De juiste bescherming voor je kostbare tegelvloer - Goedkoop.be

De juiste bescherming voor je kostbare tegelvloer

Richard
Door Richard
0 reacties

Het aanleggen van een tegelvloer is een kostbare aangelegenheid. Natuurlijk wil je vervolgens zo lang mogelijk van die fraaie nieuwe vloer kunnen genieten. Hoewel tegels over het algemeen goed bestand zijn tegen slijtage, kan er toch van alles misgaan. In veel gevallen is schade aan tegelvloeren echter te wijten aan ondeskundigheid bij het leggen van de vloer. Met de onderstaande tips kun je schade aan de tegelvloer heel eenvoudig voorkomen.

Afwerking en bescherming

Tegelvloeren worden soms gecombineerd met andere vormen van vloerbedekking. De plek waar de tegelvloer ophoudt en een ander materiaal (bijvoorbeeld vloerbedekking) begint, is dan extra kwetsbaar. Je kunt de randen van het tegelveld in die gevallen het beste wat extra bescherming geven. Dat door je door het aanbrengen van tegelprofielen, die ervoor zorgen dat de tegels een extra buffer hebben die de eventuele klappen opvangt. Je creëert daarmee ook meteen een mooi afgewerkt geheel en dat ziet er gewoon veel fraaier uit. Het oog wil immers ook wat, toch?

Verwarming

Een tegelvloer is zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Dat wil echter niet zeggen dat hierbij niets fout kan gaan. Als de vloerverwarming niet correct is aangelegd, kan dit leiden tot scheuren of barsten in de tegels. Er bestaan echter systemen als DITRA-HEAT die speciaal voor dit type vloeren ontworpen zijn. Met zo’n systeem onder je tegelvloer kun je er verzekerd van zijn dat de vloerverwarming niet zal leiden tot beschadigingen aan je mooie tegels. Bovendien is de warmteverdeling dan goed geregeld, zodat je de ruimte efficiënt kunt verwarmen.

Impregneren

Liggen er ongeglazuurde tegels op de vloer? Dan is het een goed idee om deze tegels direct na het leggen de impregneren. Hiermee voorkom je dat vuil en vet in de tegels kan trekken. Het impregneren heeft namelijk tot gevolg dat de zuigende werking van dit type tegels opgeheven wordt. De vloer behoudt wel gewoon zijn natuurlijke uitstraling. Vervolgens is het met name een kwestie van regelmatig onderhoud plegen.

Onderhoud

Goed onderhoud is de sleutel voor langdurig genieten van vrijwel alles. Tegelvloeren vormen hier geen uitzondering op. In dit geval is het echter wel even opletten, want er zijn verschillende soorten tegels en die vragen elk om een eigen aanpak. Er zijn diverse reinigingsmiddelen voor tegelvloeren in de handel, maar controleer altijd eerst goed of het middelen betreft voor het reinigen van hardsteen, natuursteen of keramische tegels.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.