Cake recept en taarten maken: heerlijke tips voor de herfst! - Goedkoop.be

Smakelijke baktips voor een heerlijke herfst

Lieke
Door Lieke
Laatste update op 0 reacties Meer Herfst

De zomer is voorbij en de winter is weer in aantocht. De eerste bladeren zijn al van de bomen gevallen en de zon laat zich steeds minder zien. Dat betekent dat de tijd van lekker knus binnen zitten is weer aangebroken. En wat is er lekkerder op een gure herfstdag dan gezellig thuis iets lekkers te bakken? Van cakes tot taarten en smakelijke koekjes, bakken is altijd een goed idee. Het bakken zelf is leuk om te doen en het eindresultaat is vaak nog leuker! Hier enkele goede baktips en heerlijke recepten om je lekker mee uit te leven in de keuken. Zo wordt de herfst direct een stuk leuker!


Appel-kaneelcake: het ultieme herfstrecept

Een typisch herfstbaksel is natuurlijk de klassieke appeltaart. Wie eens lekker wil variëren kan dit doen met deze heerlijke appel kaneelcake. Een stuk sneller en makkelijker dan appeltaart, maar minstens net zo lekker! Alles wat je nodig hebt zijn twee appels, 4 eieren, 200 gram zachte roomboter, 150 gram suiker, 200 gram zelfrijzend bakmeel en kaneel voor de lekkere smaak. Klop eerst de boter en suiker tot een licht en romig mengsel. Voeg de eieren hieraan toe, en mix totdat er een egaal beslag ontstaat. Roer het zelfrijzend bakmeel, twee theelepels kaneel en een snufje zout door het beslag en giet het geheel in een ingevette cakevorm. Snijd de appels in schijfjes en leg deze op de cake. Bestrooi de cake met wat extra kaneel en bak hem in zo’n 60 minuten af in de oven op 160 graden. Geniet van de heerlijke geur van kaneel die zich door het hele huis verspreidt. Op en top herfst!

Wil je nu graag morgen ook wat gaan bakken, maar mis je bijvoorbeeld nog een cakevorm? Je hoeft het gure herfstweer niet in, je bestelt al je bakbenodigdheden hier bij Blokker. Op een werkdag voor 22.00 uur besteld is de volgende dag in huis! 

Grappige Unicorn cupcakes

En dan een heel bijzonder stukje gebak: de bij kinderen immens populaire Unicorn cupcakes.

Recept voor 12 unicorn cupcakes
Voor deze grappige eenhoorn cupcakes heb je 125 gram roomboter, 125 gram kristalsuiker, 125 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eetlepels melk, 2 eieren en 1 theelepel vanille-extract nodig.

Verwarm de over voor op 170 graden. Zet een cupcake bakblik klaar met daarin papieren bakvormpjes. Laat de boter, eieren en melk op kamertemperatuur komen. Doe de boter in een kom en mix hier beetje bij beetje de suiker doorheen. Blijf dit doen totdat er luchtig mengsel ontstaat. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Zijn de eieren er goed doorheen gemixt, dan mag het zelfrijzend bakmeel erbij. Ook het bakmeel gaat in parten in de kom. Als laatste is de melk aan de beurt. Doe de melk bij het mengsel en mix nog ongeveer een minuutje.
Vul de papieren bakvormpjes voor ongeveer twee derde en bak in de oven op 170 graden voor zo’n 20 tot 25 minuten.

Nu de cakejes klaar zijn, maak je de topping. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan, maar gemakkelijker is om bijna kant-en-klare botercrème te kopen. Hier bijvoorbeeld bij de Albert Heijn koop je mix voor botercrème, het enige wat je nog nodig hebt is boter en water. Op de verpakking staat hoe je het verder klaarmaakt.
Wil je graag een botercrème die uit twee of drie kleuren bestaat? Verdeel de botercrème over drie kommetjes en voeg hier een paar druppels kleurstof aan toe. Doe de verschillende kleuren in een spuitzak en spuit dan een toef op de (afgekoelde) cupcakes.

