De voordelen van een ligbad - Goedkoop.be

De voordelen van een ligbad

Door
0 reacties

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat over douches en ligbaden. Misschien ga je voor een douche omdat je dat handiger vindt, vele anderen gaan voor het heerlijk relaxerend gevoel dat ze in bad krijgen.

Het nemen van een bad is bovendien een wereldwijde cultuur geworden. Denk maar aan het ijskoude bad waar je moet inspringen na een sessie in de sauna. Dat ritueel is al eeuwenoud en het werd uitgevonden door Scandinaviërs.

De temperatuurswisseling van de hete sauna naar het koude water zorgt ervoor dat je bloed beter en sneller doorstroomt. Heel gezond dus!

Ook badhuizen bestaan al erg lang. Ze werden in de Oudheid uitgevonden door de Romeinen. Toen werden de baden nog thermen genoemd. Dat waren gemeenschappelijke badhuizen waar mensen zich gingen wassen.

We weten nu al dat een bad zorgt voor een heerlijk, ontspannen gevoel. Wij lijsten nog enkele andere voordelen van ligbaden voor je op.

Goed voor je stemming

Een bad nemen zorgt voor een betere stemming, dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. De proefpersonen die elke dag een bad namen, waren veel vaker goedgehumeurd. Dit voordeel is makkelijk uit te leggen. De horizontale houding die we in bad aannemen, doet ons lichaam denken aan toen we in de baarmoeder zaten. Het geeft dus een heel ontspannen en veilig gevoel waardoor je met een glimlach de dag kan beginnen of eindigen.

Goed voor je huid

Je ontspant niet alleen van een bad, ook je huid heeft er baat bij. Tover je badkamer om tot een luxe spa en giet enkele etherische oliën in je bad. De geur geeft een extra touch aan je spa-gevoel, maar de oliën zelf verzorgen je huid. Ze zorgen ervoor dat je huid voldoende gevoed wordt en ze verwijderen dode huidcellen. Na je badsessie sta je op met een superzachte, nieuwe huid.

Vermindering van spierpijn

Je hebt waarschijnlijk ooit wel eens gehoord dat het een goed idee is om na een fysieke inspanning, zoals een sportsessie, een warm bad te nemen om spierpijn te voorkomen. Maar waarom wordt dat aangeraden? Wel, warmte verhoogt de temperatuur van je pijnlijke spieren waardoor pijnsensoren blokkeren. Als die sensoren niet meer werken, neemt de pijn af.

Betere nachtrust

Een ander voordeel van een warm, ontspannend bad is dat je nachtrust er beter van wordt.
Wanneer je na een warm bad in een koele slaapkamer komt, daalt je lichaamstemperatuur. Die daling is voor je lichaam een teken dat het tijd is om te rusten. Ook je hartritme, ademhaling en spijsvertering vertragen. Daardoor komt het stofje melatonine vrij. Dat zorgt ervoor dat je slaperig wordt en dus sneller in slaap valt.

Verkoudheid verminderen

Is de tijd van de jaarlijkse verkoudheid weer aangebroken? Spring dan lekker in bad! De stoom die van het hete water komt, zorgt ervoor dat alle verstopte holtes sneller vrijkomen tijdens een ontsteking of verkoudheid. Denk dan vooral aan die irritante verstopte neus. Heb je griep, dan is het daarbovenop erg belangrijk om je lichaam op temperatuur te houden. En daar is een bad ook weer perfect voor.

Was je nog aan het twijfelen om een bad of douche in je nieuwe woonst te installeren? Wij weten het wel hoor!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.