Aandelen kopen voor beginners - Goedkoop.be

Aandelen kopen voor beginners

Richard
Door Richard
0 reacties

Wat zijn aandelen en waarom zou je investeren?

Aandelen zijn in de eerste plaats een instrument waarmee bedrijven zichzelf financieren.
Bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen dat ze nodig hebben om te kunnen groeien. Het geld dat een bedrijf met aandelen ophaalt, staat voor onbepaalde tijd ter beschikking van het bedrijf en heet het eigen vermogen van de onderneming. Een aandeel is een deelneming in dat eigen vermogen. Het is daarmee ook een eigendomsbewijs van een (evenredig) deel van dat bedrijf en het geeft recht op een evenredig deel van de winst die het bedrijf maakt. Wanneer je een aandeel koopt, koop je een klein deel van een bedrijf. Als het bedrijf in waarde stijgt, stijgt daarmee ook de waarde van het aandeel.

Om aandelen te kopen, heb je eerst een effectenrekening en effectenmakelaar (broker) nodig. Een effectenrekening kun je in ongeveer 15 minuten aanmaken. Van zodra je geld op je rekening hebt gezet, kun je aandelen kopen via de website of de mobiele app van de broker. Het openen van een online effectenrekening is net zo eenvoudig als het openen van een bankrekening: Je vult een aanvraagformulier in, levert een identiteitsbewijs af en kiest hoe je geld op de rekening wilt zetten. Dit kan meestal via een SEPA-overschrijving naar het rekeningnummer van de broker. Hoe vind je een broker? Op aandelenkopen.be vind je een overzicht van de beste brokers.

Aandelen onderzoeken

Zodra je je effectenrekening hebt geopend en er geld hebt opgezet, is het tijd om te onderzoeken welke aandelen je wilt kopen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met bedrijven te onderzoeken die je al kent vanuit je eigen ervaring als consument. Laat je niet overweldigen door de stortvloed aan data en real-time marktschommelingen wanneer je je onderzoek doet. Houdt het eenvoudig: je bent op zoek naar bedrijven waarvan je graag voor een deel eigenaar van zou willen zijn.

De belangrijkste informatie en analytische hulpmiddelen die je nodig hebt om het bedrijf te onderzoeken zijn beschikbaar op de website van je makelaar. Bijvoorbeeld; marktvoorspellingen van specialisten, jaarcijfers, kwartaalupdates, dividend informatie en recent nieuws over het bedrijf.

Hoeveel aandelen moet je kopen?

Overweeg om klein te beginnen. Door alleen een enkel aandeel van een bedrijf te kopen, kun je met een relatief klein bedrag je investering makkelijker spreiden. Als je direct je hele investering in één aandeel investeert, loop je veel meer risico dan wanneer je verschillende enkele aandelen zou kopen.  Moderne broker platforms kunnen ook fractionele aandelen aanbieden, een relatief nieuw aanbod waarmee je een deel van een aandeel kunt kopen in plaats van het volledige aandeel. Dat betekent dat je met een kleine investering dure aandelen kunt kopen zoals Google en Amazon, die bekend staan om hun viercijferige aandelenprijzen.

Hoe kun je je risico verkleinen?

Je kunt al je geld beleggen in aandelen van bijvoorbeeld een grote Amerikaanse techgigant. Presteert dat bedrijf goed? Dat is lekker voor je rendement. Maar je bent dan wel afhankelijk van dat ene aandeel: als het fout afloopt met het bedrijf waarin je al je geld belegt, dan gebeurt hetzelfde met het te verwachten rendement. Dat risico kun je gelukkig simpel voorkomen. Dat doet je door niet alleen te beleggen in dat ene techbedrijf, maar door je beleggingen flink te spreiden. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen uit verschillende sectoren, landen en grondstoffen. Op deze manier is je risico beperkt en je rendement veel beter beschermt.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.