Zo verwerk je hout in je interieur - Goedkoop.be

Zo verwerk je hout in je interieur

Richard
Door Richard
0 reacties

Hout geeft je interieur een warme en knusse uitstraling. Bovendien is het een materiaal dat geluid isoleert en zorgt voor extra isolatie. Dat kan schelen in de stookkosten. Maar boven alles kies je voor hout omdat je het mooi vindt. Het fijne van hout is dat het in tal van kleurstellingen en uitvoeringen leverbaar is. Of je nu van licht of donker houdt, met hout kun je van iedere kamer in je huis iets moois maken. Het is toepasbaar op vloeren, tegen wanden en zelfs tegen het plafond.

Waar koop je mooi hout voor je interieur?

Hout dat je wilt gebruiken voor de afwerking van je interieur kun je vandaag de dag ook gemakkelijk online bestellen. Zo heeft Houtenplaten een uitgebreide collectie hout, geschikt voor zowel binnenshuis als buiten, bijvoorbeeld voor een schutting, border of terrasafwerking. Je kunt voor het mooi afwerken van de woonkamer kiezen uit talloze opties. Een houten vloer geeft je kamer extra sfeer en warmte. Bovendien kun je een houten vloer prima combineren met vloerverwarming. Woningen die verwarmd worden met restwarmte en dus geen gasaansluiting meer hebben worden vaak uitgerust met een dergelijk systeem.

Het onderhoud van hout

Hout is gemakkelijk in onderhoud. Je kunt het na het aanbrengen bewerken met lak zodat het hout langer mooi blijft. Natuurlijk is het ook mogelijk om het hout te verven in een kleur die bij jouw smaak en het interieur past voordat je er een beschermende laklaag overheen aanbrengt. Daarna kun je het hout indien nodig afnemen met een vochtige doek, In geval van een vloer kun je deze schoonmaken met de stofzuiger of dweilen met een sopje met een mild schoonmaakmiddel. Voor een vloer is een beschermende laag zeker belangrijk om het hout langer mooi te houden. De hardhouten planken die voor een vloer meestal worden gebruikt kunnen met goed onderhoud tientallen jaren meegaan.

Verantwoorde houtkap

Vandaag de dag is het belangrijk om bij het gebruik van hout een verantwoorde keuze te maken. Tropisch hardhout mag dan bepaalde voordelen hebben, het kappen van de bossen in tropische regenwouden stuit op veel weerstand. Daarom wordt dit hout niet veel meer gebruikt. Er worden nu speciale bossen aangelegd voor de houtkap. De bomen die hier worden gekweekt worden speciaal geselecteerd zodat de kwaliteit kan worden gegarandeerd.

Hout voor buiten afwerking

Houten planken kunnen ook prima worden gebruikt voor buiten. Als je een schutting maakt met houten planken dan is het belangrijk deze te impregneren met beits. Zo is het hout goed beschermd tegen weersinvloeden. Wil je dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt? Dan is het belangrijk om direct na het plaatsen beschermende transparante beits aan te brengen. Doe je dit niet dan zal het hout na verloop van tijd van bruin naar grijs verkleuren. Om de schutting in goede conditie te houden is het belangrijk om het hout eens in de paar jaar te bewerken met een beschermende laag beits of lak.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.