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kopen van een nieuw geurtje. Ruik even na het opspuiten, maar doe dit ook een uur later en aan het eind van de dag.

Geurfamilies

Geuren zijn onder te verdelen in geurfamilies. Als je weet tot welke geurfamilie jouw favoriete parfum hoort, zullen de overige parfums die tot dezelfde geurfamilie behoren ook eerder bij je in de smaak vallen. De handige online webshops van onder andere Parfumwinkels.be en Parfuma.com beschrijven de  geurfamilies en -noten, zo ben je zeker dat je de juiste parfum kiest.

Bloemig

In veel parfums zit een bloemengeur verwerkt. Zoals de naam al zegt, vallen hier alle bloemen onder, denk bijvoorbeeld aan rozen, jasmijn, fresia en lelie. Ben je een hopeloze romanticus, is kant jouw favoriete materiaal  en houd je van zachte kleuren? Dan behoor jij tot de bloemenfamilie. Chloé van Chloé, Daisy Eau So Fresh van Marc Jacobs en Lady Million van Paco Rabanne behoren tot jouw favoriet .

Citrus

Citrusgeuren zijn fris en energiek. Denk hierbij aan geuren als citroen, grapefruit en mandarijn. Deze geurfamilie valt wellicht bij jou in de smaak als je een enthousiaste persoonlijkheid hebt, de zomer jouw favoriete seizoen is en jouw kledingstijl minimalistisch is. Bekende citrusgeuren zijn Arancia di Capri van Acqua di Parma, CK One van Calvin Klein en L’eau Couture van Elie Saab.

Houtachtig

Tot de houtachtige geuren behoren vaak herengeuren, maar ook dames vinden hun plek binnen deze geurenfamilie. Weet jij wat je wilt, ben je liever buiten dan binnen omdat je een echte fan bent van de aardse geuren? Dan vallen de houtachtige geuren perfect binnen jouw straatje. Bekende parfums binnen deze familie zijn Mon Jasmin Noir van Bvlgari en Si Intense van Giorgio Armani.

Oriëntaals

De oriëntaalse familie is kruidig, intens en exotisch. Onder de verleidelijke aroma’s vallen typisch Oosterse kruiden, houtsoorten en ingrediënten als vanille en musk. Oriëntaalse geuren spreken jou waarschijnlijk aan  als je graag in het middelpunt van de belangstelling staat, met je persoonlijkheid en je parfum. Bekende parfums die tot de oriëntaalse geurfamilie horen zijn Coco van Chanel en Poison van Dior.

Eau de parfum of eau de toilette?

Gouden tip van Goedkoop.be

Zoek online naar een goede parfumaanbieding of kortingscode. Parfum koop je online vaak goedkoper dan in een fysieke winkel. Wij zetten allen parfumaanbiedingen voor jou op een rij, klik dus snel op de gele knop!

Je hebt je vast wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen eau de parfum en eau de toilette. Dit is simpel: in eau de parfum zit een hogere concentratie geurstoffen dan in eau de toilette. De geur van een eau de parfum is dan ook sterker en zal ook wat langer blijven hangen. Juist omdat er meer van deze geurstoffen in een eau de parfum zitten, is een eau de parfum vaak duurder dan een eau de toilette. Niet zo gek, want je hebt in verhouding minder nodig.

Parfum kiezen

Online een parfum uitzoeken kan als lastig worden ervaren, aangezien je de geur niet kunt testen. Bekijk dan eens tot welke geurenfamilies jouw favoriete parfums horen. Een ander parfum van dezelfde familie kan bijna niet tegenvallen.
Door de temperatuur en pH-waarde van je huid ruikt een geur anders bij jou dan in de flacon of op de huid van je vriendin. Als je een nieuwe geur gaat kiezen is het belangrijk dat je deze eerst op je eigen huid spuit.

Frangrance Finder ICI PARIS XL

 

Kom je er zelf niet uit welke parfum je moet kiezen? Neem dan een kijkje bij de handige Fragrance Finder van ICI PARIS XL. Door een paar korte vragen te beantwoorden kiest ICI PARIS XL 5 parfums die perfect bij jou zouden moeten passen, binnen een gekozen prijsklasse. 
Ik heb de test zelf ook gedaan. De vragen vond ik makkelijk en duidelijk. Met de plaatjes weet je goed wat ze bedoelen! De test was zo ingevuld en er kwam heel toevallig een van mijn favoriete parfums uit. De voorstellen van ICI PARIS XL kloppen dus goed!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.