Asperges koken: alles wat je over het witte goud moet weten! - Goedkoop.be

Asperges koken en eten; alles wat je over het witte goud moet weten!

Door
Laatste update op 0 reacties

Het aspergeseizoen is weer begonnen! Ieder jaar vind je van april tot juni asperges in de winkels. Dankzij de hoge temperaturen van de afgelopen weken hebben de Belgische asperges een ware groeispurt ondergaan. Het aanbod is hierdoor flink toegenomen, wat heeft gezorgd voor de laagste aspergeprijzen ooit. Perfect moment dus om je eens lekker vol te stoppen met deze groene superfood van eigen bodem. Of je ze nu rauw eet of kookt, asperges zijn altijd te verwerken in een lekkere voedzame maaltijd. 

Superfood

Asperges zijn niet alleen heel erg lekker, ze kunnen met recht een superfood genoemd worden. Hoewel asperges erg weinig calorieën bevatten, zitten ze toch bomvol voedingsstoffen. Natuurlijk bevatten asperges, net als veel andere groenten, de nodige vezels. Deze heeft het lichaam nodig om de spijsvertering op gang te houden. Naast vezels bevatten asperges ook veel vitaminen en mineralen. Denk hierbij aan vitamine K en E, vitamine B1, B2, B6 en foliumzuur. Ook zorgt het eten van asperges ervoor dat je genoeg kalium, magnesium en fosfor binnenkrijgt. Goed voor je lichaam dus, die asperges!

Vochtafdrijvend

Asperges zijn goed voor het hele lichaam. Ze zijn een goede toevoeging aan het dieet en ook nog eens erg lekker. Behalve dat ze vitamines en mineralen leveren, werken asperges ook nog eens vochtafdrijvend. De nieren maken onderscheid tussen het voedsel dat je binnenkrijgt: een deel van de stoffen neemt het lichaam op, een ander deel heeft het lichaam niet nodig. Deze stoffen worden als urine uit het lichaam verdreven. Asperges helpen het lichaam hierbij en zijn dus goed voor de nieren. Daarnaast kan het eten van asperges botontkalking voorkomen en vermindert het foliumzuur in asperges de kans op een depressie, kanker en geboorteafwijkingen.

Weetje: Je kunt zien én horen of asperges vers zijn. Glanzen de asperges op de steel en maken ze een beetje een piepend geluid wanneer je ze langs elkaar wrijft? Dan heb je zeker te maken met verse asperges!

Welke kleur?

Er zijn drie kleuren asperges: de bekende witte en groene en de iets minder voorkomende paarse. Witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant. Dit deel van de asperge groeit onder de grond en heeft daardoor nog geen daglicht gezien. Als gevolg hiervan heeft de asperge geen bladgroen aan kunnen maken en heeft dit deel van de plant een witte kleur. Juist het bladgroen, ook wel chlorofyl genoemd, is erg gezond. Hoewel alle drie de soorten belangrijke voedingsstoffen bevatten, winnen de groene en paarse asperges daarom op het gebied van gezondheid. Witte asperges zijn vaak iets duurder, omdat de teelt ervan erg arbeidsintensief is. Desondanks vinden veel mensen de smaak van witte asperges het lekkerste. Deze is namelijk iets milder dan die van de groene en paarse asperge.

Veelzijdige groente

Asperges zijn erg veelzijdig en je kunt er dan ook allerlei gerechten mee maken. Haal alles uit het aspergeseizoen dat erin zit en verwerk asperges in de soep, salade, hartige taart of in een wokgerecht. De meeste mensen kiezen ervoor om hun asperges te koken. Een kooktijd van enkele minuten is hierbij genoeg. Zo blijven de asperges lekker knapperig en gaan er geen gezonde voedingsstoffen verloren. Het originele recept van asperges met ham en botersaus blijft een echte klassieker. Dit is vaak het eerste gerecht waar mensen aan denken bij het zien van asperges. Toch zijn er nog veel meer manieren om te genieten van de zomerse groente. 

Perfect gekookte asperges maak je in een aspergepan. Kijk direct voor een exemplaar hier bij ColliShop en dan smullen maar!

Variëren met asperges

Een andere gemakkelijke manier om asperges te bereiden is door ze te grillen. Dit kun je doen in een grillpan, op een bakplaat of tijdens een zomerse barbecue. Gegrilde asperges zijn heerlijk als toevoeging aan een salade en kunnen tevens dienen als verrassend ingrediënt in de pasta. Wat dacht je bijvoorbeeld van een originele aspergetagliatelle? Dit verrassend lekkere pastagerecht staat binnen een kwartiertje op tafel. Terwijl je de pasta en twee eieren kookt, schaaf je de asperges met een dunschiller in de lengte in linten. De laatste twee minuten voeg je de lange aspergelinten aan het kookwater toe, zodat deze even zacht kunnen worden. Grill een lekker stuk zalm en snijd deze vervolgens samen met de inmiddels gekookte eieren in stukken. Meng de pasta, asperges, eieren en zalm met elkaar en voeg een lekkere dressing of kruidenolie toe aan het geheel. Zo zet je binnen enkele minuten een heerlijke afwisselende en gezonde maaltijd op tafel!

Asperges schillen is een nauwkeurig werkje. Het is belangrijk dat de asperges goed worden geschild anders houd je na het koken draderige asperges over die niet echt lekker zijn. Kun je wel wat hulp bij het schillen gebruiken? Bestel hier bij ColliShop direct een aspergeschiller en maak straks de lekkerste asperges!

Krijg je graag jouw boodschappen gratis thuisbezorgd? Dat kan nu via Beedrop!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.