De oortjes en het hoorntje maak je van fondant. Kies een kleur die jij leuk vindt. Rol een stuk fondant uit en steek hier kleine driehoekjes uit. De hoorntjes maak je door eerst een klein bolletje van ongeveer 1 centimeter te maken. Rol deze uit tot een lange sliert die in het midden ietsjes dikker is. Vouw de uiteinden naar elkaar en draai rond zodat er een hoorntje ontstaat. Laat het nog eventjes in de koelkast opstijven. Haal uit de koelkast en maak de cakejes mooi op! Iedereen zal deze cupcakes geweldig vinden!

Hemelse Oreotaart

Oreo koekjes: wie is er niet gek op? Deze Oreotaart is perfect voor een middagje bakpret. En het resultaat is hemels! Voor de bodem van de taart maal je allereerst 1,5 rol Oreo’s fijn in de keukenmachine of met een vijzel. Smelt 200 gram roomboter in een pannetje op het vuur en voeg de koekkruimels hieraan toe. Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier en verdeel hier het Oreomengsel over. Druk goed aan en laat de bodem opstijven in de koelkast. Vervolgens klop je met een mixer 4 pakjes Monchou en 1,5 bus poedersuiker door elkaar tot er een glad mengsel ontstaat. Klop in een andere, vetvrije kom 350 ml slagroom stijf en mix de twee mengsels. Verkruimel een halve rol Oreo’s en roer dit erdoorheen. Schep het mengsel in de bakvorm en na enkele uren opstijven heb je een heerlijke Oreo taart!

Ben je of ken je iemand die dol op bakken is? Trakteer jezelf of die ander op een nieuw bakboek. Kijk hier eens wat BookSpot allemaal voor je heeft. Van de bak- en broodbijbel tot 500 cakes en taarten, volop keuze!

Handige baktrucs

Sommige handelingen die je leest in recepten zijn in het echt een stuk lastiger dan het lijkt. Zo moet je voor veel recepten (waaronder de hierboven beschreven Oreotaart) koekjes verkruimelen. Als je niet in het bezit bent van een keukenmachine kan dit een hele opgave zijn. Een slimme truc: doe een paar koekjes in een plastic zak en ga er met een deegroller overheen. Net zo effectief, en je bespaart jezelf een heleboel afwas! Een andere handeling die in recepten o zo makkelijk lijkt: het door midden snijden van een cake of taart omdat er een vulling tussen moet. Een geweldige tip voor dit probleem: flossdraad! Hiermee halveer je de cake in een oogwenk, zonder gedoe met een mes. Let er wel op dat je flossdraad zonder smaakje neemt.

Helemaal handig is bakken met een beetje hulp van een keukenrobot. Twijfel je nu over welke apparaat geschikt is voor jou? Hier bij Cooblue staat de top tien keukenrobots al voor je klaar. Verkrijgbaar in diverse prijsklassen en met of zonder vele accessoires... De keuze is aan jou!

Veelvoorkomende bakproblemen

Hoe vaak je ook bakt, sommige problemen blijven terugkomen. Lukt het jou bijvoorbeeld ook vaak niet om slagroom of eiwit goed stijf te kloppen? Dan is de kom die je gebruikt waarschijnlijk niet vetvrij. Voor perfect eiwitschuim heb je een brandschone, geheel vetvrije kom nodig. Hoe je dit bereikt? Wrijf de kom voor gebruik even in met citroensap. Dit verwijdert alle vetresten van de randen. Spoel de bak vervolgens af en droog hem met een schone theedoek. Gegarandeerd vetvrij! Ontstaat er op jouw cakes ook vaak een (te) bruine korst? Dit kun je heel gemakkelijk voorkomen door de bakvorm af te dekken met aluminiumfolie. Handige trucjes met snel resultaat. Laat die herfst maar komen!

Over de auteur

Lieke

Om online te besparen, shop ik het liefst bij CKS of Bol.com. Besparen gaat veel verder natuurlijk. Ik verdiep me daarom graag in allerhande kooktips, toon je tricks om zo min mogelijk voedsel te verspillen of test allerhande lifehacks om met jou te delen. Wanneer ik het internet niet afspeur, ben ik aan het sporten. Bespaar je gezond, ik help je graag op weg.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.